Het is alweer 10 jaar geleden dat enkele ondernemers de hoofden bij elkaar staken om een uniek en niet meer weg te denken meerdaags jazzfestival op te zetten in de hoofdstad van Nederland. Niet in de RAI of in een andere bekende Amsterdamse evenementenlocatie maar in en rondom het Red Light District, een buurt waar de uit de Verenigde Staten afkomstige jazzmuziek in de jaren ’20 en ’30 aan land is gekomen en daar nooit is verdwenen.

Het plan uit 2013 kan zonder meer als geslaagd worden beschouwd want op 9, 10 en 11 juni 2023 vindt de 10e editie plaats van het Red Light Jazz Festival. Dat is een feestje waard. In verband met het jubileum is niet gekozen voor een instrument als thema maar voor een meer algemeen thema: Amsterdam wereldjazzstad (Amsterdam World Jazz City). Hiermee wil het Red Light Jazz festival laten zien dat Amsterdam meetelt in de internationale jazzwereld.

Het hoofdprogramma vindt dit jaar plaats op vier locaties (main stages): Grand Hotel Krasnapolsky, de Industrieele Groote Club (IGC), de Waalse Kerk en Casablanca, zijnde het oudste en enig overgebleven historische jazzcafé van Amsterdam. Concerten op die hoofdlocaties kunnen alleen worden bezocht met een geldig entreebewijs.[1] Deze zijn vanaf medio april online te bestellen via de website www.redlightjazz.com. In meer dan 20 buurtlocaties vinden in het festivalweekend eveneens jazz-optredens plaats die allemaal ‘gratis’ toegankelijk zijn.

De officiële opening van Red Light Jazz 2023 geschiedt op vrijdagmiddag 9 juni om 15.00 uur in het wereldberoemde Casa Rosso Theater, met aansluitend een optreden van Hans Dulfer, de nestor van de Nederlandse jazz. Andere artiesten die tijdens de jubileumeditie van Red Light Jazz zullen optreden zijn onder meer: Roaring Cats, Steffen Morrison, Tim Armacost, Joris Teepe & Rob van Bavel, Rembrandt Frerichs Trio, Mieke Stemerdink & André Vrolijk, Anton Goudsmit, Gideon Tazelaar, Farida Merville, Ruth Geerse, The Funk Disciples, Bout du Monde, Bas van Lier, La Ratte en het John Engels Kwintetmet ‘Remembering The Diamond Five’.