barend_toetDe geschiedenis van Jazz muziek en het gebruik van marihuana zijn nauw met elkaar verweven. Ter gelegenheid van het Red Light Jazz Festival 2016, organiseert het Hash, Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam op zaterdag 4 juni (om 17.00u) een interactieve lezing door Barend Toet (1947).

Oor
Toet is uitgever, mediaconsult, schrijver en vertaler. Hij geldt als een kenner van de popmuziek, niet in de laatste plaats omdat hij in 1971 de muziekkrant Oor oprichtte. Aan de hand van diverse voorbeelden uit de twintigste-eeuwse (pop)muziek zet hij uiteen hoe de veelbesproken cannabis plant een stempel heeft gedrukt op de muziek en het leven van grensverleggende musici in allerlei genres.

Vipers
Aan het begin van de twintigste eeuw speelden jazzmuzikanten in de bordelen in Storyville, de rosse buurt van New Orleans. Ze rookten gage, tea, muggles, muta en Mary Jane en noemden zichzelf al snel vipers, naar verluidt vanwege het gesis bij een snelle haal aan een reefer (joint). Niet de minste Jazzmusici – denk aan Satchmo, Thelonious Monk, Count Basie of Duke Ellington – kregen een voorliefde voor marihuana als geestverruimend middel, ter ontspanning en ter inspiratie.

louisarmstrongsmoking_crop

“Het swingt als de pest”
Barend Toet neemt u zaterdag mee door de geschiedenis van Jazz en de sporen die dit genre heeft nagelaten in de popmuziek. Hij rijgt videofragmenten aaneen met bijzondere audio opnames, persoonlijke bespiegelingen en historische feiten en gegevens van en over musici als Charles ‘Buddy’ Bolden, Cab Calloway, Larry Adler, Ray Charles, Charly Parker, Miles Daves, Bob Dylan, The Beatles en Jimi Hendrix. Over de laatste zegt Toet: “Het swingt als de pest, het dreigt en dondert en vertelt het verhaal achter de tonaliteit. Als Hendrix echt muzikaal profijt had van alle joints die hij rookte, dan is dit een vitaal onderdeel van de erfenis van het huwelijk tussen muziek en marihuana…”

Hash Marihuana & Hemp Museum
Het Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam is het oudste en belangrijkste museum ter wereld dat is gewijd aan Cannabis Sativa L., ook wel bekend als hennep of marihuana. Het museum bezit een unieke collectie die alle aspecten van cannabis omvat. Het museum is verdeeld over twee locaties in Amsterdam, vlak bij elkaar gelegen aan de Oudezijds Achterburgwal (no. 130 (Gallery) en 148 (Museum), op het randje van de Wallen. Op beide plekken is ter gelegenheid van het Red Light Jazz Festival het hele weekend de beste Reefer Jazz en Blues te horen. Het Museum heeft ook een vestiging in Barcelona waar van 1 juni – 3 juli 2016 The Pope Smokes Dope- Cannabis Re