HANS DULFER

Red Light Jazz ambassadeur van het eerste uur Hans Dulfer is één van bekendste saxofonisten van Nederland en speelde onder meer met Boy Edgar, John McLaughlin, Willem Breuker, Jan Akkerman en Herman Brood.

Als tiener leerde Hans zichzelf saxofoon spelen. Tenorsaxofonist Coleman Hawkins was zijn grote voorbeeld. Eind jaren vijftig was Dulfer actief in het combo van Clous van Mechelen. Later speelde hij in verschillende groepen zoals Heavy Soul Inc. (met o.a. drummer Han Bennink en gitarist John McLaughlin), Ritmo Natural (de voormalige ritmesectie van Max Woiski jr.), Theo Loevendie Consort, Reflud (‘Dulfer’ achterstevoren gespeld), De Perikels en Future Groove Express. Dulfer won in 1969 de Wessel Ilcken-prijs, een oeuvreprijs vernoemd naar drummer Wessel Ilcken, als erkenning voor een grote verdienste voor de jazz . Vanaf 1980 heet die prijs de ‘Boy Edgar prijs’.

Behalve muzikant was Hans in de loop der jaren bestuurslid van het Bimhuis, columnist van muziekkrant OOR , directeur van Paradiso, radiopresentator, onder meer van VPRO-programma’s Streetbeats en Hothouse, maar ook autoverkoper voor Opel/General Motors.

In 1992 bracht Dulfer samen met het Surinam Music Ensemble de ‘Kid Dynamite Suite’ een muzikale ode aan de legendarische Surinaamse saxofonist Kid Dynamite (Arthur Parisius, 1911-1963) die vaak optrad in jazzcafé Casablanca op de Zeedijk. Na lovende kritieken werd de Suite twee jaar later nog een keer uitgevoerd. De prestigieuze Bird Award is ook een van de prijzen die Hans uitgereikt heeft gekregen. In 2002 werd hij zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Op zijn 75-ste verjaardag ontving Dulfer in de Melkweg van de loco-burgemeester van Amsterdam de Andreaspenning voor zijn grote verdienste voor de stad. In december 2015 verscheen het boek ‘The Story of His Life! Young & Foolish’.

Tientallen jaren trad Dulfer elke woensdagavond op in jazzcafé Alto in de Korte Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Tegenwoordig speelt Hans op woensdagavonden, met zijn band in The Bulldog Palace op het Leidseplein.

Voor het concert van Hans Dulfer in Casa Rosso was vorig jaar meer belangstelling dan de capaciteit van de zaal toeliet. Publiek dat vlak voor het optreden nog naar binnen wilde, moest daardoor worden doorverwezen naar andere optredens. Wil je Hans Dulfer en zijn fantastische band dit jaar in Casa Rosso zien optreden, kom dan ruim op tijd!

Bezetting

  • Hans Dulfer
  • Tenorsax
  • Eric Barkman
  • Bas
  • Jerôme Hol
  • Gitaar
  • Gijs Dijkhuizen
  • Drums
  • Rob van der Wouw
  • Trompet

Deel deze pagina:

Hans-Dulfer-in-Casa-Rosso-op-het-Red-Light-Jazz-festival-page

Fotografie ©Nico Brons