Saskia Laroo

“Het Wallengebied doet vanwege de sfeer denken aan hoe het hier vroeger moet zijn geweest toen jazz onlosmakelijk verbonden was aan plaatsen van vertier waar gedanst werd en men op zoek was naar gezelligheid en avontuur.”

In Amerika is Saskia Laroo door pers en publiek gebombardeerd tot ‘Lady Miles Davis of Europe’. Saskia is een van de weinige vrouwen die al meer dan drie decennia een trompet blaast. Geboren op 31 juli 1959 in Amsterdam, begon ze op achtjarige leeftijd met trompetspelen, zonder er ook maar over te dromen later een professioneel muzikante te worden. Dat veranderde toen Saskia achttien was.

In Amerika is Saskia Laroo door pers en publiek gebombardeerd tot ‘Lady Miles Davis of Europe’. Saskia is een van de weinige vrouwen die al meer dan drie decennia een trompet blaast. Geboren op 31 juli 1959 in Amsterdam, begon ze op achtjarige leeftijd met trompetspelen, zonder er ook maar over te dromen later een professioneel muzikante te worden. Dat veranderde toen Saskia achttien was. Ze ging wiskunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam en maakte een ommezwaai richting muziek. Ze speelde in veel verschillende groepen , voornamelijk contrabas, maar later ook trompet. Saskia creëert nieuwe stijlen, die worden omschreven als ‘nu jazz’ of ‘swinging body music’. Ze combineert verschillende muzikale stijlen zoals jazz, pop, dance en world op een manier dat het lijkt alsof ze altijd bij elkaar hebben gehoord. Het resultaat is een prettig mengsel van hip-hop, jazz, salsa, funk, reggae, dat niet veel muzikanten kunnen waarmaken. De opgedane muzikale ervaringen zette ze om in zeven CD albums en een DVD die variëren van dance, jazz en salsa-bop tot pure jazz en waarin ze haar persoonlijkheid sterk neerzet.

Saskia speelt in de gehele wereld, voornamelijk haar eigen composities en meestal met haar eigen formaties van twee tot acht musici, eventueel in combinatie met lokale artiesten en als speciale gastsoliste. Een van haar bands is “Duo Laroo/Byrd”, een duo met de Amerikaanse pianist/vocalist en componist Warren Byrd die ook meestal deel uitmaakt van haar andere formaties “The Saskia Laroo Band” (funky jazz) en “Jazzkia” (pure acoustische jazz)”. De afgelopen jaren traden ze bijvoorbeeld op in Zuid Korea, India, China, Amerika, Brazilie, Canada, Rusland, Zimbabwe en diverse andere Europese landen.

Natuurlijk is Saskia ook regelmatig op Nederlandse podia te horen en blijft ze trouw aan haar geboortestad Amsterdam door daar ook zoveel mogelijk en met veel plezier op te treden. Jazzcafe Casablanca was jarenlang haar vaste maandelijkse stek met onder meer de releaseparty van haar CD “Jazzkia”. Nu is ze heel blij daar weer terug te keren voor een Red Light Jazzfestival Concert op 1 juni aanstaande met haar jazz kwartet “Jazzkia” featuring Warren Byrd.

Saskia is trots om ambassadeur te mogen zijn van het Red Light Jazz festival. De in de Jordaan geboren Amsterdamse speelde begin jaren ’80 al eens op de Wallen en wel als bassiste bij het Nedley Elstak Trio. Dit jazztrio van de in Suriname geboren pianist, trompettist en componist Nedley Andrew Girke Elstak speelde vaak in het destijds naast Casa Rosso gevestigde gokpaleis Club 26. Door haar vele buitenlandse tournees realiseert ze zich steeds meer de culturele en historische waarde van dit gebied: “De Wallen zijn totaal uniek in de gehele wereld. Dat wordt door Nederlanders en vooral door Amsterdammers nog veel te weinig erkend vind ik. Men zou dit gebied op handen moeten dragen”, aldus Laroo. Het Wallengebied heeft vooral een speciale plaats in haar hart vanwege de sfeer die doet denken aan hoe het hier vroeger moet zijn geweest toen (jazz)muziek onlosmakelijk verbonden was aan plaatsen van vertier waar gedanst werd en men op zoek was naar gezelligheid en avontuur. Daarom vindt ze het fantastisch en heel toepasselijk dat hier sinds 2014 het Red Light Jazz festival plaatsvindt. En bovendien een wereldwijde erkenning voor al die mensen die daar al sinds jaar en dag werkzaam zijn en het gebied zijn faam hebben gegeven.

Red Light Jazz ambassadeur - Saskia Laroo