Jeroen de Rijk

“Het Red Light Jazz Festival is van belang voor de Wallen, de stad én het land.”

Jeroen de Rijk kwam in 1981 als 19-jarige jongeman naar Amsterdam, dromend om als percussionist ooit één keer te kunnen optreden in Paradiso. Zijn (enige) leermeesters waren Steve Boston en John Engels. Jeroen groeide in de loop der jaren uit tot een zeer succesvol muzikant c.q. muziek ondernemer en werd bijvoorbeeld 10 maal uitgeroepen tot beste percussionist van de Benelux door vakblad ’Slagwerkkrant’.

Hij speelde live en/of in de studio met onder meer David Guetta, Mr. Probz, Gino Vannelli, Mezzoforte, Yellowjackets, Metropole Orchestra, George Duke, Jazz Orchestra Of The Concertgebouw, Pat Metheny, Toots Thielemans, Monty Alexander, ‘De Toppers’, The Passion, Lange Frans en vele andere nationale en internationale artiesten. Zijn bijdrage aan Michael Jackson’s ‘Love Never Felt So Good’ op Michael’s postume ‘Xscape’ album is een van de absolute hoogtepunten in het bestaan van Jeroen als studio muzikant.

Al sinds 1998 runt Jeroen Baileo Music Productions, een eigen boekingskantoor annex platenlabel waarop reeds 60 albums verschenen, o.a. met Louis van Dijk en Madeline Bell. ‘Baileo’ boekt ook al jaren live muziek voor bedrijven en festivals waaronder het Laren Jazz Festival. Sinds 2008 is Jeroen ook nog bandleider van de Kaapverdiaanse ster zangeres Suzanna Lubrano. Met hun gezamenlijke band werd al voor tienduizenden Kaapverdianen gespeeld op 7 van de 9 Kaapverdische eilanden. Eveneens produceerde Jeroen een live DVD met Suzanna en onder meer special guest Candy Dulfer. In haar band speelde Jeroen al in de 80’er jaren, en jawel, diverse keren in Paradiso

In 2014 was Jeroen samen met vriend Prof. Cees Hamelink initiatiefnemer van ‘Amsterdam World Jazz City’, dit om de hoofdstad van Nederland weer op de kaart te zetten als échte jazzstad. Red Light Jazz initiator Marcel Kaatee en Jeroen begrepen elkaar én het belang om middels ‘Jazz’ de sociale coherentie in onze stad te vergroten onmiddellijk. ‘Jazz’ en daarmee een ‘Jazzmind’ gaan immers over niets anders dan communiceren, zeggen wat je te zeggen hebt, luisteren naar elkaar en swingen!

Jeroen kent het Wallengebied goed. Al 35 jaar bezoekt hij, samen met zijn vriendin, het Red Light District om er (Chinees) te eten. De gestoomde oesters, crispy pork, ginger broccoli en aubergine gevuld met visblok zijn binnen hun relatie op gezette tijden een primaire levensbehoefte. Daarnaast komt Jeroen graag in de buurt om een terrasje te pikken, ijsjes te eten en om er met gasten uit binnen- en buitenland rond te lopen en te laten zien hoe tof de oude binnenstad van Amsterdam is. Door de jaren heen speelde hij zelf in Casablanca, het Bethaniënklooster, de Amsterdamse Academische Club, Kapitein Zeppos, de Beurs van Berlage en de Wintertuin van Krasnapolsky. Onvergetelijk was sowieso een super chique avond in de Sint Olofskapel ter gelegenheid van het 50-jarig horecajubileum van een bekende kroegbaas op de Zeedijk. Jeroen mocht er alle muziek voor bedenken en programmeren. Zelf heeft hij die avond – in smoking – ook nog heerlijk zitten trommelen.

Natuurlijk onderschrijft Jeroen het belang van het Red Light Jazz Festival voor de Wallen, de stad én het land. Het is hem een eer en genoegen een van de ambassadeurs van dit prachtige festival te mogen zijn.

Red Light Jazz ambassadeur - Jeroen de Rijk