PRELUDE RED LIGHT JAZZ
Anderson - Bennink - Glerum - Van Kemenade
Beroemde Amerikaanse trombonist schittert in superkwartet met Nederlandse jazzgiganten.Een dag voorafgaand aan de 10 e editie van het Red Light Jazz Festival presenteert het BIMHUIS een internationale supergroep: Ray Anderson, Han Bennink, Ernst Glerum en Paul van Kemenade. Dit droomkwartet werd in de Volkskrant al omschreven als ‘een klasseband die eigenlijk alles bezit wat je hoopt te horen tijdens een jazzconcert’. De vier topspelers switchen moeiteloos tussen alles wat in hen opkomt, van swing tot grooves en up-tempo tot ballads.
De Amerikaanse trombonist en vijfvoudig Downbeat Critics Poll-winnaar Ray Anderson voelt zich duidelijk op zijn gemak bij zijn Nederlandse zielsverwanten. Altsaxofonist Paul van Kemenade, contrabassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink hebben niet voor niets allemaal de prestigieuze Boy Edgar Prijs gewonnen.
‘A great band led by fine Dutch alto saxophonist Paul van Kemenade and witty Dutchman Han Bennink on drums… well, a single snare, to be precise, played colorfully with brushes, sticks and the occasional shoe.’ (JazzTimes)
Bezetting
- Ray Anderson
- Trombone
- Paul van Kemenade
- Alt Sax
- Ernst Glerum
- Contrabas
- Han Bennink
- Drums
Locatie:
BIMHUIS
Piet Heinkade 3, 1019 BR Amsterdam
Datum/ Tijd: Donderdag, 8 juni 2023 | 20.30 - 22.00
Website: BIMHUIS
Vrij Toegang
Samen met zijn broer Daniël is gitarist Lorijn von Piekartz,een regelmatige speler in het Bulldog Hotel. Zij treden doorgaans op als The Funk Disciples. Onder die naam speelden zij ook vaak tijdens het Red Light Jazz Festival, met het Bulldog Hotel sinds 2015 als vaste podiumlocatie. Tijdens de 10e editie van Red Light Jazz zullen The Funk Disciples vanzelfsprekend weer optreden in de sfeervolle hotelbar van The Bulldog.
Als gitarist van Jett Rebel stond Lorijn von Piekartz op het hoofdpodium van Pinkpop en Lowlands. Hij toerde met zangeres Shirma Rouse door Java en Bali en is tevens de vaste gitarist van zangeres MAAN.
Lorijn treedt alle festivaldagen in het Bulldog Hotel op met Funk Disciple Rayn Bechoe.
Rayn is geïnspireerd door soul- en funklegendes, platen waar hij naar luisterde in zijn jeugd. Door deze inspiratie vond Rayn zijn groove en melodieën. Dat worden weer funky avonden in het Bulldog Hotel.
Bezetting
- Lorijn von Piekartz
- Gitaar
- Rayn Bechoe
- Toetsen/ Zang
Locatie:
Bulldog Hotel
Oudezijds Voorburgwal 220, 1012 GJ Amsterdam
Datum/ Tijd: Vrijdag, 09 juni 2023 | 21.00 - 23.30
Website: Bulldog Hotel
Vrij Toegang
Vrijdag 9 juni treden pianist Dick Barten, gitarist Rolf Koppijn en contrabassist Rob Veenhuizen weer op als ‘The Monkey Trio’ in Café In ’t Aepjen, gevestigd een van de twee overgebleven historische houten panden in Amsterdam.
Het trio heeft een uitgebreid repertoire waarbij swingen niet afhankelijk is van de volumeknop. Zij begeleidden als soepel ingespeelde ritmesectie al vele grote en kleine ‘dwazen der jazz’ in onder andere Ghana, Jamaica, Thailand, Litouwen en Canada. In Café In ’t Aepjen zijn de drie heren zelf het middelpunt.
Bezetting
- Dick Barten
- Piano
- Rolf Koppijn
- Gitaar
- Rob Veenhuizen
- Contrabas
Locatie:
Café In ’t Aepjen
Zeedijk 1, 1012 AN Amsterdam
Datum/ Tijd: Vrijdag, 09 juni 2023 | 19.00 - 22.00
Website: Café In ’t Aepjen
Vrij Toegang
Irene Reig (Barcelona, 1993) was al van jongs af aan geïnteresseerd in muziek. Ze nam op jonge leeftijd pianolessen in verschillende conservatoria waaronder het Conservatori Municipal de Música de Barcelona.
Op 11-jarige leeftijd begon Irene met saxofoon spelen en op 15-jarige leeftijd kwam jazz in haar leven.
Na verschillende studies in Spanje verhuisde ze naar Nederland om haar masterdiploma te halen aan het Conservatorium van Amsterdam met Ferdinand Povel als haar hoofddocent. Ze kreeg de kans om te spelen met musici als Simon Rigter, Martijn van Iterson, Terell Staford en Rob van Bavel.
Van 2008 tot 2011 speelde Irene alt- en baritonsax en klarinet bij de Sant Andreu Jazz Band. Met deze band nam ze enkele cd's op (Jazzing Live at Casa Fuster en Jazzsing Vol. II). Daarop speelde ze met Dick Oatts, Perico Sambeat, Jesse Davis, Scott Robinson als speciale gasten. In 2016 ging ze naar Philadelphia waar ze haar eerste eigen album Views opnam.
Tegenwoordig heeft Irene verschillende projecten zoals The Bop Collective en haar eigen trio, waarmee ze regelmatig optreedt in Catalonië en in Nederland.
Bezetting
- Irene Reig
- Altsax
- Simon Osuna
- Bas
- Yoran Vroom
- Drums
Locatie:
Café Zilt
Zeedijk 49, 1012 AR Amsterdam
Datum/ Tijd: Vrijdag, 09 juni 2023 | 20.30 - 23.00
Website: Café Zilt
Vrij Toegang
Binnen enkele jaren groeiden Montis, Goudsmit & Directie uit tot dé soul/jazz-sensatie van
Nederland. Voordat Zip Records hun debuutalbum 'Taste of Culture' in december 2019 uitbracht, werd de band al vaak geboekt in binnen- en buitenland. Dat was te danken aan de reputatie van de drie bandleden. Door hun tv-bekendheid, prestigieuze prijzen, hun gedrevenheid en rijke oeuvre werden de heren al op voorhand door een breed publiek in de harten gesloten.
Of ze nu op North Sea Jazz, in Paradiso, in het BIMHUIS of op het Red Light Jazz festival spelen, het publiek wordt met aanstekelijke grooves opgezweept. De stofwolk waarin zij hun publiek na een concert achterlaten, bevat sporen van jazz, funk, soul en rock.
Drummer Cyril Directie presenteert de shows van MG&D met humor en verleidt het publiek zich aan de manische energie van het trio over te geven. Met zijn charisma en ongeëvenaarde groove is hij de motor van de band.
Frank Montis is al jaren een autoriteit op zijn Hammond-orgel. Het is haast niet te bevatten hoe swingend zijn linkerhand de bassen speelt, terwijl zijn rechterhand daar een rijk spectrum aan klank en harmonie aan toevoegt. Frank vindt moeiteloos de juiste balans tussen improvisatie en subtiele verwijzingen naar Jimmy Smith en Jack mcDuff, helden van de Hammond.
Gitaarvirtuoos Anton Goudsmit mengt zich op zijn unieke en onnavolgbare wijze in de groove. Elke noot die hij speelt klinkt alsof het de laatste zou kunnen zijn. Of zoals de Britse krant The Guardian ooit over hem schreef: 'Goudsmit is the kind of guitar player that makes you wonder where the fire escape is'.
www.montisgoudsmitdirectie.com
Bezetting
- Frank Montis
- Hammond
- Anton Goudsmit
- Gitaar
- Cyril Directie
- Drums
Locatie:
Casa Rosso Theater
Oudezijds Achterburgwal 106-108, 1012 DS Amsterdam
Datum/ Tijd: Vrijdag, 09 juni 2023 | 15.00 - 16.00
Website: Casa Rosso
Vrij Toegang
Bout du Monde (Einde van de Wereld) is een jazzkwartet bestaande uit vier muzikanten met ieder een respectabele staat van dienst. Drummer Richard Lems speelde met grote namen in de Nederlandse jazzwereld en daarbuiten, van North Sea Jazz tot Montreux. Hij studeerde cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam. Ook saxofonist Robert Mollee heeft een enorm palmares. Hij trad op met Denise Jannah, Thijs van Leer, Tim Knol, Fay Claassen en anderen. Toetsenist Joris Nederpelt Lazarom heeft jazz piano gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en speelde met diverse grote en kleinere orkesten in binnen- en buitenland. Hij is producer bij zijn eigen label 12notes.nl. Rob IJsendijk begon zijn bascarrière in de popmuziek en belandde, onder meer via het Berklee College of Music, uiteindelijk in de jazzwereld. Rob speelde met ontelbaar veel verschillende muzikanten.
Deze vier musici kennen elkaar van diverse formaties waarin zij jaarlijks te zien en te horen waren op eerdere edities van het Red Light Jazz festival. Bout du Monde is echter hun eigen project waarin ze elkaar ieder concert opnieuw weer uitdagen, op zoek naar hun muzikale grenzen.
Hun eerste album genaamd ‘Hirondelle’ kwam in mei 2020 uit en bevat voornamelijk stukken van Steve Swallow. Het tweede album ‘Uncovered’ is in 2022 verschenen. Op Red Light Jazz 2023 brengt Bout du Monde muziek van beide albums ten gehore.
Bezetting
- Robert Mollee
- Sax
- Joris Nederpelt Lazarom
- Piano
- Rob IJsendijk
- Basgitaar
- Richard Lems
- Drums
Locatie:
Casablanca Amsterdam
Zeedijk 26E 1012AZ Amsterdam
Datum/ Tijd: Vrijdag, 9 juni 2023 | 18.30 - 19.30
Website: Casablanca Amsterdam
Tickets € 12,50
De Amerikaanse saxofonist Tim Armacost is een meesterverteller op zijn instrument. Zijn improvisaties zitten altijd boordevol ideeën en monden steeds weer op natuurlijke wijze uit in een vloeiend verhaal. De muziek van Armacost is fris en verrassend en diep geworteld in de moderne jazztraditie. Dat kan ook niet anders met 40 jaar ervaring in de internationale jazzscene.
Onder meer door zijn bijdrage op tenorsaxofoon, klarinet en altfluit aan Emilio Solla's Grammy-winnende opname "Puertos" in 2020, zijn innovatieve trio-verkenningen met Jeff "Tain" Watts en Robert Hurst, en zijn 15-jarige samenwerking met The New York Standards Quartet (NYSQ), is Armacost een van de toonaangevende musici in de New Yorkse jazzscene.
Zijn verblijf in Japan, India, de Filippijnen, Nederland en New York, vormde de basis voor zijn brede muzikale verkenningen. Armacost toert regelmatig over de hele wereld, als sideman én als bandleider. Hij werkte met een fenomenaal aantal jazzgrootheden, waaronder Al Foster, Jimmy Cobb, Kenny Barron, Tom Harrell, Billy Hart, Victor Lewis, Jeff "Tain" Watts, Peter Erskine, Ray Drummond, Roy Hargrove, Don Friedman en Randy Brecker.
Op vrijdag 9 juni treedt Armacost tijdens de 10e editie van het Red Light Jazz festival, op in Casablanca met Joris Teepe op bas en Jamie Peet op drums.
Armacost en Teepe spelen al sinds 1989 samen (meestal in The International Jazz Trio met de Japanse drummer Shingo Okudaira) en brachten 2 CD’s uit met dit trio “Live at the Bimhuis” (1997) en “Evidence” (2015).
Evenals Armacost werkt(e) ook Joris Teepe met legendarische jazzmusici, waaronder Benny Golson, Barry Harris, Bobby Watson, Sonny Fortune, Tom Harrell, Chris Potter, Billy Hart en Randy Brecker. Het meest opzienbarende wapenfeit van Teepe was zijn 9-jarige verbintenis met Rashied Ali (John Coltrane’s laatste drummer) met wie Teepe 5 CD’s opnam en jarenlang over de wereld toerde tot Rashied Ali in 2009 overleed. In 2004 werd Teepe genomineerd voor de Bird Award in de categorie ‘Artist deserving wider recognition’.
Jamie Peet is een van de meest gevraagde jonge drummers in de (inter-)nationale jazz scene. Hij is gastdocent op verschillende conservatoria. Jamie staat bekend om zijn originele sound en ‘serve the music’ stijl van spelen.
Bezetting
- Tim Armacost
- Saxofoon
- Joris Teepe
- Contrabas
- Jamie Peet
- Drums
Locatie:
Casablanca Amsterdam
Zeedijk 26E, 1012 AZ Amsterdam
Datum/ Tijd: Vrijdag, 9 juni 2023 | 20.15 - 21.45
Website: Casablanca Amsterdam
Vrij toegang
Het duo Nana X Tez bestaat uit zangeres Nana Kruger en gitarist Tez Thompson. Ze ontmoetten elkaar ruim 6 jaar geleden op het Conservatorium van Amsterdam waar ze beiden studeerden aan het Junior Jazz College. Onmiddellijk hadden ze een muzikale klik. Sindsdien spelen ze als duo live een mix van hun favoriete jazz, soul, r&b, hiphop en eigen liedjes. Na verschillende samenwerkingen, onder meer met Zuco 103, en naast hun individuele projecten, werken ze nu samen aan hun debuut EP.
Bezetting
- Nana Kruger
- Zang
- Tez Thompson
- Gitaar
Locatie:
Condomerie
Warmoesstraat 141, 1012 JB Amsterdam
Datum/ Tijd: Vrijdg, 9 juni 2023 | 20.00 - 22.00
Website: Condomerie
Vrij Toegang
De jonge energieke driemansformatie La Ratte startte aanvankelijk als duo met Jochem Jorissen op drums en Harm van Essen als leadgitarist en zanger. Nieuw materiaal vereiste een bassist om de nummers ook live te kunnen spelen. Zodoende kwam Nikolas Karolewicz het duo versterken op bas.
Live komt de synergie van Harms eigenzinnige songwriting, vuige vocalen en vurig gitaarspel, Jochem’s explosieve drumstijl en de old school bass groove van Nikolas goed tot zijn recht. De energieke mix resulteert in een hedendaagse bluessound.
De swampy, catchy blues van La Ratte is te horen op het vorig jaar verschenen album Astray, dat in 7 dagen is opgenomen in Studio De Krakeling, gevestigd in een antikraakpand in de bossen van Zeist. De elf tracks verkennen een andere kant van Amerikaanse rootsmuziek.
Inspiratie halen de mannen van La Ratte uit de energie van Texas Blues, hypnotiserende Mississippi Hill Country groove, en de aanstekelijkheid van Louisiana Swamp Pop. Met een frisse, moderne attitude die diep geworteld is in de Amerikaanse muziek staat La Ratte te popelen om op het Red Light Jazz festival op te treden in de gezellige bar van Hotel Torenzicht.
Bezetting
- Harm van Essen
- Gitaar/ Zang
- Nikolas Karolewicz
- Bas
- Jochem Jorissen
- Drums
Locatie:
Hotel Torenzicht
Oudezijds Achterburgwal 93, 1012 DD Amsterdam
Datum/ Tijd: Vrijdag, 09 juni 2023 | 21.00 - 23.00
Website: Hotel Torenzicht
Vrij Toegang
De oorspronkelijk uit Noorwegen afkomstige bassist Thomas Winther Andersen woont al enige tijd in Amsterdam. Hij studeerde van 1988 tot 1993 aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde een jaar later een masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Naast het spelen van de bas, componeert en arrangeert Thomas voor zijn bands. Hij toerde in Europa en de VS met verschillende muzikanten en bands en trad ook solo bas op met dansers in verschillende theaterproducties.
Op vrijdagmiddag 9 juni verzorgt Thomas met zijn muzikale ‘Friends’, evenals vorig jaar, een avontuurlijke en pakkend jazz optreden in Restaurant Café In de Waag tijdens de 10e editie van het Red Light Jazz festival.
Bezetting
- Thomas Winther Andersen
- Contrabas
- Axel Hagen
- Gitaar
- Miguel Martinez
- Altsax
- Henning Luther
- Drums
Locatie:
Restaurant Café In de Waag
Nieuwmarkt 41012 CR Amsterdam
Datum/ Tijd: Vrijdag, 09 Juni 2023 | 16.00 - 18.00
Website: Restaurant Café In de Waag
Vrij Toegang
Bassist Daniel Gueli is half Nederlands, half Italiaans. Hij leerde op 12-jarige leeftijd gitaarspelen en kreeg gaandeweg meer belangstelling voor de bas. Vanaf zijn 16de speelt hij als amateurbassist en zanger in rockbands. Na afronding van een verpleegkundigenstudie reisde Daniel door Afrika. Deze ervaring deed hem besluiten zijn droom te volgen: hij kocht een contrabas en ging naar het Conservatorium van Amsterdam. Daar werd Daniel gevormd tot een veelzijdig bassist die, zowel elektrisch als op de contrabas, moeiteloos allerlei muziekstijlen speelt.
Als beroepsbassist speelde Daniel met musici als Mozes Rosenberg, Nano Stern, Philippe Lemm, Alexander Beets, Sven Rozier, Jonn Reyna, Wouter Kiers, Paulus Schäfer, Dominique Paats, Fabio Marziali en Saskia Laroo waarmee hij verschillende keren mee op wereldtour is geweest. Daarnaast heeft Gueli zijn eigen bands; de Amsterdam Jazz Ambassadors, het Marcia Bamberg Swing Quartet, een gipsyjazzband, en het Daniel Gueli Quintet waarmee hij optreedt tijdens de 10e editie van het Red Light Jazz festival.
Met pianist Jochem le Cointre heeft Daniel overigens elke maandag een Acoustic Session bij Kaap & Tein.
Bezetting
- Daniel Gueli
- Contrabas
- Michel Carlos
- Sopraan- en tenorsax
- Fabio Marziali
- Altsax
- John Reyna
- Toetsen
- George den Dulk
- Drums
- Neney Santos
- Percussie (Special guest)
Locatie:
Kaap & Tein
Zeedijk 43A, 1012 AR Amsterdam
Datum/ Tijd: Vrijdag, 09 juni 2023 | 15.30 - 17.30
Website: Kaap & Tein
Tickets € 18
In navolging van zijn vader, die professioneel drummer was, ging John Engels vanaf 1953 ook zijn geld verdienen met drummen. Engels zit dit jaar 70 jaar in het vak en viert zijn platina jubileum met verschillende speciale optredens. Hij speelde onder meer in het trio van Pia Beck en met de Surinaamse saxofonist Kid Dynamite en was 10 jaar lang de vaste slagwerker van The Diamond Five, het fameuze jazzkwintet van pianist Cees Slinger. Engels was tevens lid van de bigband van Boy Edgar en speelde frequent voor radio en televisie met jazzpianist Louis van Dijk en bassist Jacques Schols. Deze drie iconische musici maakten samen vele platen.
De inmiddels 88-jarige Engels speelde met talloze grootheden uit de Amerikaanse jazz waaronder Stan Getz, Chet Baker, Ben Webster, Art Farmer, Dizzy Gillespie, Johnny Griffin, Phil Woods, Tommy Flanagan, Hank Jones, Sonny Stitt en Wynton Marsalis. Engels kreeg een Bird-Award op het North Sea Jazz Festival (1985), de Boy Edgar Prijs (1989) en kreeg zes Edisons voor zijn platen.
The Diamond Five was van 1958 tot 1962 de huisband van de Sheherazade, een toen zeer populaire jazzclub in de Wagenstraat. De musici werden tussentijds zelfs eigenaar van de club.
Met de overname van de Sheherazade had Engels zoiets als Ronnie Scott’s in Londen voor ogen waar steeds weer andere jazzartiesten een aantal dagen of soms enkele weken achter elkaar speelden. “Maar wij gingen onze eigen zaak niet uit, dus moest het publiek het steeds weer met ons doen,” vertelde hij in 2007 in een interview met Maartje den Breejen.
Het publiek kon er destijds in elk geval geen genoeg van krijgen. Schrijver en columnist Simon Carmiggelt bezocht de club vaak, het hele toenmalige eerste elftal van Ajax kwam er, en Freddy Heineken was er ook vaste klant. Het publiek stond in rijen voor de deur om een concert te zien van ‘Nederlands beste jazzband’ indertijd: The Diamond Five.
v.l.n.r. Jacques Schols-bas, Cees Slinger-piano, Cees Smal-trompet, John Engels-drums, Harry Verbeke-tenorsax © George Stanislaus van Herwaarden/Nederlands Jazz Archief
Vrijdag 9 juni staat de tijd even stil als John Engels met de huidige generatie jonge jazzmusici in de Koninklijke Industrieele Groote Club oude tijden van de ‘Zade’ doet herleven met een speciaal concert genaamd ‘Remembering The Diamond Five’.
Bezetting
- John Engels
- Drums
- Thomas Pol
- Contrabas
- Timothy Banchet
- Piano
- Gideon Tazelaar
- Tenor Saxofoon
- Ian Cleaver
- Trompet
Locatie:
Koninklijke Industrieele Groote Club (IGC)
Dam 27, 1012 JS Amsterdam
Datum/ Tijd: Vrijdag, 9 juni 2023 | 19.30 - 21.00
Vrij Toegang
Mieke Stemerdink werd bekend als zangeres van de Gigantjes, een swingend gezelschap dat zich liet inspireren door rhythm & blues uit de jaren veertig en vijftig. In de jaren ’80 waren de Gigantjes een van de meest gevraagde live-acts van Nederland. In 2000 stopten de groep ermee en begon Mieke een solocarrière. In die periode verhuisde ze naar de Wallen, waar ze nog steeds met plezier woont.
In 2014 bracht ze een soloalbum uit met als titel ‘Oh Liefde’ [Top Notch]. Hiervoor vertaalde Mieke teksten van Billy Holiday in het Nederlands en selecteerde ze onbekende/obscure nummers van Tante Leen. De CD bevat dertien levensliedjes over moeders, mannen, hoeren en de dood. Het met veel lof en een Edison-nominatie ontvangen album, kan het beste worden omschreven als ‘Tante Leen Meets Billy Holiday’.
Vrijdag 9 juni zingt Mieke in de Korpszaal van het Leger des Heils liederen van het album, met hier en daar een onvervalste jazzsmartlap. Ze wordt daarbij begeleid door meesteraccordeonist en ras-Amsterdammer André Vrolijk.
André kreeg op 8-jarige leeftijd al accordeon les van Coen van Orsouw. Na zijn middelbare schooltijd speelde hij 11 jaar in het café ‘De Vrolijke Noot’ van zijn vader, tevens accordeonist.
In 1987 speelde André op het 75-jarig jubileumfeest van Johnny Meijer in theater De Meervaart in Osdorp. Een jaar later begon hij aan een klassieke opleiding aan het Sweelinck Conservatorium, zoals het Conservatorium van Amsterdam toen heette, waar hij in 1993 afstudeerde.
André is een zeer veelzijdige accordeonist. Hij treedt solo op of met ensembles en orkesten, in diverse stijlen. Hij speelde onder andere in het tango orkest van Danny Malando en met het Metropole orkest en heeft ook opgetreden voor de Koninklijke familie. André is muzikaal leider van het Zwanenkoor en geeft accordeon-les.
Evenals Mieke heeft André eerder opgetreden op het Red Light Jazz festival, maar niet eerder samen.
Bezetting
- Mieke Stemerdink
- Zang
- André Vrolijk
- Accordion
Locatie:
Stichting Leger Des Heils
Oudezijds Achterburgwal 45, 1012 DB Amsterdam
Datum/ Tijd: Vrijdag, 09 juni 2023 | 19.00 - 20.00
Website: Stichting Leger Des Heils
Vrij Toegang
Zangeres Denise Jannah en gitarist Wolf Martini treden tijdens de 10e editie van het Red Light Jazz festival op met een gevarieerd en intiem duo-programma. De samenwerking tussen Jannah en Martini bestaat al vele jaren. Hun repertoire varieert van jazz tot Latin, met uitstapjes naar pop, gospel en blues. Jannahs stilistische veelzijdigheid en meertaligheid is een absolute meerwaarde. In gitarist Wolf Martini heeft zij een perfecte en stijlvolle begeleider. De solo’s van de ervaren Martini zijn onvoorspelbaar en tegelijkertijd speels en virtuoos.
Na zoveel jaren samen musiceren, lezen Jannah en Martini moeiteloos elkaars muzikale gedachten. Ondertussen hebben ze tijdens optredens de grootste schik met elkaar. Hun muzikale interactie kenmerkt zich door afwisselende momenten van humor tot intens, soms bijna meditatief samenspel.
Met concerten in onder andere Indonesië, Zuid-Afrika, Montenegro, Suriname en Azerbaijan heeft het duo zich ook internationaal op de kaart gezet. In 2012 verscheen het album ‘Denise Jannah & Wolf Martini: Live in Johannesburg’.
“Jannah en Martini vormen een formidabele combinatie, een informeel en boeiend muziekkoppel dat moeiteloos het Jazz idioom naar hun persoonlijke, individuele hand zet. Zeer stijlvol.” (Thijs Odendal in krant ‘Beeld’, Johannesburg/ Zuid Afrika)
Bezetting
- Denise Jannah
- Zang
- Wolf Martini
- Gitaar
Locatie:
Stichting Leger Des Heils
Oudezijds Achterburgwal 45, 1012 DB Amsterdam
Datum/ Tijd: Vrijdag, 09 juni 2023 | 21.00 - 22.00
Website: Stichting Leger Des Heils
Vrij Toegang
Linus Eppinger is een betrekkelijk nieuw maar inmiddels voor velen al een bekend en geliefd gezicht in de Amsterdamse jazzscene. De veelzijdige gitarist maakt furore met zijn drive, timing, swing en een weergaloos gevoel voor stijl.
De afgelopen jaren timmerde Linus flink aan de weg, niet alleen als uitzonderlijke gitarist, maar ook als de drijfveer achter vele concerten, jamsessies en verschillende bands.
In Mata Hari speelt Linus samen met het gevestigde Maarten Voortman Trio een set materiaal van de grootmeester Wes Montgomery die nu 100 zou zijn als ie nog had geleefd. Smokin’ en swingin’ tot je erbij neervalt!
Bezetting
- Linus Eppinger
- Gitaar
- Maarten Voortman
- Piano
- Ties Laarakker
- Bas
- Tijn Koenen
- Drums
Locatie:
Mata Hari | Bar – Restaurant – Living
Oudezijds Achterburgwal 22 1012 AS Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 9 juni 2023 | 23.00 - 01.00
Vrij toegang
Al 30 jaar is saxofonist en muzikale alleseter Benjamin Herman een van Neerlands meest productieve musici van zijn generatie. Na deel te hebben genomen aan de Thelonious Monk Competitie in 1991 en te hebben gestudeerd bij Dick Oatts in New York, heeft Benjamin inmiddels al meer dan 50 albums uitgebracht als soloartiest en als frontman van zijn op groove georiënteerde ensemble New Cool Collective.
Zijn solowerk varieert van postmoderne interpretaties van klassieke Nederlandse avant-garde met drumicoon Han Bennink en enfant terrible Misha Mengelberg, tot samenwerkingen met Nederlandse dichters, popzangers en hiphopartiesten. Afgezien van linkse punkjazzprojecten zoals Bughouse en The Itch, klinken zijn opnames als weelderige, door Creed Taylor geïnspireerde producties uit de jaren zeventig (Deal, Project S) en aangenaam ingetogen vertolkingen van klassieke evergreens (Trouble, Café Solo).
Benjamin schrijft ook columns en had 12 jaar lang een radioshow op de nationale radio. Hij sleepte tal van muzikale prijzen in de wacht en is stiekem het meest trots dat hij door Esquire Magazine is uitgeroepen tot best geklede Nederlander, tot tweemaal toe zelfs.
Op vrijdag 9 juni in The Tailor treedt Benjamin op met zijn Hammond Trio bestaande uit hemzelf, Bas van Lier op Hammond en Erik Kooger op drums.
Bezetting
- Benjamin Herman
- Saxofoon
- Bas van Lier
- Hammond
- Erik Kooger
- Drums
Locatie:
Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam
Dam 9, 1012 JS Amsterdam
Datum/ Tijd: Vrijdag, 09 juni 2023 | 17.00 - 18.30
Vrij Toegang
Alex Rossi
Alexandre ‘Alex’ Rossi, geboren in 1974 in Blumenau in Zuid-Brazilië, kwam in aanraking met de mondharmonica omdat hij als kind onderweg naar school en naar zijn oma altijd een mondharmonicafabriek passeerde. Toen hij de fabriek een keer bezocht bleek niemand die er werkte het instrument écht te kunnen bespelen.
Op 13-jarige leeftijd zette Alex Rossi zijn lippen voor het eerst op het koude metaal van zijn eerste eigen harmonica. De jonge muzikant ontwikkelde een eigen techniek en gebruikte daarbij kennis die hij had vergaard uit de fabriek en praktijkkennis van het spelen van saxofoon en percussie. Vanaf 18-jarige leeftijd ervaart Alex hoe het is om te spelen op internationale jazzfestivals. Dat is een mooi uitgangspunt om een ervaren professionele muzikant te worden en hij verhuist naar Texas. In zijn jonge jaren speelde Alex met grote namen uit het Blues circuit zoals Hash Brown, Smokin' Joe Kubeck, Holland K. Smith, Tutu Jones, Lucky Peterson, Texas Slim en de legendarische Sam Meyers.
Nadat hij terugkeerde van familiebezoek in Brazilië mocht Alex de VS niet meer in. Zodoende ontwikkelde hij zich verder in zijn geboorteland. Hij ging les geven maar was vaak op tournee. Tijdens zijn tours in Zuid-Amerika speelde hij met muzikanten als David Honey, Boy Edwards, Phil Guy, John Primer, Jeff Healey, harmonica-speler Billy Branch en de saxofonist Joshua Redman.
In 2007 bracht Alex zijn eerste solo album uit. De cd Let Me In verscheen op het Texaanse label TopCat Records. Meer optredens en studio opnamen volgden. In 2008 pakt Alex zijn koffers en vertrok naar Europa. Hij kwam terecht in Antwerpen waar hij van het Belgische label Blues Boulevard-Music Avenue een distributiedeal aangeboden kreeg voor zijn debuutalbum. In 2010 nam Alex met gitarist Greg Wilson voor TopCat Records een album op getiteld Acoustic.
Een jaar later verscheen het album Sessions. Het is een compilatie van verschillende sessies met blues vrienden als Greg Wilson, Fernando Noronha en Solon Fishbone. Verder leverde Alex met zijn mondharmonica een bijdrage aan de filmmuziek van The Zig Zag Kid, met Isabela Rosslini.
In 2013 bracht Alex het album Alex Rossi Quartet plays Tom Jobim uit met gastbijdragen van onder meer Mauricio Einhorn en Ludovic Beier. In hetzelfde jaar verhuisde Alex naar Amsterdam waar hij regelmatig optrad in Bethany’s Jazz Club. Daar speelde hij in 2014 ook tijdens de eerste editie van het Red Light Jazz Festival. In het najaar van 2016 produceerde Alex het album Tribute to the great Toots Thielemans waarop hijzelf en 5 andere harmonicaspelers, te weten Gabriel Grossi, Grégoire Maret, Antonio Serrano, Franco Luciani en Oliver Ker Ourio, een ode bracht aan de op 22 augustus 2016 overleden Toots Thielemans.
http://www.alexandrerossi.com/David Golek
Gitarist en componist David Golek is al jaren actief in de jazzscène en in wereldmuziekgroepen. Met een persoonlijke herkenbare stijl en muziektaal geeft David, geïnspireerd door zijn roots en ervaringen, uiting aan zijn eigen muzikale identiteit,.
David kreeg van huis uit een klassieke en jazzmuziekopvoeding mee. Na een jarenlange studie van klassieke piano stapte David over naar de gitaar, die hij al gaandeweg had leren spelen. Improvisatie werd zijn ding. Naast zijn eigen projecten is David sideman bij andere formaties die moderne jazz spelen, maar ook bij etnische en wereldmuziek georiënteerde groepen. David's eigen muziek is een mengeling van al deze ervaringen, waaronder joodse en midden-oostelijke invloeden en filmmuziek.
David speelde live of op een album onder meer samen met Benny Bailey, Ravi Coltrane, Lonnie Smith, Walter Blending, Wycliff Gordon, Ron Westray, Arnie Lawrence, Philip Harper, Dale Barlow, Michael Moore, Gary Smulyan, Dick Havens, Franck Amsallem, Simin Tander, Ferdinand Povel, John Ruocco, Anthony Cox, Alex Coke, Eli degibri, Avishai Cohen, Dmitry Shapko, Nelson Latif, Ana Beck, Jimmy Omonga, Odrey Shakir en Maria Jose Ortiz. http://www.davidgolekmusic.com/html/
Bezetting
- Alex Rossi
- Mondharmonica
- David Golek
- Gitaar
Locatie:
’t Kelkje
Oudezijds Achterburgwal 164 1012 DW Amsterdam
Datum/ Tijd: Vrijdag, 09 juni 2023 | 17.00 - 19.00
Website: 't Kelkje
Vrij Toegang
Samen met zijn broer Daniël is gitarist Lorijn von Piekartz,een regelmatige speler in het Bulldog Hotel. Zij treden doorgaans op als The Funk Disciples. Onder die naam speelden zij ook vaak tijdens het Red Light Jazz Festival, met het Bulldog Hotel sinds 2015 als vaste podiumlocatie. Tijdens de 10e editie van Red Light Jazz zullen The Funk Disciples vanzelfsprekend weer optreden in de sfeervolle hotelbar van The Bulldog.
Als gitarist van Jett Rebel stond Lorijn von Piekartz op het hoofdpodium van Pinkpop en Lowlands. Hij toerde met zangeres Shirma Rouse door Java en Bali en is tevens de vaste gitarist van zangeres MAAN.
Lorijn treedt alle festivaldagen in het Bulldog Hotel op met Funk Disciple Rayn Bechoe.
Rayn is geïnspireerd door soul- en funklegendes, platen waar hij naar luisterde in zijn jeugd. Door deze inspiratie vond Rayn zijn groove en melodieën. Dat worden weer funky avonden in het Bulldog Hotel.
Bezetting
- Lorijn von Piekartz
- Gitaar
- Rayn Bechoe
- Toetsen/ Zang
Locatie:
Bulldog Hotel
Oudezijds Voorburgwal 220, 1012 GJ Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 21.00 - 23.30
Website: Bulldog Hotel
Vrij Toegang
De naam The Red Boot Quartet verwijst naar het allereerste Red Light Jazz optreden in 2015 van deze inmiddels fameuze gelegenheidsformatie in/bij het altijd gezellige Café De Roode Laars op de Zeedijk. De onbetwiste leider van het kwartet is de geboren Amsterdammer Ronald Jansen Heijtmajer (1947).Ronald studeerde in de jaren ’70 klarinet en saxofoon aan het Conservatorium van Amsterdam en bracht voor het VPRO/BASTA-label het album Fingerbustin’ uit. Als lid van de Dutch Orchestra is Ronald op verschillend cd’s te horen die BASTA in de loop der jaren heeft uitgebracht. Ronald speelde op vele festivals waaronder het North Sea Jazz Festival. Na het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd is Ronald blijven spelen. Hij vindt optreden nog steeds leuk, vooral het spelen op het Red Light Jazz Festival in hartje Amsterdam.
Naast Ronald is de eenarmige trompettist Menno Daams (1961) een opvallende verschijning in het jazzkwartet. Menno is, net als Ronald, Amsterdammer in hart en nieren. Voordat hij op 12-jarige leeftijd zijn rechterarm verloor, speelde Menno gitaar. Terwijl hij op jonge leeftijd werd opgeleid door Freddy Grin - destijds solo kornettist van het Concertgebouw Orkest - begon Menno al met vrienden jazz te spelen in de stijl van zijn grote voorbeeld Louis Armstrong. Op zijn 16-de kon hij al arrangeren. In 1987 werd Menno toegelaten tot het Sweelinck Conservatorium waar hij jazz trompet studeerde onder leiding van Charles Green. In 1988 studeerde Menno cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam als historicus gespecialiseerd in Oude Geschiedenis.
Van 1992 tot 2000 was Menno trompettist en arrangeur van The Beau Hunks, een jazzgroep die ook buiten de landsgrenzen bekendheid genoot. Van 1996 tot 2003 speelde Menno in The Jazz Orchestra of the Concertgebouw waarvoor hij eveneens arrangementen schreef. Verder arrangeerde Menno onder andere voor het Metropole Orkest en de Dutch Swing College Band. In de afgelopen jaren speelde Menno met Jake Hanna, Scott Hamilton, Lee Konitz, Toots Thielemans, Monty Alexander en vele anderen.
Van 2008 tot 2015 was Menno docent aan het Conservatorium van Amsterdam en gastdocent aan andere conservatoria. Momenteel geeft Menno privélessen en is hij betroken bij de jaarlijkse ‘Classic Jazz Workshop’ in Ascona Zwitserland. Naast het zo nu en dan optreden met The Red Boot Quartet heeft Menno zijn eigen jazzkwartet: The Unaccounted Four.
Het Red Boot Quartet wordt deze 10de editie van het Red Light Jazz festival gecompleteerd door Jeen Rabs op gitaar en Inge Klinge op contrabas.
Rabs deelde het podium met tal van artiesten en musici, waaronder de Dutch Swing College Band, Scott Hamilton, Deborah J. Carter, Shirma Rouse en Toots Thielemans. Jeen componeert ook voor zijn eigen band en met de Ierse artiest Stano. Hij behaalde zijn masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en studeerde daarnaast bij David Gilmore in New York, Ricardo Silveira in Rio de Janeiro en Phillip Catherine in Brussel.
Klinge is een enthousiaste, ontwapenende geest die mensen een blij gevoel wil geven met haar live muziek. Zelf dacht zij aanvankelijk dat ze te klein was om zo'n groot instrument als de contrabas te kunnen bespelen. Tot een bevriende muzikant één van zijn contrabassen in haar huis achterliet. Binnen een half jaar maakte Inge haar eerste kilometers op de contrabas in een senioren Big Band en kort daarna werd zij de nieuwe bassist/zangeres bij de punkband de Kelvinators. Sindsdien is Inge voorgoed verslaafd aan het zingen én contrabas spelen op allerlei podia en doet zij dit naar hartenlust in meerdere bands door heel Nederland.
Bezetting
- Ronald Jansen Heijtmajer
- Saxofoon
- Menno Daams
- Trompet
- Inge Klinge
- Contrabas/ Zang
- Jeen Raps
- Gitaar
Locatie:
Café De Roode Laars
Zeedijk 17, 1012 AN Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 19.00 - 21.00
Website: Café De Roode Laars
Vrij Toegang
Irene Reig (Barcelona, 1993) was al van jongs af aan geïnteresseerd in muziek. Ze nam op jonge leeftijd pianolessen in verschillende conservatoria waaronder het Conservatori Municipal de Música de Barcelona.
Op 11-jarige leeftijd begon Irene met saxofoon spelen en op 15-jarige leeftijd kwam jazz in haar leven.
Na verschillende studies in Spanje verhuisde ze naar Nederland om haar masterdiploma te halen aan het Conservatorium van Amsterdam met Ferdinand Povel als haar hoofddocent. Ze kreeg de kans om te spelen met musici als Simon Rigter, Martijn van Iterson, Terell Staford en Rob van Bavel.
Van 2008 tot 2011 speelde Irene alt- en baritonsax en klarinet bij de Sant Andreu Jazz Band. Met deze band nam ze enkele cd's op (Jazzing Live at Casa Fuster en Jazzsing Vol. II). Daarop speelde ze met Dick Oatts, Perico Sambeat, Jesse Davis, Scott Robinson als speciale gasten. In 2016 ging ze naar Philadelphia waar ze haar eerste eigen album Views opnam.
Tegenwoordig heeft Irene verschillende projecten zoals The Bop Collective en haar eigen trio, waarmee ze regelmatig optreedt in Catalonië en in Nederland.
Bezetting
- Irene Reig
- Altsax
- Dirk Hijma
- Gitaar
- Simon Osuna
- Bas
- Yoran Vroom
- Drums
Locatie:
Café Zilt
Zeedijk 49, 1012 AR Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 20.30 - 23.00
Website: Café Zilt
Vrij Toegang
The Amsterdam Organ Trio brengt een heerlijke mix van Hammond orgel, saxofoon en drums. De formatie wil het publiek hetzelfde gevoel geven als de jarenlang bevriende muzikanten zelf ook ervaren zodra ze samen spelen: een warme deken van plezier, vriendschap en magie. Amsterdamse smartlappen kom je niet tegen op de setlijst van het trio, wel jazz met een link naar Amsterdam en New York. Onlangs speelde The Amsterdam Organ Trio nog in The Big Apple, middenin Harlem. Ze traden ook op in het legendarische jazzcafé van België: Café de Muze.
Drummer Richard Lems speelde met alle grote namen in de Nederlandse jazzwereld en daarbuiten, van North Sea Jazz tot het jazzfestival in Montreux. Ook saxofonist Robert Mollee heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hij speelde met Denise Jannah, Thijs van Leer, Tim Knol, Fay Claassen e.v.a.. Relatieve nieuwkomer is organist Mark Woerde. Als kind stond hij al tussen de leslie-speakers in een muziekwinkel aan de Amsterdamse Nieuwendijk.
Het trio kijkt er naar uit om op zaterdag 10 juni in Casablanca haar hartverwarmende jazz te delen met het Red Light Jazz publiek.
Locatie:
Casablanca Amsterdam
Zeedijk 26E, 1012 AZ Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 18.30 - 19.30
Website: Casablanca Amsterdam
Vrij Toegang
Bout du Monde (Einde van de Wereld) is een jazzkwartet bestaande uit vier muzikanten met ieder een respectabele staat van dienst. Drummer Richard Lems speelde met grote namen in de Nederlandse jazzwereld en daarbuiten, van North Sea Jazz tot Montreux. Hij studeerde cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam. Ook saxofonist Robert Mollee heeft een enorm palmares. Hij trad op met Denise Jannah, Thijs van Leer, Tim Knol, Fay Claassen en anderen. Toetsenist Joris Nederpelt Lazarom heeft jazz piano gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en speelde met diverse grote en kleinere orkesten in binnen- en buitenland. Hij is producer bij zijn eigen label 12notes.nl. Rob IJsendijk begon zijn bascarrière in de popmuziek en belandde, onder meer via het Berklee College of Music, uiteindelijk in de jazzwereld. Rob speelde met ontelbaar veel verschillende muzikanten.
Deze vier musici kennen elkaar van diverse formaties waarin zij jaarlijks te zien en te horen waren op eerdere edities van het Red Light Jazz festival. Bout du Monde is echter hun eigen project waarin ze elkaar ieder concert opnieuw weer uitdagen, op zoek naar hun muzikale grenzen.
Hun eerste album genaamd ‘Hirondelle’ kwam in mei 2020 uit en bevat voornamelijk stukken van Steve Swallow. Het tweede album ‘Uncovered’ is in 2022 verschenen. Op Red Light Jazz 2023 brengt Bout du Monde muziek van beide albums ten gehore.
Bezetting
- Robert Mollee
- Sax
- Joris Nederpelt Lazarom
- Piano
- Rob IJsendijk
- Basgitaar
- Richard Lems
- Drums
Locatie:
Casablanca Amsterdam
Zeedijk 26E 1012AZ Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 20.00 - 21.30
Website: Casablanca Amsterdam
Vrij toegang
“Jazz with a contagious funky groove.”
Something About Sanna treedt tijdens Red Light Jazz 2023, evenals in vorige edities, op in de Condomerie, een van de meest wonderlijke podiumlocaties van het festival. Op dit speciaal voor Red Light Jazz gecreëerde intieme podium in de winkelruimte van ’s wereld eerste condoomspeciaalzaak, zal Sanna van Vliet en haar trio het publiek weer versteld doen staan van de 'Keen Understanding of Vocal Style, Quality, Intonation, Diction and Story Telling!’
Jazz vocalist en pianist Van Vliet volgde een opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en studeerde af in twee richtingen: jazz-zang en jazz-piano. Ze toerde in meer dan 15 landen en bracht tot nog toe vier albums uit. Sanna heeft opgetreden met de crème de la crème van de Nederlandse jazzscene, waaronder John Engels, Jarmo Hoogendijk, Eric Ineke, Beets Brothers, Ben van den Dungen, Ack van Rooijen, Ruud Jacobs, Wouter Hamel en Cees Slinger.
Ze begon haar eigen improvisatiemethode voor jazzzangers en geeft deze lessen sinds 2002 op Conservatoriumniveau. Tegenwoordig geeft ze les aan het Conservatorium van Amsterdam waar ze ook online cursussen aanbiedt voor zangers van over de hele wereld.
Sven Schuster speelde bas bij Gregory Porter, Lalah Hathaway, Oleta Adams en stond met zijn eigen trio als eens op het Red Light Jazz festival. Drummer Joost Kesselaar speelde op het North Sea Jazz festival, Montreal Jazz Festival, het BIMHUIS, jazzclub Birdland in New York maar even zo goed met het buurtberoemde Sint-Antonius Fancy Fair Orchestra! En op zaterdag 10 juni drumt Joost in de Condomerie.
De muziek van Something About Sanna krijgt veel waardering, ook van collega-musici, radiomakers en muziekjournalisten. Enkele sprekende voorbeelden:
"Bij #1 viel ik gelijk van mijn stoel bij Sven Schuster op zijn basgitaar, en bij #2 op 2’29” Sanna van Vliet unisono zang met toetsen en bas – wat ben ik daar dol mee. En Joost Kesselaar met een stevige beat en percussie. Ai, wat een muzikanten. Een hechte combi met eigen teksten en composities. Wat word ik hier blij van.” Edwin Rutten
“Op het nummer Livre de Tudo jongleert Van Vliet overtuigend met de Portugese tekst van Lilian Vieira. Verwacht van deze zangeres geen uiterlijk vertoon. Ze zingt zoals ze speelt: ongekunsteld. Ideale muziek voor een onbekommerde avond." Robin Arends, Jazzism Magazine
"De cd "Something About Time” klinkt allereerst geweldig goed. Je hoort direct dat de musici elkaar helemaal begrijpen. Het samenspel is echt briljant, ze zijn zeer goed op elkaar ingespeeld. En het repertoire is heel bijzonder; het gaat van intieme teksten naar lekkere funky stukken. Het is vooral de persoonlijke benadering van het trio die heel erg aansprekend is. Het is geen opsmuk, je hoort exact wat er gebeurt. Sanna heeft de vibe en de energie die ze live heeft weten te vangen op deze cd. Het is een hele mooie aanvulling op haar toch al bijzondere repertoire qua releases. En ja, het is een cliché van de bovenste plank, maar het is gewoon een hele lekkere cd! Hoe bijzonder is het dat 3 mensen zoveel verschillende klankkleuren weten te produceren. Het is echt een heel mooi uitgewerkt project geworden.” Co de Kloet, radioprogramma maker
Bezetting
- Sanna van Vliet
- Zang, piano
- Sven Schuster
- Bas
- Joost Kesselaar
- Drums
Locatie:
Condomerie
Warmoesstraat 141, 1012 JB Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 20.00 - 22.00
Website: Condomerie
Vrij toegang
De lyrische saxofonist Arthur Heuwekemeijer speelt stukken uit de rijke Nederlandse liederencultuur in een “jazzje van goud”. Nostalgische melodieën komen voorbij zoals Aan de Amsterdamse Grachten, De Motten, Laat me, Het Dorp, Telkens Weer, In ’t groene Dal en Roodborstje. De jazz-arrangementen van Arthur zitten als gegoten en nodigen uit tot het herleven van vroeger tijden. Het begint met zachtjes mee neuriën en voor je het weet zingt het hele publiek uit volle borst mee.
Bezetting
- Arthur Heuwekemeijer
- Tenorsax
- Mark van der Feen
- Toetsen
- Joris Teepe
- Contrabas
Locatie:
Flesseman
Nieuwmarkt 77, 1011 MA Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 14.00 - 16.00
Website: Flesseman
Vrij Toegang
The Jazzy Rabbits spelen klassieke jazz, oude stijl, akoestisch, met name de mid-tempo authentieke New Orleans songs uit de periode 1915 – 1930. Inspiratiebronnen van The Jazzy Rabbits zijn Louis Armstrong and the Hot Five, Hot Seven, King Oliver, Clarence Williams, Bix Beiderbecke, Tiny Parham.
De klassieke jazzsongs worden met zorg ten gehore gebracht; naast de melodie van het chorus (de tune) spelen The Jazzy Rabbits veelal ook nog het verse, ofwel de vaak in de vergetelheid geraakte melodie van het couplet. Uiteraard hebben The Jazzy Rabbits ook de meeste dixieland klassiekers paraat. Ze zingen er soms zelfs een zelf verzonnen Nederlandse tekst bij.
Bezetting
- Cas Kok (bandleider)
- Klarinet
- Wim v.d. Pouw
- Trompet
- Tom Stuip
- Trombone
- Jan van Ooijen
- Sousafoon
- Herman Nieuwdorp
- Wasbord/ Drums/ Zang
- Hennes de Ridder
- Piano
- Rob Braat
- Banjo
Locatie:
Hotel Prins Hendrik
Prins Hendrikkade 52-58, 1012 AC Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 13.00 - 16.00
Website: Hotel Prins Hendrik
Vrij Toegang
Vier saxen, vier vrouwen, één geluid. Double Espresso is sinds 2003 (destijds opgericht in het BIMHUIS) een opvallende verschijning op binnen- en buitenlandse podia. Dit jaar viert het saxofoonkwartet haar 20-jarig jubileum met spannende arrangementen, stomende solo’s en subtiel samenspel in de bijzondere bezetting van twee altsaxen en twee baritonsaxen.
Double Espresso charmeert haar luisteraars met jazzmuziek uit de Roaring Twenties van de 20e én 21e eeuw, met name swingende stukken van oude meesters als Jelly ‘Roll’ Morton en Duke Ellington, gecombineerd met eigen composities die zijn geïnspireerd op persoonlijke verhalen en op arrangementen van stukken van helden als Charles Mingus.
Bezetting
- Babette Jane
- Altsax
- Floortje Smehuijzen
- Altsax
- Loes Rusch
- Baritonsax
- Annette de Greeuw
- Baritonsax
Locatie:
Hotel Prins Hendrik
Prins Hendrikkade 52-58, 1012 AC Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 16.00 - 19.00
Website: Hotel Prins Hendrik
Vrij Toegang
De Amerikaanse zangeres Adriane Callas, afkomstig uit Hollywood, California, treedt net als tijdens voorgaande edities van Red Light Jazz op in Restaurant-Café In de Waag. Adriane speelde met het haar begeleidende trio ook meermaals op het Rabobank Amersfoort Jazzfestival.
Na te hebben gewerkt met beroemde musici als Ray Weston (Tom Jones, Wishbone Ash, Right Said Fred, Björk) and Simeon Pillich (Taylor Swift), vormde Adriane een eigen jazz trio met verschillende bezettingen waarmee ze optreedt in theaters, jazzclubs, cabarets en bekende podia in de Verenigde Staten en Europa. De discografie van Adriane bevat onder meer opnamen met Big Band Swing (Japan), Italiaanse Renaissance en een Los Angeles singer/songwriter Project (VS).
Evenals op voorgaande edities van Red Light Jazz zorgt Adriane op zaterdagmiddag 10 juni weer voor een intieme en zwoele sfeer bij het vertolken van haar favoriete songs, geïnspireerd door jazz/swing standards, Motown en lichte pop klassiekers, van Gershwin tot Sting.
Bezetting
- Adriane Callas
- Zang
- Casper Bleumers
- Contrabas
- Steffen 't Hart
- Toetsen
- Maarten van der Valk
- Drums
Locatie:
Restaurant Café In de Waag
Nieuwmarkt 41012 CR Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 Juni 2023 | 16.00 - 18.00
Website: Restaurant Café In de Waag
Vrij Toegang
Bassist Daniel Gueli is half Nederlands, half Italiaans. Hij leerde op 12-jarige leeftijd gitaarspelen en kreeg gaandeweg meer belangstelling voor de bas. Vanaf zijn 16de speelt hij als amateurbassist en zanger in rockbands. Na afronding van een verpleegkundigenstudie reisde Daniel door Afrika. Deze ervaring deed hem besluiten zijn droom te volgen: hij kocht een contrabas en ging naar het Conservatorium van Amsterdam. Daar werd Daniel gevormd tot een veelzijdig bassist die, zowel elektrisch als op de contrabas, moeiteloos allerlei muziekstijlen speelt.
Als beroepsbassist speelde Daniel met musici als Mozes Rosenberg, Nano Stern, Philippe Lemm, Alexander Beets, Sven Rozier, Jonn Reyna, Wouter Kiers, Paulus Schäfer, Dominique Paats, Fabio Marziali en Saskia Laroo waarmee hij verschillende keren mee op wereldtour is geweest. Daarnaast heeft Gueli zijn eigen bands; de Amsterdam Jazz Ambassadors, het Marcia Bamberg Swing Quartet, een gipsyjazzband, en het Daniel Gueli Quintet waarmee hij optreedt tijdens de 10e editie van het Red Light Jazz festival.
Met pianist Jochem le Cointre heeft Daniel overigens elke maandag een Acoustic Session bij Kaap & Tein.
Bezetting
- Daniel Gueli
- Contrabas
- Michel Carlos
- Sopraan- en tenorsax
- Fabio Marziali
- Altsax
- John Reyna
- Toetsen
- George den Dulk
- Drums
- Neney Santos
- Percussie (Special guest)
Locatie:
Kaap & Tein
Zeedijk 43A, 1012 AR Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 14.00 - 17.00
Website: Kaap & Tein
Vrij Toegang
Pianist, componist en arrangeur Rob van Bavel (1965) en bassist Joris Teepe (1962) hebben ieder een indrukwekkende staat van dienst. Van Bavel is tijdens zijn carrière als jazzartiest onder meer beloond met twee Edisons. Als sideman en bandleider werkte Van Bavel mee aan meer dan honderd cd’s. Hij toerde in Europa, Canada, USA, Japan, Vietnam, Indonesië, Zuid-Korea and Siberië en trad op met jazzgrootheden als Woody Shaw, Randy Brecker, Johnny Griffin en Gary Willis.Teepe werkte eveneens met legendarische musici uit de Amerikaanse jazzwereld, waaronder Benny Golson, Barry Harris, Bobby Watson, Sonny Fortune, Tom Harrell, Chris Potter, Billy Hart en Randy Brecker. Het meest opzienbarende wapenfeit was zijn 9-jarige verbintenis met Rashied Ali (John Coltrane’s laatste drummer) met wie Teepe 4 CD’s opnam en jarenlang over de wereld toerde tot Rashied Ali in 2009 overleed. In 2004 werd Teepe genomineerd voor de Bird Award in de categorie ‘Artist deserving wider recognition’.
Van Bavel en Teepe kennen elkaar al meer dan 35 jaar. Toch speelden ze in al die jaren zelden samen doordat Joris in 1992 naar New York verhuisde en daar tot 2014 permanent woonde. Ondanks de grote afstand deden ze in die jaren af en toe toch meerdere concerten met diverse jazzartiesten zoals met drummer John Engels, met de Australische saxofonist Dale Barlow en met de Amerikaanse saxofonist Seamus Blake. Pas sinds 2014 treffen de twee elkaar regelmatig en in 2019 namen ze een live CD op met Don Braden (sax) en Owen Hart Jr. (drums).
Hoewel Van Bavel en Teepe in 2020 gedurende de coronacrisis een al een paar online duo-concerten hadden gedaan die aanleiding waren tot de vorming van ‘Van Bavel & Teepe’, vond het allereerste live optreden van het duo plaats in de Korpszaal van het Leger des Heils tijdens Red Light Jazz 2021.
Zaterdag 10 juni 2023, keert het duo terug in dezelfde zaal met ‘Dutch Connection’, een concert genaamd naar de titel van hun eerste en inmiddels veelgeprezen album samen.
“Het warme pianospel en de gloedvolle klank van de contrabas vormen een prachtige muzikale synthese waarmee wel kan worden vastgesteld dat dit duo voor elkaar is geschapen,” schreef Rootstime.be in een recensie van het album.
Bezetting
- Rob van Bavel
- Piano
- Joris Teepe
- Contrabas
Locatie:
Korpszaal Leger des Heils
Oudezijds Achterburgwal 45, 1012 DB Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 19.00 - 20.00
Website: Korpszaal Leger des Heils
Vrij Toegang
RADIOHOP is een nieuwe Amsterdamse fusion-hiphopgroep. De band verkent nieuwe sonische gebieden door grooves en jazz samen te smelten, zonder afbreuk te doen aan pioniers als Miles Davis die dit eerder hebben gedaan. De jonge bandleden kennen elkaar van het Conservatorium van Amsterdam waar zij samen studeren. Ze halen hun inspiratie uit muziek van Herbie Hancock, Kaidi Tatham en Azymuth maar ook uit albums en producties van J Dilla en D’Angelo. Momenteel werkt RADIOHOP aan hun eerste langverwachte album waarin hun muzikale zoektocht tot bloei komt.
Bezetting
- Johnny Biner
- Gitaar
- Joshua Lutz
- Toetsen
- Joel F. Sveberg
- Bas
- Euan Jenkins
- Drums
Locatie:
Stichting Leger Des Heils
Oudezijds Achterburgwal 45, 1012 DB Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 21.00 - 22.15
Website: Stichting Leger Des Heils
Vrij Toegang
Yavin Groenewegen (1990) is een trombonist in hart en nieren met een duidelijk eigen smaak. Yavin kreeg privé-trombonelessen bij verschillende docenten waaronder Ilja Reijngoud. Daarna deed hij de vooropleiding conservatorium bij Codarts in Rotterdam waar hij in 2014 afstudeerde als jazzmuzikant. Met name Ilja Reingoud en Bart van Lier hebben Yavin uiteindelijk gevormd tot de muzikant die hij nu is. Een bron van inspiratie waar hij tot de dag van vandaag nog profijt van heeft.
Tijdens zijn studietijd speelde Yavin in verschillende bands en orkesten, waaronder het NJJO (Nederlands Jeugd Jazz Orkest) onder leiding van Benjamin Herman. Ook speelde hij tweemaal op het North Sea Jazz Festival met de CODARTS bigband en in theaters met Preston Shannon.
Op zijn trombone weet Yavin verschillende muziekstijlen ten gehore te brengen, waarbij het accent ligt op jazz. Als musicus, trombonist, dirigent en muziekdocent is hij dan ook van alle markten thuis. Bands waar hij regelmatig mee speelt zijn Sonny’s Inc., Holy Horns, Valvetronic en Winnetoe.
In het Majoor Bosshardhuis treedt Yavin op met pianist en componist Jan Geijtenbeek. In 2014 stond Geijtenbeek met zijn toenmalige band ‘Goatmusic’ in de finale van de Keep an Eye Awards. Hij rondde zijn Masteropleiding aan conservatorium ArteZ in Arnhem af in 2015 bij Boy Edgar Prijswinnaar Jeroen van Vliet. Geijtenbeek bracht 5 albums uit en een EP en speelde onder meer met Esther van Hees, Rolf Delfos, Jeroen van Vliet en Anton Goudsmit.
Bezetting
- Yavin Groenewegen
- Trombone
- Jan Geijtenbeek
- Toetsen
Locatie:
Majoor Bosshardthuis (Leger des Heils Museum)
Oudezijds Armsteeg 19, 1012 GP Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 13.00 - 14.30
Vrij Toegang
Daan Herweg (NL) is een gevestigde naam op de Amsterdamse jazz scene, werkzaam in zeer uiteenlopende projecten als pianist, componist maar ook als producer van pop, hiphop en dance.
Herweg is al jarenlang de aanjager van talloze jamsessies en evenementen binnen de jazz scene. Recent schreef hij eigen jazzwerk wat in juli in de studio zal worden opgenomen. Van dat nieuwe werk zal tijdens het Late Night concert in Mata Hari een selectie ten gehore worden gebracht. Bij die gelegenheid zal het trio van Daan Herweg worden uitgebreid met de messcherpe melodische en inventieve saxofonist Mattias van den Brande (BE)
Bezetting
- Daan Herweg
- Piano
- Lorenzo Buffa
- Bas
- Jeroen Batterink
- Drums
- Matthias van den Brande
- Tenorsax
Locatie:
Mata Hari | Bar – Restaurant – Living
Oudezijds Achterburgwal 22 1012 AS Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 23.00 - 01.00
Vrij Toegang
Deze 10e editie van het Red Light Jazz festival treedt zangeres Julia Herfst op in Paleis van de Weemoed, met de jonge talentvolle pianist Stijn van den Berg aan haar zijde.
Julia is de dochter van actrice, cabaretière en zangeres Jasperina de Jong (85) en cabaretier Eric Herfst (1937-1985). Ze studeerde aan de Toneel & Kleinkunstacademie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en aan de Frank Sanders Akademie en stond op het toneel in theaterproducties als ‘SKY’, ‘The Full Monty’, ‘De dag dat ik Robert Long ontmoette’ en recent nog in de musical ‘Falsetto’s’. Naast haar theaterwerk speelt Julia ook in verschillende televisieseries en commercials.
Julia is gezegend met een prachtige stem heeft een enorme voorliefde voor jazz. Julia vindt het dan ook een eer om tijdens de jubileumeditie van Red Light Jazz de mooiste jazz standards ten gehore te brengen.
Stijn studeerde af aan het InHolland Conservatorium in Haarlem. Hij is de vaste pianist van Maxim, de bekende pianobar aan het Leidseplein. Samen brengen zij in het sfeervolle Paleis naast jazz standards ook een aantal Franse chansons ten gehore die in een jazzy jasje zijn gestoken.
Julia betrekt graag het publiek bij haar optredens, dus wellicht ligt er een ‘gastoptreden’ voor u in het verschiet op 10 en 11 juni als u een van de optreden bijwoont in het Paleis van de Weemoed.
Bezetting
- Julia Herfst
- Zang
- Stijn van den Berg
- Piano
Locatie:
Paleis van de Weemoed
Oudezijds Voorburgwal 15, 1012 EH Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 15.30 - 18.15
Website: Paleis van de Weemoed
Vrij Toegang
Deze 10e editie van het Red Light Jazz festival treedt zangeres Julia Herfst op in Paleis van de Weemoed, met de jonge talentvolle pianist Stijn van den Berg aan haar zijde.
Julia is de dochter van actrice, cabaretière en zangeres Jasperina de Jong (85) en cabaretier Eric Herfst (1937-1985). Ze studeerde aan de Toneel & Kleinkunstacademie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en aan de Frank Sanders Akademie en stond op het toneel in theaterproducties als ‘SKY’, ‘The Full Monty’, ‘De dag dat ik Robert Long ontmoette’ en recent nog in de musical ‘Falsetto’s’. Naast haar theaterwerk speelt Julia ook in verschillende televisieseries en commercials.
Julia is gezegend met een prachtige stem heeft een enorme voorliefde voor jazz. Julia vindt het dan ook een eer om tijdens de jubileumeditie van Red Light Jazz de mooiste jazz standards ten gehore te brengen.
Stijn studeerde af aan het InHolland Conservatorium in Haarlem. Hij is de vaste pianist van Maxim, de bekende pianobar aan het Leidseplein. Samen brengen zij in het sfeervolle Paleis naast jazz standards ook een aantal Franse chansons ten gehore die in een jazzy jasje zijn gestoken.
Julia betrekt graag het publiek bij haar optredens, dus wellicht ligt er een ‘gastoptreden’ voor u in het verschiet op 10 en 11 juni als u een van de optreden bijwoont in het Paleis van de Weemoed.
Bezetting
- Julia Herfst
- Zang
- Stijn van den Berg
- Piano
Locatie:
Paleis van de Weemoed
Oudezijds Voorburgwal 15, 1012 EH Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 20.30 - 23.00
Website: Paleis van de Weemoed
Vrij Toegang
Chieko Donker Duyvis is een celliste, zangeres en componist uit Amsterdam met Braziliaans en Japanse roots. Geïnspireerd door klassieke muziek, vrije improvisatie en Latijns Amerikaanse muziek creëert ze een eigenzinnige klankwereld.
Chieko begon haar muzikale reis als klassiek cellist, in welke hoedanigheid ze met haar pianotrio concerten gaf in Europa en Mexico en met musici van het Concertgebouworkest deelnam aan kamermuziek projecten. Vervolgens ontwikkelde Chieko zich richting Braziliaanse muziek, jazz en vrije improvisatie. Ze zong bij Podium Witteman en stond met eigen werk op aansprekende podia als het Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ. Met haar eigen ensemble won Chieko de Dias Latinos Award.
Door haar passie voor interdisciplinaire projecten werkt ze regelmatig samen met dichters, beeldende kunstenaars en dansers. Voor de Cello Biennale zingt en acteert ze in de theatervoorstelling Familie VermiCelli. Ze maakte de muziek voor verscheidene dansvoorstellingen en creëerde op het Opera Forward Festival met improviserend strijkkwintet een nieuwe opera. Ook werkte zij samen met beeldend kunstenaar Floor van Keulen.
Chieko trad meermaals op in het Concertgebouw: als duo met Spoken Word artist Roziena Salihu waar ze eigen composities zong, en in 2021 in de Grote Zaal, waar ze vrije improvisaties en nieuw eigen werk ten gehore bracht.
Als componist en arrangeur schreef Chieko verschillende stukken voor jazz ensembles en klassiek kamerorkest. Ook componeerde ze de filmmuziek voor de documentaire Boom In Amsterdam van Agnes de Ruijter, shortfilms en de filmmuziek voor de trailer van de Parade in 2019.
In het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) treedt Chieko op met contrabassist César Puente in een programma rondom Vrouwelijkheid, met muziek van veel vrouwelijke componisten. Dit concert is tot stand gekomen in samenwerking met Red Light Arts & Culture.
Bezetting
- Chieko Donker Duyvis
- Cello/ Zang
- César Puente
- Contrabas
Locatie:
Prostitutie Informatie Centrum (PIC)
Enge Kerksteeg 3, 1012 GV Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 20.00 - 21.00
Website: Prostitutie Informatie Centrum (PIC)
Tickets € 10
Red Light Jazz at TenClub – Day 1
20:00 – 21:00 | ANTON GOUDSMIT’S TON PETIT
21:30 – 22:30 | BAS VAN LIER TRIO
Anton Goudsmit
TenClub's hot & steamy jazzmatinee House of Jazz is met zomerstop, maar vrees niet: er is nog steeds een kans om je favoriete jazzmuzikanten te zien voordat de zomer echt begint. Op de zaterdag van de 10e editie van Red Light Jazz presenteert TenClub virtuoos gitarist en creatieve mastermind Anton Goudsmit! Goudsmit zal zijn recente album Ton Petit integraal spelen, met Sean Fasciani op bas en Tim Hennekes op drums. Vervolgens speelt het Bas van Lier Trio met Van Lier op piano en hammond, Thomas Pol op contrabas en Erik Kooger op drums. Een funky jam om naar uit te kijken!
Bas van Lier
De deuren gaan open om 19.00 uur. Anton Goudsmit begint om 20.00 uur en Bas van Lier om 21.30 uur.
Kaarten zijn €10 met 50% korting voor de Curious.
Bezetting ANTON GOUDSMIT’S TON PETIT
- Anton Goudsmit
- Gitaar
- Sean Fasciani
- Bas
- Tim Hennekes
- Drums
Bezetting
- Bas van Lier
- Piano/ Hammond
- Tobias Nijboer
- Bass
- Erik Kooger
- Drums
Locatie:
Tenclub
Nes 116, 1012 KE Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 19.00 - 22.30
Website: TenClub
Vrij Toegang
Gideon Tazelaar (1997) is een uitzonderlijk talent en begon al op zijn 7e met saxofoonspelen. Een jaar later trad hij op in het Concertgebouw in Amsterdam en vanaf zijn 11e speelde hij bijna ieder jaar op het North Sea Jazz Festival.
Op zijn 14e werd hij toegelaten tot de bacheloropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Gideon studeerde cum laude af in 2017 en ging daarna verder studeren aan de beroemde Juilliard School in New York.
Gideon trad met vele orkesten en bands op, van het Jazz Orchestra van het Concertgebouw tot New Cool Collective. Hij speelde onder meer met Dick Oatts, Eric Alexander, Benjamin Herman, Ruud Jacobs, Peter Beets en John Engels.
Vanaf de allereerste editie in 2014, toen nog tijdens zijn opleiding aan het conservatorium, treedt Gideon in verschillende samenstellingen en formaties op tijdens Red Light Jazz en is daarmee een vaste waarde van het festival.
Locatie:
Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam
Dam 9, 1012 JS Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 10 juni 2023 | 17.00 - 18.30
Vrij Toegang
Back to Bassax is een duo gevormd door saxofonist Bernard van Rossum (van Spaanse, Britse en Nederlandse afkomst) en de Argentijnse contrabassist Adán Mizrahi.
Het goed op elkaar ingespeelde duo maakt ook deel uit van Van Rossum's BvR Flamenco Big Band en Mizrahi’s eclectische, elektro-akoestische groep Antimufa.
Voor zowel Adán als Bernard biedt het akoestische en minimalistische duo-formaat een intieme context om nieuwe manieren van expressie te verkennen. Het repertoire van Back to Bassax is grotendeels gebaseerd op de oude jazz-traditie, waarin de invloed van beide musici doorklinken als gevolg van hun verschillende achtergronden.
Bezetting
- Bernard van Rossum
- Sax
- Adán Mizrahi
- Contrabas
Locatie:
’t Kelkje
Oudezijds Achterburgwal 164 1012 DW Amsterdam
Datum/ Tijd: Saturday, 10 juni 2023 | 17.00 - 19.00
Website: 't Kelkje
Vrij Toegang
Lienke Iburg, beter bekend als Lynn Stephans, is een veelgevraagde zangeres in binnen- en buitenland. Ze is actief als lead- en achtergrondzangeres, studioartiest, songwriter, vocal mc, actrice, presentatrice en vocal coach. Ze zingt bij bekende Nederlandse artiesten waarmee ze de afgelopen jaren heeft opgetreden in de Ziggo Dome en op grote festivals heeft gestaan als Lowlands en Concert at Sea.
Ze tourde door Europa met de internationale productie “ELVIS Live in Concert”, gepresenteerd door Priscilla Presley en Jerry Shilling en met de TCB Band, de voormalige band van Elvis Presley. Het orkest dat deze productie begeleide was het wereldberoemde Royal Philharmonic Orchestra (RPO) o.l.v. Robin Smith. Daarmee trad Lynn onder meer op in de O2 Arena in Londen en in de Mercedes Benz Arena in Berlijn.
Als vocal MC werkt Lynn met verschillende DJ's en live acts zoals DJ Roog, Erick E en Jaap Brienen. In 2020 bereikte ze met het productie-duo Blaikz & Viventas de nummer 1 positie in de Duitse Dance charts met de single “Superstar”. Lynn is een allround zangeres die de tent op z'n kop zet maar ook een klein liedje prachtig kan vertolken.
Tijdens haar Red Light Jazz optreden op zondag 11 juni in Bar TwentySeven zal Lynn worden begeleid door multi-instrumentalist Alexander Caly. Alexander begon op de basisschool met zijn eerste pianolessen en verlegde in zijn middelbare schooltijd zijn muzikale aandacht naar het drumstel en de gitaar. Daarna studeerde hij ‘Compositie and Productie’ aan het conservatorium van Utrecht. Naast het componeren en produceren van film- en popmuziek is Alexander muziekdocent.
Bezetting
- Lynn Stephans
- Zang
- Alexander Caly
- Toetsen/ Gitaar
Locatie:
Bar TwentySeven
Dam 27, 1012 JS Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 16.00 - 18.00
Website: Bar TwentySeven
Vrij Toegang
Muziek heeft altijd een grote invloed gehad in het leven van Raphaella Brown. Haar ouders waren beiden jazzliefhebbers en artiesten en moedigden hun kinderen aan om hun eigen creatieve talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Muziek is nog steeds Raphaella's roeping, die al op jonge leeftijd platen verzamelde. In 2000 begon ze vinyl te draaien in de bekende studentendiscotheek Dansen Bij Jansen. Daar leerde ze mixen voor een gemengd publiek. Tot op de dag van vandaag plukt zij de vruchten van deze ervaring! Onder de naam Miss Brown, begon Raphaella daarna met het draaien van oude Soul, HipHop, R&B, en later met Disco, Funk, Classics, 90's en House. Uiteindelijk specialiseerde zij zich in alle stijlen die effect hebben op een dansvloer zoals NuDisco en Dance Classics, en dan met name remixes. Ze verrast haar publiek graag met herkenbaarheid, een vleugje jaren '80 en uiteraard de '90’s!
Tijdens het Red Light Jazz optreden van Miss Brown in Bar TwentySeven zal zangeres Lynn Stephans af en toe de microfoon ter hand nemen en meezingen.
Bezetting
- Miss Brown
- DJ
- Lynn Stephans
- Zang
Locatie:
Bar TwentySeven
Dam 27, 1012 JS Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 18.00 - 20.00
Website: Bar TwentySeven
Vrij Toegang
Wicked Jazz Sounds is in haar jarenlange bestaan uitgegroeid tot een begrip binnen de Nederlandse muziekwereld. Niet alleen door de fameuze clubnachten en festivaloptredens maar vooral als muzikaal platform. Naast shows op grote festivals als Lowlands en North Sea Jazz en vele podia in binnen- en buitenland, organiseerde ze ook driemaal haar eigen Wicked Jazz Sounds Festival met elke editie zo’n 5000 bezoekers.
Wicked Jazz Sounds is ook bekend van haar radioshows op RedLightRadio en (voorheen) Radio 6 Soul & Jazz, van haar serie compilatiealbums, twee bandalbums en de wekelijks geüpdatete Tip44 lijst op Spotify met duizenden volgers en natuurlijk van eerdere optredens tijdens het Red Light Jazz festival.
Bij de live shows van Wicked Jazz Sounds spelen DJ’s samen met muzikanten een aanstekelijke dansvloer gerichte mix van funk, soul, hiphop, house, jazz en meer… Haar motto? Dance with a smile!
Locatie:
Bar TwentySeven
Dam 27, 1012 JS Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 20.00 - 22.00
Website: Bar TwentySeven
Vrij Toegang
Terug naar de plek waar het voor Red Light Jazz tien jaar geleden allemaal begon. Zowel de eerste besprekingen in 2013 als het openingsconcert van het eerste festival in 2014 vonden plaats in Het Bethaniënklooster. In de concertzaal opende pianist Michiel Borstlap het festival en in Bethany’s Jazz Club vond aansluitend de Vocal Sessie plaats onder leiding van bassist Mark Zandveld en zangeres Deborah J. Carter.
In 2015 sloot muziekcentrum Het Bethaniënklooster haar deuren en kwam er een abrupt einde aan 25 jaar podium voor opkomend talent. Om 10-jarig bestaan van Red Light Jazz te vieren, vonden we de huidige uitbater van het souterrain van Het Bethaniënklooster bereid om op zondag 11 juni vanaf 15.00 uur de deuren te openen op voor een herbeleving van de Bethany’s Jazz Club Experience.
Wie anders dan Mark Zandveld’s formatie Zandscape, featuring Deborah J. Carter zullen deze middag optreden en de aansluitende sessie gaan leiden.
Jazz vocaliste/componiste/arrangeur Deborah J. Carter brengt haar multiculturele ervaringen tot uiting in haar prachtige muziek. “We zijn tegenwoordig zo bevoorrecht een open deur te hebben naar andere culturen en gezichtspunten die ons verrijken”, aldus Deborah. Door Music Maker werd zij beschreven als “absolute topklasse.”
In samenwerking met de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam is een drietal talentvolle solisten geselecteerd die aan de sessie zullen bijdragen:
De jonge Nederlandse trombonist Maarten Combrink is het nieuwe trombone talent en inmiddels al veel gevraagd solist bij onder meer het Metropole Orkest;
Saxofonist Mart Muller komt oorspronkelijk uit Nijmegen en won in 2016 met het jongeren-jazzorkest De PuBi’s het Prinses Christina Concours. Zijn grote idolen zijn Charlie Parker en Lee Konitz.
De Spaanse allround trompettist Pablo Castillo heeft zich met zijn band, de “Fried Seven” helemaal toegelegd op New Orleans Jazz, maar speelt met hetzelfde gemak de meer moderne jazzstijlen.
Bezetting
- Deborah J. Carter
- Zang
- Mark Zandveld
- Bas
- Jeen Rabs
- Gitaar
- Gunnar Graafmans
- Drums
Locatie:
Het Bethanienklooster
Barndesteeg 6, 1012 BV Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 15.00 - 18.00
Website: Het Bethanienklooster
Samen met zijn broer Daniël is gitarist Lorijn von Piekartz,een regelmatige speler in het Bulldog Hotel. Zij treden doorgaans op als The Funk Disciples. Onder die naam speelden zij ook vaak tijdens het Red Light Jazz Festival, met het Bulldog Hotel sinds 2015 als vaste podiumlocatie. Tijdens de 10e editie van Red Light Jazz zullen The Funk Disciples vanzelfsprekend weer optreden in de sfeervolle hotelbar van The Bulldog.
Als gitarist van Jett Rebel stond Lorijn von Piekartz op het hoofdpodium van Pinkpop en Lowlands. Hij toerde met zangeres Shirma Rouse door Java en Bali en is tevens de vaste gitarist van zangeres MAAN.
Lorijn treedt alle festivaldagen in het Bulldog Hotel op met Funk Disciple Rayn Bechoe.
Rayn is geïnspireerd door soul- en funklegendes, platen waar hij naar luisterde in zijn jeugd. Door deze inspiratie vond Rayn zijn groove en melodieën. Dat worden weer funky avonden in het Bulldog Hotel.
Bezetting
- Lorijn von Piekartz
- Gitaar
- Rayn Bechoe
- Toetsen/ Zang
Locatie:
Bulldog Hotel
Oudezijds Voorburgwal 220, 1012 GJ Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 21.00 - 23.30
Website: Bulldog Hotel
Vrij Toegang
Ruth Geerse is een Nederlandse zangeres, componiste, pianiste en gitariste. Door de jaren heen zong Ruth in veel verschillende formaties; van rockband tot big band, soulband en trad zij op als singer songwriter waarbij zij zichzelf begeleidde op piano en gitaar. In 2002 studeerde Ruth af aan het Rotterdams Conservatorium en sindsdien speelde zij onder meer op de Uitmarkt, het Vondelpark Openluchttheater, diverse Jazzfestivals en bereikte de finale van de Grote Prijs van Nederland.
Wat Ruth als vocalist kenmerkt is dat zij veel muziekstijlen verenigt in één stijl: powerful Ruth style. Zij heeft soul power en beschikt over jazz timing. Haar sterke teksten laten zien dat zij niet alleen zangeres en muzikante is, maar ook een begenadigd songwriter die je dieper laat nadenken over dingen in het leven.
Sinds 2017 heeft Ruth de perfecte setting gevonden om zichzelf muzikaal te uiten en haar nummers te arrangeren; een mix van Pop, Jazz en Latin. In Café De Hartjes treedt zij op met Dirkjan de Koning op drums en Florian Hierdeis op bas.
Citaat Desmet Live: "Ruth Geerse is te groot voor Europa"
Bezetting
- Ruth Geerse
- Zang/ Piano
- Florian Hierdeis
- Basgitaar
- Dirkjan de Koning
- Drums
Locatie:
Café De Hartjes
Nieuwebrugsteeg 25, 1012 AG Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 16.00 - 18.00
Website: Café De Hartjes
Vrij toegang
De lyrische saxofonist Arthur Heuwekemeijer speelt stukken uit de rijke Nederlandse liederencultuur in een “jazzje van goud”. Nostalgische melodieën komen voorbij zoals Aan de Amsterdamse Grachten, De Motten, Laat me, Het Dorp, Telkens Weer, In ’t groene Dal en Roodborstje. De jazz-arrangementen van Arthur zitten als gegoten en nodigen uit tot het herleven van vroeger tijden. Het begint met zachtjes mee neuriën en voor je het weet zingt het hele publiek uit volle borst mee.
Bezetting
- Arthur Heuwekemeijer
- Tenorsax
- Mark van der Feen
- Toetsen
- Joris Teepe
- Contrabas
Locatie:
Café De Zeevaart
Oudezijds Achterburgwal 28, 1012 DN Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 16.00 - 18.00
Website: Café De Zeevaart
Vrij Toegang
Irene Reig (Barcelona, 1993) was al van jongs af aan geïnteresseerd in muziek. Ze nam op jonge leeftijd pianolessen in verschillende conservatoria waaronder het Conservatori Municipal de Música de Barcelona.
Op 11-jarige leeftijd begon Irene met saxofoon spelen en op 15-jarige leeftijd kwam jazz in haar leven.
Na verschillende studies in Spanje verhuisde ze naar Nederland om haar masterdiploma te halen aan het Conservatorium van Amsterdam met Ferdinand Povel als haar hoofddocent. Ze kreeg de kans om te spelen met musici als Simon Rigter, Martijn van Iterson, Terell Staford en Rob van Bavel.
Van 2008 tot 2011 speelde Irene alt- en baritonsax en klarinet bij de Sant Andreu Jazz Band. Met deze band nam ze enkele cd's op (Jazzing Live at Casa Fuster en Jazzsing Vol. II). Daarop speelde ze met Dick Oatts, Perico Sambeat, Jesse Davis, Scott Robinson als speciale gasten. In 2016 ging ze naar Philadelphia waar ze haar eerste eigen album Views opnam.
Tegenwoordig heeft Irene verschillende projecten zoals The Bop Collective en haar eigen trio, waarmee ze regelmatig optreedt in Catalonië en in Nederland.
Bezetting
- Irene Reig
- Altsax
- Dirk Hijma
- Gitaar
- Simon Osuna
- Bas
- Yoran Vroom
- Drums
Locatie:
Café Zilt
Zeedijk 49, 1012 AR Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 16.00 - 19.00
Website: Café Zilt
Vrij Toegang
Irene Reig (Barcelona, 1993) was al van jongs af aan geïnteresseerd in muziek. Ze nam op jonge leeftijd pianolessen in verschillende conservatoria waaronder het Conservatori Municipal de Música de Barcelona.
Op 11-jarige leeftijd begon Irene met saxofoon spelen en op 15-jarige leeftijd kwam jazz in haar leven.
Na verschillende studies in Spanje verhuisde ze naar Nederland om haar masterdiploma te halen aan het Conservatorium van Amsterdam met Ferdinand Povel als haar hoofddocent. Ze kreeg de kans om te spelen met musici als Simon Rigter, Martijn van Iterson, Terell Staford en Rob van Bavel.
Van 2008 tot 2011 speelde Irene alt- en baritonsax en klarinet bij de Sant Andreu Jazz Band. Met deze band nam ze enkele cd's op (Jazzing Live at Casa Fuster en Jazzsing Vol. II). Daarop speelde ze met Dick Oatts, Perico Sambeat, Jesse Davis, Scott Robinson als speciale gasten. In 2016 ging ze naar Philadelphia waar ze haar eerste eigen album Views opnam.
Tegenwoordig heeft Irene verschillende projecten zoals The Bop Collective en haar eigen trio, waarmee ze regelmatig optreedt in Catalonië en in Nederland.
Bezetting
- Irene Reig
- Altsax
- Dirk Hijma
- Gitaar
- Simon Osuna
- Bas
- Yoran Vroom
- Drums
Locatie:
Café Zilt
Zeedijk 49, 1012 AR Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 20.30 - 23.00
Website: Café Zilt
Vrij toegang
Rebetiko Against The Machine is een trio dat is opgericht in Utrecht. Rebetiko is een muzikale en culturele uiting van zang en dans die zich begin twintigste eeuw aanvankelijk verspreidde onder de stedelijke bevolking, met name in de lagere en arbeidersklasse. Een soortgelijke geschieenis kent jazz muziek, die feitelijk stamt uit de negentiende eeuw. Waar l jazz zijn wortels heeft in de blues, is Rebetiko-muziek geworteld in Griekse volksmuziek.
Beide muziekstijlen bieden ruimte voor improvisatie (taxim) en staan beide bekend om hun expressieve karakter. Rebetiko en jazz werden voornamelijk gespeeld en gehoord door de mensen uit de arbeidersklasse die een behoefte hadden zich met elkaar te verbinden middels muziek in donkere tijden waar expressie en diversiteit werden onderdrukt. Beide genres vertegenwoordigden in hun tijd een subcultuur van de samenleving. Beide bestaan nog steeds, met behoud van hun unieke, eerlijke sfeer en karakter.
Ondanks dat de drie leden verschillende muzikale achtergronden hebben, delen ze een liefde voor Rebetiko en traditionele muziek wat hen deed besluiten een eigen project te beginnen: Rebetiko Against The Machine.
Een belangrijk tijdperk voor Rebetiko-muziek, waarin de meeste vroege Rebetiko-opnamen zijn gemaakt, is tussen 1930 en 1950. Dit is waar het trio hun repertoire op heeft gebaseerd. Het was een donkere tijd met armoede en onzekerheid voor de arbeidersklasse als gevolg van twee wereldoorlogen. Dit is wat de meeste Rebetiko-componisten hebben ervaren. Hun liedjes zijn nu historisch. Ze beschrijven de perspectieven, gevoelens en overtuigingen van de toenmalige samenleving.
Tegenwoordig probeert Rebetiko Against The Machine de traditionele Rebetiko-liedjes levend te houden en ze met de mensen te delen!
Bezetting
- Ilias Konstantinidis
- Gitaar/ Zang
- Argyris Papadimitriou
- Bouzouki/ Baglama/ Zang
- Giannis Leloudas
- Bouzouki/ Zang
Locatie:
Condomerie
Warmoesstraat 141, 1012 JB Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 19.30 - 21.30
Website: Condomerie
Vrij toegang
Vrij Toegang | Consumptie verplicht
Singer/songwriter/producer Farida Merville werd op 4 april 1967 geboren in Suriname en groeide op in Nederland én in Suriname. ‘The Girl From Amsterdam’ begon op 17-jarige leeftijd met zingen bij de band van haar opa ('De Vrolijke Jeugd'). Begin jaren negentig werd Farida actief als sessie- en studio muzikante. Na een optreden met Saskia Laroo maakte Farida kennis met één van de producers van de bekende Nederlandse house-act Quazar (Eric Putten/ Gert van Veen) wat resulteerde in een vruchtbare samenwerking. Als frontlady en medecomponist van Quazar werd Farida Merville een begrip werd in de Amsterdamse dancescene. Er werden succesvolle albums en singles uitgebracht waaronder de internationale clubhit Seven Stars (1990), het gelijknamige album (1991) en het dubbelalbum Here and Now (1993).
Farida werkte eveneens samen met de producers van Atlantic Ocean. Ook bij Atlantic Ocean was zij frontlady en medecomponist van twee succesvolle singles Body in Motion en Music is a Passion die in 1994 kort na elkaar werden uitgebracht.
Als solo artiest bracht Farida eveneens een aantal singles uit, waaronder I Just Wanna (1996) en het door Edwin Evers geproduceerde Heartbeats (1997).
Farida’s geluid en invloeden resulteerden in de loop der jaren in een unieke mix van verschillende culturen en muziekstijlen. Haar muziek is een mix van NeoSoul, Jazz, Funk en Wereldmuziek. In 2007 produceerde Farida haar eerste studio album Question Mark en bracht dit in 2010 in eigen beheer uit.
Naast haar eigen werk was Farida in de afgelopen jaren betrokken bij diverse projecten waaronder de theatershow ‘The Grand Ladies of Jazz’, samen met Graziëlla en Annemarie Hunsel. In een uitverkocht Bijlmer theater en in het Almere theater werden onder begeleiding van een live band nummers ten gehore gebracht van Dinah Washington, Sarah Vaughan en Ella Fitzgerald. Farida werkte in die periode ook samen met de Ghanese musici Blay Ambolly (‘James Brown van Ghana’) en Atongo Zimba. Met beide highlife-muzikanten speelde Farida op vele festivals in binnen- en buitenland.
In 2016 begon Farida weer op te treden met Quazar, onder andere in Paradiso (Welcome To The Future Special), in Tivoli/De Helling in Utrecht (History of House) en in 2017 in Luxor in Arnhem (25 years of Quazar).
In 2018 gaf Farida op het North Sea Round Town festival in Rotterdam een succesvol live optreden dat geheel in het teken stond van een Surinaams EP getiteld Te Yu No bestaande uit eigen interpretaties en vertalingen naar het Sranang (Surinaams) van bekende jazz-songs en soul klassiekers als Nina Simone’s Four Woman (Fo Uma), Don Raye & Gene de Paul’s You don't know what love is (Yu No Sabi) en Bill Withers’ Ain't no sunshine (Te Yu No De).
Met Lilian Jarad op piano en Thom Goosens op bas vormde Farida het jazztrio Scotch & Soda. In de theatershow ‘The Story of Etta James’ brachten Farida en vijf hartsvriendinnen, waaronder Renate Koningsbloem en Denise Jannah, van 2017 t/m 2021 een swingend eerbetoon aan de legendarische en veelzijdige Amerikaanse zangeres Etta James.
Tijdens haar Red Light Jazz optreden op zondagmiddag 11 juni in Café De Kroegtijger, wordt Farida net als tijdens de vorige editie van het festival weer bijgestaan door haar ‘Friends’: Ruben Drenthe op toetsen, Louis Drenthe op bas en drummer Yoran Vroom.
Bezetting
- Farida Merville
- Zang
- Ruben Drenthe
- Toetsen
- Louis Drenthe
- Bas
- Yoran Vroom
- Drums
Locatie:
Café De Kroegtijger
Zeedijk 134a - 1012 BC Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 15.00 - 18.00
Website: Café De Kroegtijger
Tickets € 12,50
Het is met name de spannende locatie, het internationaal vermaarde en roemruchte Red Light District in de oude binnenstad van Amsterdam, dat het Red Light Jazz festival uniek maakt in de wereld. Ook dit jaar is de Waalse Kerk weer podiumlocatie van het festival. Zondag 11 juni vindt in de kerk een optreden plaats van het Rembrandt Frerichs Trio!
Pianist Rembrandt Frerichs staat internationaal bekend om zijn nieuwsgierige blik en vernieuwende samenwerkingen waarmee hij ‘zijn’ jazzmuziek steeds weer een nieuwe richting geeft. Na vijftien jaar van wereldreizen en toeren moesten de leden van het Rembrandt Frerichs Trio hun omzwervingen plotseling pauzeren toen de wereld in 2020 tot stilstand kwam vanwege COVID. Bekend om hun nieuwsgierigheid en hun vele samenwerkingen met musici uit alle windstreken – meest recent nog met de Perzische grootmeesters Hossein Alizadeh en Kayhan Kalhor – waren ze genoodzaakt tijdelijk een stapje terug te doen, te stoppen met reizen, optreden en samenwerken.
Die tijd van reflectie deed het Rembrandt Frerichs Trio beseffen hoe al hun reizen van de afgelopen vijftien jaar hadden geleid tot een gedeeld muzikaal vocabulaire en een zich steeds verdiepend creatief vertrouwen. Ze besloten een album op te nemen met stukken waarin ze hun collectieve herinneringen konden aanwenden in een gezamenlijke verbeelding waarin ze nog steeds de wereld rondreisden. In februari 2021 trokken ze zich terug in een voormalige kerk in Amsterdam, gevuld met antieke orgels, en namen ze in twee dagen een plaat op in samenwerking met Just Listen Records.Het resultaat is het album "A Wind Invisible Sweeps Us Through The World", waarin het Rembrandt Frerichs Trio zich laat leiden door de melodie en hun gemeenschappelijke ervaring op de vele podia over de hele wereld waar het trio heeft opgetreden. De composities voelen tijdloos aan en hebben een wereldwijd karakter die culturen met elkaar verbindt. Het zijn liedjes die grenzen ontstijgen; grenzen tussen landen, continenten, en historische tijdperken, als soelaas in tijden van restricties.
Bezetting
- Rembrandt Frerichs
- Piano
- Tony Overwate
- Bas
- Vinsent Planjer
- Drums/ Pecussie
Locatie:
De Waalse Kerk
Walenpleintje 157-159, 1012 JZ Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 20.15 - 21.30
Website: De Waalse Kerk
Vrij Toegang
Guy Salamon
Geboren en getogen in Jeruzalem, Israël, is componist, arrangeur, drummer en bandleider Guy Salamon al enige tijd woonachtig in Amsterdam. Met zijn persoonlijke muziekstijl en zijn specifieke benadering van drummen en compositie vestigde Guy hier zijn reputatie in de Nederlandse muziekscene. Hij won meerdere prijzen en stond op grote internationale jazzfestivals. Zijn muziek zit vol humor en verfijning, verrassingen en filmisch drama, waarbij swing wordt afgewisseld en gemengd met etnische invloeden en hedendaagse improvisatie.
In 2019 bracht Salamon het album Unfollow The Leader uit, en in 2022 Creatures! Creatures! dat door NRC is uitgeroepen tot de Top 25 beste Nederlandse albums van 2022.
“Caleidoscopische, geniale waanzin van de in Amsterdam wonende Israëlische jazzdrummer en componist Guy Salamon. Zijn composities van swing, punk tot polka dwarrelen rond in een draaimolen vol muzikaal plezier.” (NRC)
Teis Semey
“Rijzende ster” Teis Semey wordt geroemd om zijn ritmisch actieve en harmonisch onderzoekende stijl van gitaarspelen dat zich begeeft op het snijvlak van jazz, punk en elektronische geïmproviseerde muziek. Teis heeft zich een ingenieuze en inventieve vakman getoond op zijn gitaar.
"Semey's spel grijpt je bij de schouders, en schreeuwt een verhaal in je gezicht. Maar wel een verhaal met diepgang en nuance." (Jazzism)
Ton Felices
Ton Felices is oorspronkelijk afkomstig uit Vilafranca del Penedès, in de provincie Barcelona. De jonge contrabassist en componist heeft inmiddels in Amsterdam een zeer diverse en veelbelovende carrière opgebouwd. Hij leerde al op 9-jarige leeftijd contrabas spelen in zijn geboorteland waar hij optrad met het Nationaal Jeugdorkest uit Catalonië. Hij was ook lid van de Sant Andreu Jazz Band. Tegenwoordig is Felices een actieve muzikant in Amsterdamse scene - waar hij studeert aan het conservatorium. Hij speelde met bekende muzikanten zoals Jorge Rossy, Ben van Gelder, Rita Payés, Ernst Glerum, Miguel Zenon en Xavi Torres. Felices was in 2021 met een prachtig flamenco-duo winnaar van de eerste prijs van het Princes Christina Jazz Concours. In 2022 won hij de Joventudes Musicales de España 2022 (Musical Youths of Spain) als lid van het Víctor Carrascosa Quartet. Zijn karakteristieke warme geluid en zijn expressieve benadering van de bas maken Ton Felices tot een bijzondere speler die het waard is om te blijven volgen.
Bezetting
- Guy Salamon
- Drums
- Teis Semey
- Gitaar
- Tom Felices
- Contrabas
Locatie:
Durty Nelly’s
Warmoesstraat 115 1012 JA Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 15.00 - 18.00
Website: Durty Nelly’s
UITVERKOCHT
Uitverkocht
Het Red Light Jazz diner is het hoogtepunt van elke editie van het Red Light Jazz festival. Het exclusieve evenement op de slotdag van de 10e editie van hét jazzfestival van de hoofdstad van Nederland, vindt plaats in de Grand Ballroom van Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam.
Bij de entrée worden de gasten als VIP’s ontvangen, waarna ze worden begeleid naar gereserveerde plaatsen aan een 4-persoonstafel. Voor deze jubileumeditie van Red Light Jazz heeft chef-kok Marco van Rutten een speciaal 3-gangen menu samengesteld met bijpassende wijnen. Tijdens en ná het diner kan er worden genoten van live muziek van respectievelijk de Roaring Cats en de energieke soulzanger Steffen Morrison.
19:00 – 22:00 | ROARING CATS
Roaring Cats is momenteel een van Europa's veelbelovende nieuwe jazzformaties. Met hun swing en hotjazz ging het Amsterdamse orkest de uitdaging aan om waarde en nieuwe betekenis te geven aan de roots van de jazzmuziek.
Het repertoire van de Roaring Cats bestaat uit originele arrangementen van de mooiste tunes van de topartiesten uit de jaren ‘30 en ‘40: van Fats Waller tot Cab Calloway, en van Duke Ellington tot Jimmie Lunceford.
Bezetting
- Sam Ghezzi
- Zang/ Tenor Sax
- Mo van der Does
- Clarinet
- Coos Zwagerma
- Trompet
- Joan Codina
- Trombone
- Oscar Ployart Wetche
- Piano
- Davor Stehlik
- Banjo
- Tomek van Leeuwen
- Contrabas
- Joe Korach
- Drums
22:00 – 23:15 | STEFFEN MORRISON
Na het diner volgt een concert van Steffen Morrison, de energieke soulzanger met Surinaamse roots die in 2019 het North Sea Jazz festival op stelten wist te zetten met een vlammend concert en door die festivalorganisatie is uitgenodigd om dat in 2022 nog eens over te doen.
Steffen brak door in 2013 door zijn deelname aan ‘The Voice’ en maakt muziek in de geest van zijn grote muzikale helden Otis Redding en James Brown. Met zijn band laat Morrison al jarenlang op festivals en in clubs een onvergetelijke indruk achter. De zanger is in staat met ultieme opgetogenheid de mooiste songs ten gehore te brengen over hartzeer maar ook het dak eraf te spelen met songs over de vrolijke dingen in het leven. Op zijn nieuwe album ‘Soul Revolution’ laat Morrison meer dan ooit zien wie hij is.
Met dit laatste optreden van Red Light Jazz 2023 sluit de organisatie niet alleen een mooie avond af maar tegelijkertijd ook een onvergetelijke jubileumeditie van het festival.
Bezetting
- Steffen Morrison
- Zang
- Alvin Lewis
- Gitaar
- Sam Frank
- Toetsen
- Raoel Foe-Aman
- Bas
- Jeremiah Owusu Ansah
- Drums
Locatie:
GRAND BALLROOM (Anantara Grand Hotel Krasnapolsky)
Dam 27, 1012 JS Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 19.00 - 00.00
Vrij Toegang
Bout du Monde (Einde van de Wereld) is een jazzkwartet bestaande uit vier muzikanten met ieder een respectabele staat van dienst. Drummer Richard Lems speelde met grote namen in de Nederlandse jazzwereld en daarbuiten, van North Sea Jazz tot Montreux. Hij studeerde cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam. Ook saxofonist Robert Mollee heeft een enorm palmares. Hij trad op met Denise Jannah, Thijs van Leer, Tim Knol, Fay Claassen en anderen. Toetsenist Joris Nederpelt Lazarom heeft jazz piano gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en speelde met diverse grote en kleinere orkesten in binnen- en buitenland. Hij is producer bij zijn eigen label 12notes.nl. Rob IJsendijk begon zijn bascarrière in de popmuziek en belandde, onder meer via het Berklee College of Music, uiteindelijk in de jazzwereld. Rob speelde met ontelbaar veel verschillende muzikanten.
Deze vier musici kennen elkaar van diverse formaties waarin zij jaarlijks te zien en te horen waren op eerdere edities van het Red Light Jazz festival. Bout du Monde is echter hun eigen project waarin ze elkaar ieder concert opnieuw weer uitdagen, op zoek naar hun muzikale grenzen.
Hun eerste album genaamd ‘Hirondelle’ kwam in mei 2020 uit en bevat voornamelijk stukken van Steve Swallow. Het tweede album ‘Uncovered’ is in 2022 verschenen. Op Red Light Jazz 2023 brengt Bout du Monde muziek van beide albums ten gehore.
Bezetting
- Robert Mollee
- Sax
- Joris Nederpelt Lazarom
- Piano
- Rob IJsendijk
- Basgitaar
- Richard Lems
- Drums
Locatie:
Restaurant Café In de Waag
Nieuwmarkt 41012 CR Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 16.00 - 18.00
Website: Restaurant Café In de Waag
Vrij Toegang
Bassist Daniel Gueli is half Nederlands, half Italiaans. Hij leerde op 12-jarige leeftijd gitaarspelen en kreeg gaandeweg meer belangstelling voor de bas. Vanaf zijn 16de speelt hij als amateurbassist en zanger in rockbands. Na afronding van een verpleegkundigenstudie reisde Daniel door Afrika. Deze ervaring deed hem besluiten zijn droom te volgen: hij kocht een contrabas en ging naar het Conservatorium van Amsterdam. Daar werd Daniel gevormd tot een veelzijdig bassist die, zowel elektrisch als op de contrabas, moeiteloos allerlei muziekstijlen speelt.
Als beroepsbassist speelde Daniel met musici als Mozes Rosenberg, Nano Stern, Philippe Lemm, Alexander Beets, Sven Rozier, Jonn Reyna, Wouter Kiers, Paulus Schäfer, Dominique Paats, Fabio Marziali en Saskia Laroo waarmee hij verschillende keren mee op wereldtour is geweest. Daarnaast heeft Gueli zijn eigen bands; de Amsterdam Jazz Ambassadors, het Marcia Bamberg Swing Quartet, een gipsyjazzband, en het Daniel Gueli Quintet waarmee hij optreedt tijdens de 10e editie van het Red Light Jazz festival.
Met pianist Jochem le Cointre heeft Daniel overigens elke maandag een Acoustic Session bij Kaap & Tein.
Bezetting
- Daniel Gueli
- Contrabas
- Michel Carlos
- Sopraan- en tenorsax
- Fabio Marziali
- Altsax
- John Reyna
- Toetsen
- George den Dulk
- Drums
- Neney Santos
- Percussie (Special guest)
Locatie:
Kaap & Tein
Zeedijk 43A, 1012 AR Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 14.00 - 17.00
Website: Kaap & Tein
Eric Vloeimans
In Club Dimanche van Kapitein Zeppos vindt zondagmiddag 11 juni een hommage plaats aan de in 2018 overleden maestro Peter Guidi, de buitengewoon begaafde jazzmusicus en dirigent die tijdens zijn leven talloze jonge mensen heeft geïnspireerd om jazzmuziek te spelen.
Het programma begint om 15.00 uur met de vertoning van de documentaire Amsterdam World Jazz City 2014 van Jacqueline de Bruin, indachtig het thema van de 10e editie van het Red Light Jazz festival. In de film vertellen Cees Hamelink en Jeroen de Rijk over 'hoe het allemaal begon'. Daarna spelen achtereenvolgens de Jazz Juniors en de Jazz Focus big band van de Muziekschool Amsterdam onder leiding van Lorenzo Mignacca met de meermaals onderscheiden jazztrompettist Eric Vloeimans als solist.
Locatie:
Kapitein Zeppos (Club Dimanche)
Gebed Zonder End 5, 1012 HS Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 15.00 - 18.00
Website: Kapitein Zeppos (Club Dimanche)
In het Red Light Jazz-weekend zal op zondagmiddag 11 juni om 13.30 uur de band Bandley onder leiding van Huub Stijvers in het Majoor Bosshardthuis spelen.
'Bandley' bestaat uit 4 personen Ruud, Peter, Pim en Huub die allen op een of andere wijze een connectie met het Leger des Heils hebben. Bandley speelt voornamelijk in Leger des Heils of andere Goodwill instellingen maar ook daarbuiten met als doel d.m.v. de muziek iets positiefs te kunnen brengen aan de luisteraars.
Locatie:
Majoor Bosshardthuis (Leger des Heils Museum)
Oudezijds Armsteeg 19, 1012 GP Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 13.30 - 15.00
Vrij Toegang
Toetsenist Bas van Lier draait niet om de zaken heen: energiek, creatief en verrassend toegankelijk. Met zijn eigenzinnige spel grijpt Van Lier je vast en laat je niet meer los tijdens een optreden. Geïnspireerd door inspiratiebronnen als Monk, Medeski en Ramsey Lewis weet Van Lier een eigen stijl te creëren die een breed publiek aanspreekt.
Met zijn trio speelt Bas net zo makkelijk muziek van Duke Ellington en Charles Mingus als dat van Lykke Li, Bette Midler of Bobby Gentry. Deze opvallende keuze van repertoire verrast de luisteraar, telkens weer. Onder de titel ‘Groove or Dare’ speelt Bas van Lier met zijn trio “hi–energy jazz with a twist of soul and blues”. Meeslepend, dynamisch en ultra swingend.
Bas van Lier was jaren de stuwende kracht achter De Deeldeliers (met Jules Deelder) en nog steeds achter Bl3nder (met Def P.), SuperSwamp en het Bas van Lier Trio. Verder was Van Lier jaren de vaste pianist bij Hans Dulfer en meer dan 10 jaar de vaste leider van de ‘Friday Night Live at Toomler’. Momenteel is Van Lier artistiek leider van de TenClub waar hij zelf regelmatig optreedt.
Na een periode zich voornamelijk te hebben toegelegd op zijn andere liefde, het Hammond orgel, is Van Lier inmiddels weer terug bij het klassieke piano trio format waarmee hij zondagavond 11 juni zal optreden in Mata Hari.
Bezetting
- Bas van Lier
- Piano
- Tobias Nijboer
- Contrabas
- Erik Kooger
- Drums
Locatie:
Mata Hari | Bar – Restaurant – Living
Oudezijds Achterburgwal 22 1012 AS Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 22.00 - 24.00
Vrij Toegang
EyeMan All Stars is een frisse Amsterdamse groep jazzmuzikanten die hippe improvisatie combineert met sterke grooves. Hun repertoire varieert van Eddie Harris-achtige jaren 70 funk tot grooves in New Orleans-stijl, van Afro-ritmes tot Motown-vibes (de instant zomerhit Sly Fly). En van weelderige soundscapes tot Braziliaanse samba.Hun debuutalbum 'Sly Fly' verscheen in 2021 op het eigen label Eyeman Records! Hierop vermengen sterke melodieën met kleurrijke akkoorden terwijl een groovy bas en strakke drums zorgen voor een stevig ritmisch fundament. Gepassioneerde solo’s en positieve vibes maken van het album een ware muzikale trip.
"Dit kwartet speelt lekkere niets-aan-de-hand-muziek, gespeeld zoals die gespeeld moet zijn. Dat is altijd prettig, maar nu extra fijn." (Mischa Andriessen, Trouw)
"Iman blaast met een Wayne Shorter-achtige embouchure en intensiteit. Hij geeft vol gas en schrikt niet terug voor dubbeltonen en ruige improvisaties" (Sjoerd van Aelst, Jazzflits)
"Zin in het leven. Veerkracht voor na corona." (Bert Vuijsje, Jazz Bulletin)
Interview in Rocktimes: https://www.rocktimes.info/iman-spaargaren-ich-mag-unterschiedliche-arten-von-musik-interview/
Bezetting
- Iman Spaargaren
- Tenorsaxofoon
- Dirk Balthaus
- Toetsen
- Hendrik Müller
- Contrabas
- Efraim Schulz-Wackerbarth
- Drums/ Percussie
Locatie:
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Oudezijds Voorburgwal 38-40, 1012 EH Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 14.00 - 16.00
Website: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Vrij toegang
Deze 10e editie van het Red Light Jazz festival treedt zangeres Julia Herfst op in Paleis van de Weemoed, met de jonge talentvolle pianist Stijn van den Berg aan haar zijde.
Julia is de dochter van actrice, cabaretière en zangeres Jasperina de Jong (85) en cabaretier Eric Herfst (1937-1985). Ze studeerde aan de Toneel & Kleinkunstacademie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en aan de Frank Sanders Akademie en stond op het toneel in theaterproducties als ‘SKY’, ‘The Full Monty’, ‘De dag dat ik Robert Long ontmoette’ en recent nog in de musical ‘Falsetto’s’. Naast haar theaterwerk speelt Julia ook in verschillende televisieseries en commercials.
Julia is gezegend met een prachtige stem heeft een enorme voorliefde voor jazz. Julia vindt het dan ook een eer om tijdens de jubileumeditie van Red Light Jazz de mooiste jazz standards ten gehore te brengen.
Stijn studeerde af aan het InHolland Conservatorium in Haarlem. Hij is de vaste pianist van Maxim, de bekende pianobar aan het Leidseplein. Samen brengen zij in het sfeervolle Paleis naast jazz standards ook een aantal Franse chansons ten gehore die in een jazzy jasje zijn gestoken.
Julia betrekt graag het publiek bij haar optredens, dus wellicht ligt er een ‘gastoptreden’ voor u in het verschiet op 10 en 11 juni als u een van de optreden bijwoont in het Paleis van de Weemoed.
Bezetting
- Julia Herfst
- Zang
- Stijn van den Berg
- Piano
Locatie:
Paleis van de Weemoed
Warmoesstraat 141, 1012 JB Amsterdam
Datum/ Tijd: Zaterdag, 11 juni 2023 | 14.30 - 17.30
Website: Paleis van de Weemoed
Vrij Toegang
Het trio dat zondagochtend 11 juni in PANCAKES Aan ’t IJ optreedt bestaat uit jonge talentvolle jazzmusici van het Conservatorium van Amsterdam. Saxofonist Mart Muller komt oorspronkelijk uit Nijmegen en won in 2016 met het jongeren-jazzorkest De PuBi’s het Prinses Christina Concours. Zijn idolen zijn Charlie Parker en Lee Konitz.
Julian Wittich is een jonge bassist met een multinationale achtergrond. Tijdens de coronapandemie verhuisde hij tijdelijk naar Taiwan om daar op te treden met het Taipei Professional Orchestra. Inmiddels is Jullian weer terug in Amsterdam waar hij momenteel zijn studie aan het CvA afrondt.
Het jonge jazztrio wordt gecompleteerd door gitarist Mads Sorensen. Mads is een 4e jaars Deense student aan het Conservatorium van Amsterdam.
Bezetting
- Mart Muller
- Tenorsax
- Julian Wittich
- Contrabas
- Mads Sorensen
- Gitaar
Locatie:
PANCAKES Amsterdam Aan ’t IJ
Ruijterkade 35, Pier 10 - naast de Pont, 1012 AB Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 10.00 - 12.00
Website: PANCAKES Amsterdam Aan ’t IJ
Vrij Toegang
Trompettist Ian Cleaver (1996) is één van de meest veelbelovende jonge jazzmusici van Nederlandse bodem. Opgroeiend in Amsterdam, leerde hij op jonge leeftijd al om te improviseren. Sinds zijn 16e treedt hij professioneel op met diverse groepen en bigbands door Europa met onder meer Han Bennink, Reginald Workman, Jorge Rossy, Ack van Rooyen, John Engels, Dick Oatts, Ben van Gelder, Jesse van Ruller en Jason Marsalis.
In 2020 studeerde Cleaver cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij doet nu zijn master aan Manhattan School of Music waar hij les krijgt van onder meer Buster Williams en Jon Faddis. Ian is op menig jazz album present als sideman. In 2021 kwam het album “Volume 1” uit met Cleaver als co-leader, samen met saxofonist Gideon Tazelaar en Jorge Rossy op drums.
Bezetting
- Ian Cleaver
- Trompet
- Gideon Tazelaar
- Tenorsax
- Paul Sikivie
- Bas
- Yoran Vroom
- Drums
Locatie:
‘Skek
Zeedijk 4-8, 1012 AX Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 21.00 - 23.00
Website: ‘Skek
Tickets € 10
Red Light Jazz at TenClub – Day 2
Rolf Delfos & the TenClub All Stars
Kom wat vroeger op zondag, wanneer TenClub zijn classic House of Jazz vibes presenteert. Verwacht meer dan alleen uitstekende live jazz, want er staan heerlijke oesters en champagne op het menu, net zoals op de zondagmiddagen tijdens het House of Jazz seizoen dat in september weer van start gaat. Op de laatste dag van het Red Light Jazz festival presenteert TenClub met trots zeer speciale gast: Ron Delfos, een van de meest gevraagde saxofonisten van het land. Naast Rolf Delfos staan ook Bas van Lier (piano), Tobias Nijboer (contrabas) en Erik Kooger (drums) op het podium.
De deuren gaan open om 16.00 uur. De eerste set begint om 17.00 uur en de tweede om 18.00 uur.
Kaarten zijn €10 met 50% korting voor de Curious.
Bezetting
- Rolf Delfos
- Saxofoon
- Bas van Lier
- Piano
- Tobias Nijboer
- Bas
- Erik Kooger
- Drums
Locatie:
Tenclub
Nes 116, 1012 KE Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 16.00 - 20.00
Website: TenClub
Vrij Toegang
Het duo Piep en Stok bestaat uit gitarist Henk Sprenger en saxofonist Gideon Tazelaar. Ze leerden elkaar kennen op het Junior Jazz College van het conservatorium van Amsterdam. Toen in 2009 de piepjonge Gideon als enige kwam opdagen bij de les van de ‘stokoude’ Henk, kregen ze bij toeval de kans om als duo te spelen. Dat beviel zo goed dat wanneer er zich de gelegenheid voordeed, ze samen speelden en optraden.
Henk speelde onder andere bij de Skymasters en de Ramblers. Gideon speelde onder andere met Benjamin Herman en Theo Loevendie. Na zijn studie aan het CvA ging Gideon studeren aan de beroemde Juilliard School in New York waar hij nog steeds graag verblijft.
Gideon en Henk spelen nog steeds graag samen wanneer ze de kans krijgen. De gelegenheid doet zich weer voor op zondag 11 juni in ’t Kelkje tijdens de 10e editie van het Red Light Jazz festival.
Bezetting
- Gideon Tazelaar
- Sax
- Henk Sprenger
- Gitaar
Locatie:
’t Kelkje
Oudezijds Achterburgwal 164 1012 DW Amsterdam
Datum/ Tijd: Zondag, 11 juni 2023 | 18.00 - 20.00
Website: 't Kelkje