David Golek Trio ft. Patrick Manzecchi

David Golek

Gitarist en componist David Golek is al jaren actief in de jazzscène en in wereldmuziekgroepen. Met een persoonlijke herkenbare stijl en muziektaal geeft David, geïnspireerd door zijn roots en ervaringen, uiting aan zijn eigen muzikale identiteit.

David kreeg van huis uit een klassieke en jazzmuziekopvoeding mee. Na jarenlange studie van klassieke piano stapte David over naar de gitaar, die hij al gaandeweg had leren spelen. Improvisatie werd zijn ding. Naast zijn eigen projecten is David sideman bij andere formaties die moderne jazz spelen, maar ook bij etnische en wereldmuziek georiënteerde groepen. David’s eigen muziek is een mengeling van al deze ervaringen, waaronder joodse en midden-oostelijke invloeden en filmmuziek.

David speelde live of op een album onder meer samen met Benny Bailey, Ravi Coltrane, Lonnie Smith, Walter Blending, Wycliff Gordon, Ron Westray, Arnie Lawrence, Philip Harper, Dale Barlow, Michael Moore, Gary Smulyan, Dick Havens, Franck Amsallem, Simin Tander, Ferdinand Povel, John Ruocco, Anthony Cox, Alex Coke, Eli degibri, Avishai Cohen, Dmitry Shapko, Nelson Latif, Ana Beck, Jimmy Omonga, Odrey Shakir en Maria Jose Ortiz.

Het album A Road Less Traveled dat David in 2014 samen met zijn groep Tiltan uitbracht, werd door Het Parool gerekend tot de beste 5 wereldmuziekplaten van dat jaar. Het album verscheen ook in de top 20 van beste releases van 2014 in alle categorieën. Ook de internationale pers was lovend.

website:
David Golek

Patrick Manzecchi

Patrick Manzecchi is geboren in Parijs in 1969. Hij is de zoon van Franco Manzecchi, een van Europa’s meest gevraagde drummers van zijn generatie. Franco stierf tragisch in 1979 nadat hij met zijn gezin van Parijs naar Konstanz (D) verhuisde. “Het verlies van mijn geliefde papa bracht me naar Jazz. Ik voelde me meteen aangetrokken tot de muziek en niet per se naar de drums”, zegt Patrick later in een interview. “Jazz was en is mijn troost, mijn heiligdom“.

Op 10-jarige leeftijd begon Patrick op papa’s drum-set te spelen, gewoon voor de lol. Al snel probeerde hij de drummers waarnaar hij luisterde te kopiëren. Niet alleen drummers als zijn vader Franco Manzecchi, Max Roach, Art Blakey en Kenny Clarke inspireerden Patrick, maar vooral het muzikale universum eromheen. Duke Ellington, Charlie Parker, Dizzy Gillespie waren zijn eerste helden. Iets later, toen hij 13 was, leerde hij ook John Coltrane, Thelonious Monk, Charles Mingus en Miles Davis kennen. Maar er is geen geweldige muziek zonder geweldige drummers.

Na zijn afstuderen begint Patrick met een talenstudie (Italiaans / Frans) waar hij al snel mee stopt en zich dan volledig richt op een carrière in de muziek. Hij freelancet geruime tijd tot voormalig Duke Ellington-bassist Jimmy Woode zijn talent herkent en hem lanceert als “King of Schlagzeugwerk”. Pianist Barry Harris (Dexter Gordon, Cannonball Adderley) voegt daar aan toe: “You really know the stuff” na een opmerkelijke week samen in 1999. In hetzelfde jaar begint Patrick te werken met een andere mentor, de legende Richie Beirach die hem “de meest getalenteerde drummer in Duitsland” noemt. Dit motiveerde Patrick om door te gaan en uiteindelijk een complete en professionele drummer te worden. Hij doorloopt drumschool “Drummer’s Focus” in Stuttgart om muziek te leren lezen. Patrick groeide verder zag telkens weer nieuwe uitdagingen, van rock tot jazz en funk.

Patrick Manzecchi werkte en tourde met Sheila Jordan, Paolo Fresu, Richie Beirach & George Mraz, Barry Harris, Scott Hamilton, Teddy Edwards, Arthur Blythe, Pee Wee Ellis & Fred Wesley, Rose Ann Dimalanda aka “RAD”, Dick Oatts, Gary Smulyan, Mark Soskin, David Friedman, Gregoire Maret, Pierre Favre, Jimmy Woode, Reggie Johnson, Vince Benedetti, Harvie Swartz, Tim Hagans, Allan Praskin, Dusko Goykovich, Arkady Shilkloper, Sebastian Studnitzky, Gary Barone, Peter Madsen, Sandy Patton, Lisa Bassenge, Torsten de Winkel, Joo Kraus, Steffen Schorn, Gregor Huebner, Bernd Konrad en vele anderen.

Patrick speelde met gerenommeerde Duitse, Zwitserse, Franse, Italiaanse, Oostenrijkse en Tsjechische musici in clubs en op festivals en op meer dan 40 cd’s, naast talloze radio- en tv-uitzendingen, evenals muziek voor dansproducties, theater en film . Patrick heeft 4 solo-albums opgenomen en leidt sinds 2007 zijn eigen concertserie “Jazz im Kulturzentrum” in Konstanz. Daarnaast geeft hij les in Konstanz, in Überlingen en in Kreuzlingen (Zwitserland).

website:
Patrick Manzecchi

Thomas Winther Andersen

Bassist Thomas Winther Andersen werd in 1969 geboren in Oslo, Noorwegen. Hij tourde in Europa en de VS met verschillende muzikanten en bands, zoals Lee Konitz, Sheila Jordan, Jasper Blom, Robert Rook en Michiel Borstlap.

Thomas studeerde in 1993 af aan het Conservatorium van Amsterdam en voltooide in 1994 zijn master aan het Conservatorium van Den Haag. In 1995 ontving hij een beurs van het Fonds Podiumkunsten voor de voortzetting van zijn studie in New York onder leiding van Sal Mosca. Hij componeerde talloze stukken voor verschillende jazzensembles, muziek voor groot ensemble en componeerde tegelijkertijd kamermuziek.

Zijn composities werden opgenomen voor de Noorse en Nederlandse radio en vele zijn op CD uitgebracht, zoals zijn soloalbum Too Much Bass? (2002), als bandleider: Line Up (1998) en Out From A Cool Storage (2004) met de groep ‘Line Up’, Sketch (1999) met de groep ‘Sketch’, Hymn For Fall (2006) met het Robert Rook Trio, Patchwork (2010) en Spinnaker (2012) met zijn band ‘Winther-Storm’.

website:
Thomas Winther Andersen

Share this page:

Red Light Jazz 2018 - David Golek