TRYGVE SEIM QUARTET: HELSINKI SONGS

Noorse saxofoonmagiër brengt gloedvolle odes aan belangrijke personen in zijn leven, met composities van zijn recente album op ECM Records.

Vier bekende namen uit de Scandinavische jazz vormen het huidige kwartet van saxofonist Trygve Seim. Speciaal voor deze bezetting componeerde hij pakkende instrumentale songs die goed in het gehoor liggen en tegelijk vernieuwing en vrijheid ademen. Deze Helsinki Songs werden voornamelijk geschreven in de Finse hoofdstad en zijn stuk voor stuk opgedragen aan uiteenlopende figuren die op dit moment invloed uitoefenen op Trygve’s werk en leven: componist Igor Stravinsky en singer-songwriter Jimmy Webb, bijvoorbeeld, maar ook zijn kinderen en bandleden.

Trygve Seim brak aan het begin van dit millennium door met het album Different Rivers (2001, ECM Records). De plaats vol bezwerende muziek deed denken aan het beste werk van Jan Garbarek, die andere Noorse saxofonist die werk uitbracht op hetzelfde label. Inmiddels is Trygve Seim een begrip in de internationale jazzwereld. Seim componeert voor vele verschillende bezettingen, van duo’s tot bigbands, waarin hij invloeden verwerkt van zijn studies op het gebied van Noorse en Armeense volksmuziek en Arabische en Indiase klassieke muziek. Daarbij toont hij zich een geboren improvisator.

QUOTES

‘His work since the millennium has been remarkable for its exploratory freshness’
(The Guardian)

‘Trygve Seim has a remarkable talent for creating music that gets under the listener’s skin’
(The Herald Scotland)

Hats off to Trygve,’ aldus een enthousiaste Leonard Cohen na het beluisteren van het album Rumi Songs van Trygve Seim

Trygve Seim treedt met zijn kwartet op in het Bimhuis in het kader van de 8ste editie van het Red Light Jazz festival. Red Light Jazz ontstond op de Wallen en organiseert sinds 2014 ieder jaar in het festivalweekend jazzoptredens op steeds meer locaties in de oude Amsterdamse binnenstad. Deze door COVID-19 uitgestelde editie van Red Light Jazz wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van SENA en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

Bezetting

  • Trygve Seim
  • Sax
  • Kristjan Randalu
  • Piano
  • Mats Eilertsen
  • Bas
  • Markku Ounaskari
  • Drums
TRYGVE-SEIM-QUARTET-HELSINKI-SONGS-op-het-red-light-jazzfestival-2021