TICO Y AGUABAJO

Tico Pierhagen (Colombia, 1975) studeerde piano aan het conservatorium in Rotterdam en behaalde uiteindelijk zijn master als componist in Portsmouth, England (EMMA 2001).

In 2008 keerde Tico voor het eerst terug naar zijn geboorteland waar hij werd herenigd met zijn biologische familie. Hierna volgen jaarlijkse bezoeken aan Colombia. Tijdens een van die bezoeken komt Tico in aanraking met SOS kinderdorpen. De missie van deze hulporganisatie spreekt Tico, die zelf is geadopteerd, direct aan en resulteert in een samenwerking met SOS Kinderdorpen waarbij  50% van de inkomsten van toekomstige cd-verkopen naar dit goede doel gaat. Zo kan Tico iets van het geluk dat hij in Nederland heeft gevonden, delen met kansarme kinderen in Colombia.

In 2011 verschijnt zijn eerste album Tico y Aguabajo, voornamelijk opgenomen in Colombia met gerenommeerde Colombiaanse muzikanten. Het album werd goed ontvangen. Na een optreden in het VPRO programma ‘Vrije Geluiden’ is er veel aandacht voor de muziek van Pierhagen.

In 2016 verschijnt het album Leven is bewegen, een live registratie van een intiem duo-concert met saxofonist Efraïm Trujillo. Hetzelfde jaar verschijnt het album Encendiendo met 8 nieuwe composities grotendeels opgenomen in Colombia. De stukken zijn een mix van Colombiaanse Latin Jazz, Funk en invloeden uit de Westerse klassieke muziek. Eveneens in 2016 ontvangt Tico de prestigieuze “Fondo Mixto de Cultura” voor zijn bijdrage aan de Colombiaanse kunst en cultuur. Onder de bandnaam ‘Tico y Aguabajo’ verschijnt in 2019 zijn nieuwe album Puro. Catchy melodieën, omarmd door kleurrijke harmonieën, geleid door krachtige Zuid-Amerikaanse ritmiek.

TICO Y AGUABAJO op het Red Light Jazz festival TICO Y AGUABAJO op het Red Light Jazz festival.

Het verlangen naar het componeren van vernieuwende muziek en het creëren van zijn eigen sound blijft de belangrijkste inspiratiebron voor Tico. Door keer op keer te luisteren naar zijn roots én zijn daar opgedane ervaringen combineert hij zijn geboortewereld met de wereld waar hij opgroeide.

Op zaterdagavond 30 mei spelen Tico y Aguabajo tijdens het Red Light Jazz festival een best off-concert. Het beste van zijn 3 albums. Het wordt een concert vol Jazz, Funk en Cumbia, een Colombiaanse muziek- en dansstijl bestaand uit een mengeling van Spaanse en Afrikaanse muziek.

Bezetting

  • Tico Pierhagen
  • Piano
  • Dave Breidenbach
  • Bas
  • Yoran Vroom
  • Drums
  • Franklin Caesar Breeveld
  • Sax
  • Jeroen Verberne
  • Trombone

Deel deze pagina: