RYMDEN

Bugge Wesseltoft, Dan Berglund en Magnus Öström zijn momenteel de drie belangrijkste vertegenwoordigers uit de Scandinavische jazzscene. Samen vormen ze het Noorse supertrio RYMDEN.

Pionier, soundmagiër en toetsenist Wesseltoft had in de jaren ’90 succes met de formatie New Conception of Jazz. Wesseltoft combineerde de ritmes en het elektronische geluid van de club cultuur uit die tijd met improvisaties en creëerde zo een nieuwe stroming in de jazzwereld genaamd ‘NuJazz’. Bassist Berglund en drummer Öström schreven op hun beurt geschiedenis met de invloedrijke groep E.S.T. onder leiding van de in 2008 bij een tragisch duikongeluk omgekomen Zweedse jazzpianist Esbjörn Svensson.

De muziek van RYMDEN bestaat uit drie elementen: melancholische en atmosferische composities, dramatisch geladen ritmes en virtuoze speeltechniek van het allerhoogste niveau.
Op hun debuutalbum Reflections And Odysseys (2019) zijn invloeden te horen uit de moderne jazz, klassiek, filmmuziek en zelfs rock. Het samenspel van de drie zeer getalenteerde Noren leidt tot een fascinerende synergie van hoog niveau. Het NRC schreef  het vorig jaar al: ‘Deze band is een must hear!’

Vrijdag 29 mei is RYMDEN voor het eerst te zien en te horen in Amsterdam. Dan treden ze op in de Amsterdam Blue Note zaal van het Conservatorium als onderdeel van de 7e editie van het Red Light Jazz festival.

Bezetting

  • Bugge Wesseltoft
  • Piano
  • Dan Berglund
  • Contrabass
  • Magnus Öström
  • Drums

Deel deze pagina:

Rymden-op-het-redlightjazz-festival-2020