Reinier Voet & Pigalle44

Ornette Coleman zei ooit:‘The evolution observed in music is almost a biological fact, comparable to the slow transition from childhood into adulthood. Do you know but one great jazz musician who historically seen isn’t an apprentice?’

Het kenmerk van alle grote muzikanten in de jazzgeschiedenis is hun gevoel voor traditie en vooruitgang. Stagnatie is de dood van jazz, en wie wil er dode muziek?

Gitarist Reinier Voet ziet zijn rol in zigeunerjazz in hetzelfde perspectief. Hij verbergt niet dat hij een grote bewonderaar is van Django Reinhardt, maar de grondlegger van het genre is al meer dan een halve eeuw dood. En als hij vandaag nog zou leven, zou hij zeker niet gestopt zijn bij de muziek die hij in 1937, 1947 of 1953 had gemaakt. Hij was een rusteloze zoeker naar nieuwe richtingen op de weg die hij had genomen. Reinier Voet heeft het van hem overgenomen en heeft al zijn kennis van en liefde voor jazz uit de tussenliggende decennia, evenals zijn Europese roots, verwerkt in de muziek van zijn band Pigalle44.

Het uitgangspunt voor Voet en zijn kameraden (ritmegitarist Jan Brouwer en bassist Jet Stevens) is de kracht van expressie van een sterke melodie of een zorgvuldig geconstrueerde improvisatie. Een goed geplaatste noot kan meer zeggen dan een eindeloze notenbrij zonder kop of staart. Muziek moet communiceren, passie en emotie overbrengen, een helder en spannend verhaal vertellen. En dat is waar Pigalle44 voor staat. Je hoort het in de aanstekelijke composities die de leider zelf schrijft, maar ook in de zeer individuele interpretaties van (minder bekende) standaarden en hoogtepunten uit het jazzrepertoire.

Bezetting

  • Reinier Voet
  • Gitaar
  • Jan Brouwer
  • Gitaar
  • Jet Stevens
  • Contrabas

website:
Pigalle44

Deze pagina delen:

Red Light Jazz 2018 - Reinier Voet en Pigalle44