Ramón Valle Kwintet + support Noa Lauryn

Ramón Valle wordt wel beschouwd als een van de beste Latin Jazz pianisten ter wereld. Na zijn geboorte in Holguin, Cuba, groeide Ramón op in een muzikale familie. Al op jonge leeftijd raakte hij geïnteresseerd in de piano en begon een klassieke studie. Op 20-jarige leeftijd studeert hij cum laude af aan het conservatorium van Havana.

Op Cuba speelt Ramón met nationale helden als Silvio Rodriguez, Emiliano Salvador en Santiago Feliu. Ondanks zijn klassieke achtergrond kreeg Ramón een passie voor jazz en besloot hij naar Europa te gaan om daar zijn eigen sound verder te ontwikkelen. Zo vestigde hij zich in 1997 in Nederland. Van daaruit ontdekte Ramón de internationale jazzwereld door het podium te delen met onder andere Roy Hargrove, Marcus Miller en Chucho Valdes. Ook in Nederland vond Valle meteen aansluiting bij de vaderlandse jazz-top. Hij speelde onder meer met Eric Vloeimans, Jesse van Ruller, Reinier Baas, Benjamin Herman, Martin Fondse, Tania Cross en Ruth Jacott.

Met zijn live optredens wist Ramón inmiddels meer dan 200.000 bezoekers van zijn concerten te boeien. Hij verkocht het Concertgebouw uit tijdens de Robeco Zomerseries en speelde meermaals op het North Sea Jazz Festival. Na zijn eerste North Sea Jazz optreden werd Ramón in de media ‘de verrassing van het festival’ genoemd. Sindsdien was Ramón een graag geziene gast bij VPRO’s Vrije Geluiden, Opium Radio en Sublime FM.

In 2018 won Ramón Valle de Cubadisco Award – Cuba’s meest prestigieuze muziekprijs – voor zijn album The Art Of Two in de categorie ‘Best Instrumentale Album’. In hetzelfde jaar schreef Ramón composities voor het Ricciotti Ensemble: een heel bijzonder in 1970 opgericht straatorkest bestaande uit ongeveer 40 veelbelovende jonge musici die met Ramón als gastsolist in 2018 een bezoek brachten aan Cuba. Het was de eerste keer dat een groot Nederlands orkest in Cuba heeft opgetreden. In 2019 ontving Ramón een ere-award voor zijn werk als pianist en componist.

Tijdens de Opening Night van het 8e Red Light Jazz festival in het TOBACCO Theater, treedt Ramón Valle op met zijn kwintet. Verwacht geen typisch jazzkwintet. De muziek die Ramón en zijn band die avond ten gehore zal brengen bestaat uit veel meer muzikale invloeden, zoals klassiek, rock en latin. De composities zijn soms subtiel, melodisch, maar ook explosief en krachtig en bieden veel ruimte voor improvisaties.

Bezetting

  • Ramón Valle
  • Piano
  • Omar Rodriguez Calvo
  • Contrabas
  • Marco Toro
  • Drums
  • Gerardo Rosales
  • Percussie
  • Ilja Reijngoud
  • Trombone
Ramon-Valle-Kwintet-plus-support-Noa-Lauryn

© fotografie Gerhard Richter