Kruidkoek

Kruidkoek is een ontspoorde jongensdroom. Vier goede vrienden vonden hun muzikale uitlaatklep in een band waarmee ze concessieloos en met merkbaar plezier hun grenzen oprekken en hun horizons verbreden. Dansvideo’s, jazzclubs, zelfgebouwde lichtbakken, popfestivals, dichters, kindervoorstellingen, ruzie in de studio en lachend in de tourbus.

Hun eigen mix van jazz, rock en Tarantino-films hebben ze omgedoopt tot GarageJazz. Er zijn vleugjes Zappa, Ploctones, Rudder, Bowie, Beatles en Nirvana te horen, en dat zou je enigszins een indicatie moeten geven van de veelzijdigheid van Kruidkoek’s klankspectrum. Maar laat je niet in de war brengen: het blijft dynamische instrumentale muziek vol improvisatie met saxofoon, gitaar, bas en drums. Live met veel karakter gespeeld en door een hele rits prominent aanwezige effecten gehaald.

De jongens van Kruidkoek hebben in Nederland al een flink aantal prominente plekken aangestipt waaronder Paradiso, de Melkweg, het Bimhuis, Jazz in Duketown, Rotterdam Jazz International en de Popronde.

In februari 2020 verscheen een nieuwe plaat, genoemd naar hun eigen genreomschrijving GarageJazz. In 2019 namen ze ‘m op in samenwerking met Matthijs Kievit, die onderhand zijn sporen in creatief muzikaal Nederland flink heeft verdiend met klanten als Klangstof, Kapok, Blaudzun en Luwten. Tien nieuwe stukken kregen vorm in de aanlopende weken en werden in de Schenk Studio in Amsterdam ingespeeld. Geen ellenlange knip-en-plaksessies achteraf, maar echt gespeelde one-takers, in één ruimte met versterkers flink aan. Deze benadering werd gekozen om de live-energie over te brengen op de plaat en het gevoel van spanning en improvisatie naar voren te laten komen. De sound moest dik en ongepolijst zijn, en ruimte bieden voor de dynamiek van de band. Matthijs heeft op zijn beurt als een vijfde bandlid flink meegeschoven met effecten en het resultaat mag er zijn. Met Garagejazz laat Kruidkoek zien een veelzijdige band te zijn die klaar is voor de toekomst!

Bezetting

  • Nick Feenstra
  • Sax
  • Tijmen Kooiker
  • Gitaar
  • Reindert Kragt
  • Bas
  • Bram Knol
  • Drums
Kruidkoek-op-het-Red-ight-Jazz-festival-2021