JULIAN SCHNEEMANN & FRIENDS: CARAVAN SESSION

Caravan Sessions

In de Caravan Sessions nodigt pianist en componist Julian Schneemann muzikale vrienden en onbekenden uit om samen het avontuur aan te gaan. Één op één ontmoetingen met muzikanten uit alle genres en windstreken. Er wordt uitgedaagd, naar elkaar geluisterd en ieder duo inspireert tot het ontdekken van een nieuwe muzikale wereld. Op deze speciale Red Light Jazz avond in De Waalse Kerk zijn de Italiaanse accordeonist Simone Bottasso en de Turkse ney-speler en zanger Sinan Arat te gast.

Als zoon van hoboïst Bart Schneemann werd Julian tijdens zijn jeugd omringd door muziek. Hij studeerde jazzpiano aan het Conservatorium van Amsterdam, en behaalde in 2015 summa cum laude zijn diploma. In hetzelfde jaar verscheen zijn debuutalbum Roundabout waarop hij de werelden van klassiek, jazz en pop verenigde.

De Caravan Sessions zijn onderdeel van inmiddels een hele reeks ‘Caravan’ projecten geïnitieerd door Julian. Met zijn groep Caravan reist Julian sinds 2017 door werelden van Oost tot West en van klassiek tot jazz en volksmuziek. Van grenzen trekken ze zich niets aan en onder meer Arabische en Ierse klanken worden organisch versmolten met klassieke muziek en jazz.

Sinds 2017 speelde de groep op aansprekende podia in Nederland, zoals Het Concertgebouw, Paradiso, de Doelen en het Bimhuis alsmede op het Grachtenfestival en November Music. Ook was de groep te zien op televisie, onder andere bij Podium Witteman, en zijn ze regelmatig te horen op de radio. Het album ​Caravan werd lovend ontvangen en omschreven als: “​Wereldfusie op zijn best – melancholiek, vrolijk, avontuurlijk, spannend en vooral adembenemend mooi.”

In 2019 sloten drie geweldige jonge zangers met Namibische, Indiase en Syrische roots zich aan bij Julian’s karavaan voor het project ‘Ode to Tomorrow’ en kwam het tweede album Caravan II uit: “Zo mogelijk nog subtieler en nog subliemer dan het eerste deel”. Het optreden bij Podium Witteman werd gekozen als een van de hoogtepunten van dat jaar. In 2019 ging ook de kindertheatervoorstelling Caravan in première, in samenwerking met Oorkaan. Hierdoor kwamen al duizenden kinderen in Nederland in aanraking met de muziek van Caravan.

Bezetting

  • Julian Schneemann
  • Piano
  • Dusty Ciggaar
  • Gitaar
  • Sinan Arat
  • Ney (Rietfluit)
  • Simone Bottasso
  • Accordeon
Jilian-schneemann-and-friends-caravan sessions