JONAS HELLBORG

In 1978 begon de toen 20-jarige Zweedse bassist Jonas Hellborg zich te bekwamen in een andersoortig gebruik van de basgitaar. Geïnspireerd door het solowerk van pianist Keith Jarrett en het spelen van akkoorden op de bas door de Britse bassist Colin Hodgkinson, ontwikkelde Hellborg zijn eigen nieuwe technieken voor de basgitaar.

Deze avontuurlijke aanpak leidde tot een optreden op het Montreux Jazz Festival, wat weer leidde tot contacten met belangrijke jazz/fusion-musici uit die tijd: Michael Brecker, Michael Shrieve, Billy Cobham, Reebop Kwaku Baah en John McLaughlin die Hellborg inhuurt als bassist van zijn hervormde Mahavishnu Orchestra.

In 1979 bracht Hellborg zijn eerste solo basopnamen uit op plaat: The Bassic Thing. In 1982 gevolgd door Elegant Punk. Dit tweede album werd opgemerkt door producer Bill Laswell. Hellborg werd aan Laswell voorgesteld door Santana-drummer Michael Shrieve. Dit resulteerde er uiteindelijk in dat beiden een studio openden in Greenpoint New York waar zij samen verschillende projecten opnamen.

Hellborg bracht het grootste deel van de jaren ‘90 en de jaren ’00 door in de studio en onderweg tijdens het touren met zijn eigen groepen. Zo nam Hellborg platen op en/of toerde hij met Ginger Baker, Shawn Lane, Jens Johansson, Anders Johansson, Bernie Worrell, Jeff Sipe, Selvaganesh en vele anderen. Hellborg zette zijn Solo Bass-project in de loop der jaren voort. The Silent Life (1990) is onlangs geremasterd en opnieuw uitgebracht.

Met 40 jaar solo optredens als bagage heeft Hellborg een krachtig en intrigerend basgeluid ontwikkeld. Bas zoals je het nog nooit hebt gehoord.

Deel deze pagina:

Jonas-Hellborg-op-het-Red-Light-Feest-2019-Openigsavond