FARIDA MERVILLE & FRIENDS

Singer/songwriter/producer Farida Merville werd op 4 april 1967 geboren in Suriname en groeide op in Nederland én in Suriname. ‘The Girl From Amsterdam’ begon op 17-jarige leeftijd met zingen bij de band van haar opa (‘De Vrolijke Jeugd’). Begin jaren negentig werd Farida actief als sessie- en studio muzikante. Na een optreden met Saskia Laroo maakte Farida kennis met één van de producers van de bekende Nederlandse house-act Quazar (Eric Putten/ Gert van Veen) wat resulteerde in een vruchtbare samenwerking. Als frontlady en medecomponist van Quazar werd Farida Merville een begrip werd in de Amsterdamse dancescene. Er werden succesvolle albums en singles uitgebracht waaronder de internationale clubhit Seven Stars (1990), het gelijknamige album (1991) en het dubbelalbum Here and Now (1993).

Farida werkte eveneens samen met de producers van Atlantic Ocean. Ook bij Atlantic Ocean was zij frontlady en medecomponist van twee succesvolle singles Body in Motion en Music is a Passion die in 1994 kort na elkaar werden uitgebracht.

Als solo artiest bracht Farida eveneens een aantal singles uit, waaronder I Just Wanna (1996) en het door Edwin Evers geproduceerde Heartbeats (1997).

Farida’s geluid en invloeden resulteerden in de loop der jaren in een unieke mix van verschillende culturen en muziekstijlen. Haar muziek is een mix van NeoSoul, Jazz, Funk en Wereldmuziek. In 2007 produceerde Farida haar eerste studio album Question Mark en bracht dit in 2010 in eigen beheer uit.

Naast haar eigen werk was Farida in de afgelopen jaren betrokken bij diverse projecten waaronder de theatershow ‘The Grand Ladies of Jazz’, samen met Graziëlla en Annemarie Hunsel. In een uitverkocht Bijlmer theater en in het Almere theater werden onder begeleiding van een live band nummers ten gehore gebracht van Dinah Washington, Sarah Vaughan en Ella Fitzgerald. Farida werkte in die periode ook samen met de Ghanese musici Blay Ambolly (‘James Brown van Ghana’) en Atongo Zimba. Met beide highlife-muzikanten speelde Farida op vele festivals in binnen- en buitenland.

In 2016 begon Farida weer op te treden met Quazar, onder andere in Paradiso (Welcome To The Future Special), in Tivoli/De Helling in Utrecht (History of House) en in 2017 in Luxor in Arnhem (25 years of Quazar).

In 2018 gaf Farida op het North Sea Round Town festival in Rotterdam een succesvol live optreden dat geheel in het teken stond van een Surinaams EP getiteld Te Yu No bestaande uit eigen interpretaties en vertalingen naar het Sranang (Surinaams) van bekende jazz-songs en soul klassiekers als Nina Simone’s Four Woman (Fo Uma), Don Raye & Gene de Paul’s You don’t know what love is (Yu No Sabi) en Bill Withers’ Ain’t no sunshine (Te Yu No De).

Met Lilian Jarad op piano) en Thom Goosens op bas vormde Farida tot voor kort het jazztrio Scotch & Soda. En in de theatershow ‘The Story of Etta James’ brachten en brengen Farida en vijf hartsvriendinnen, waaronder Renate Koningsbloem en Denise Jannah, in de periode van 2017 t/m 2021 een swingend eerbetoon aan de legendarische en veelzijdige Amerikaanse zangeres Etta James. Het eerstvolgende optreden is op 5 december 2021 in het Zuidplein theater in Rotterdam.

Tijdens haar Red Light Jazz optreden op zondagmiddag 5 september in Café De Kroegtijger, zal Farida worden bijgestaan door haar ‘Friends’: Ruben Drenthe op toetsen, Louis Drenthe op bas en drummer Yoran Vroom.

Bezetting

  • Farida Merville
  • Zang
  • Ruben Drenthe
  • Toetsen
  • Louis Drenthe
  • Bas
  • Yoran Vroom
  • Drums
Farida-Merville-and-friends-op-het-Red-Light-Festival-2021-in-de-kroegtijger