Arno Bornkamp & Tobias Borsboom

Het is vooral de spannende buurt waar het jazzfestival plaatsvindt, het internationaal vermaarde en roemruchte Red Light District in de oude binnenstad van Amsterdam, dat Red Light Jazz uniek maakt in de wereld. Het wallengebied, dat van oudsher al een jazzhistorie kent, beschikt over meerdere mooie locaties waar een jazzartiest of jazzorkest kan optreden. Het jaarlijks terugkerende festival bracht ook een samenwerking tot stand met De Waalse Kerk. Ook dit jaar zijn er weer Red Light Jazz concerten in De Waalse Kerk, met op vrijdag 3 juni saxofonist Arno Bornkamp en pianist Tobias Borsboom!

De saxofoon is een ‘nakomertje’ in de geschiedenis van de klassieke muziek. Hoewel het instrument al is uitgevonden rond 1840, duurde het tot even in de 20ste eeuw, voordat het instrument volledig tot bloei kon komen. Veel klassieke componisten hebben werken geschreven voor de saxofoon, geïnspireerd door het exotische karakter van de saxofoon en ‘stem van de jazz’ die vaak doorklinkt in het saxofoongeluid. Toch bleven de componisten ook trouw aan klassieke compositie-vormen: de zogenaamde ‘cross-over’ was geboren. In dit programma is een aantal van dit soort stukken in de combinatie voor saxofoon en piano bijeengebracht. Alle composities zijn beïnvloed door jazz-muziek, maar hebben toch heel verschillende karakters.

Klassiek saxofonist Arno Bornkamp is een unieke figuur in zowel de saxofoonwereld als de klassieke muziekwereld in het algemeen. In zijn carrière, die nu bijna 40 jaar omspant, heeft hij de muziekwereld verbaasd met zijn energieke en stijlvolle interpretaties, vol lyriek en passie. Hij gelooft in de saxofoon als een instrument met oneindig veel nuances en kleuren, dat de menselijke ziel weerspiegelt met al zijn schakeringen van licht en donker. Bornkamp is een natuurlijke verteller op zijn instrument en biedt een zeer persoonlijke kijk op zijn interpretaties van alle muziek die hij speelt. Tobias Borsboom, de pianist met ‘een juweel van een toucher’ (Trouw) is een van Nederlands bekendste jonge pianisten. Borsboom is werkzaam als zogeheten ‘korrepetitor’ aan het Conservatorium van Amsterdam en is één van de begeleiders van de saxofoonklas.

Bezetting

  • Arno Bornkamp
  • Saxofoon
  • Tobias Borsboom
  • Piano
3
juni 
2022
Arno Bornkamp & Tobias Borsboom
Locatie: De Waalse Kerk
Aanvang: 20.15
Toegang: € 15
Arno Bornkamp en Tobias Borsboom

Programma “And all that Jazz”

Deel deze pagina