Met nog een kleine twee maanden te gaan tot de kick-off van het grotendeels gratis toegankelijke jazzfestival in en rondom de rosse buurt van Amsterdam, was woensdag 10 april het formele startschot. In de iconische jazzclub ‘Café Casablanca’ op de Zeedijk presenteerde de festivalorganisatie het totale programma in een intieme setting. Het thema voor de 2019 editie is de basgitaar/contrabas. Baszwaargewichten als Jimmy Haslip, Ida Nielsen, Jonas Hellborg, Carles Benavent, Tijs Klaassen en Harry Emmery zullen straks op de diverse podia staan. Red Light Jazz vindt dit jaar plaats van 7 t/m 9 juni.

Opening
Het openingsconcert van Red Light Jazz 2019 wordt vrijdagmiddag 7 juni in de lobby van NH Collection Barbizon Palace verzorgd door een speciaal trio rond de in New York woonachtige Nederlandse bassist Joris Teepe, met John Engels op drums en Anton Goudsmit op gitaar.

Verbinding
Anticiperend op de actualiteit koos de organisatie als rode draad de basgitaar. “Een instrument dat voor verbinding zorgt. De bas verbindt drums, piano, gitaar, blaas- en andere instrumenten met elkaar. Zoals Red Light Jazz een verbindende factor is in het wallengebied en daarbuiten.”

Enkele highlights
De festivalorganisatie is verder verheugd optredens te kunnen aankondigen van onder meer Ida Nielsen, ook wel Prince’s Funk Princess genoemd. De stoere Deense bassiste werd in 2010 ontdekt door Prince en maakt tot aan zijn dood in 2016 deel uit van The New Power Generation en het rocktrio 3rdeyegirl. Inmiddels maakt Ida zelf naam als soloartiest en bandleider met een energieke mix van jazz, funk, rock en pop. Sinds het verschijnen van haar derde soloalbum Turnitup (2016) tourt ze met haar eigen band door Europa, Azië, Australië en de Verenigde Staten. De opnamen van haar vierde soloalbum worden op 7 juni even onderbroken voor een knallend optreden op de Opening Night in Olof’s, een van de hoofdpodia van het Red Light Jazz Festival.

Zaterdagavond 8 juni brengen de bekende Amerikaanse bassist Jimmy Haslip en toetsenist Scott Kinsey in de Blue Note zaal van het Conservatorium van Amsterdam een ode aan Jaco Pastorius en Weather Report. Het duo wordt bijgestaan door enkele Nederlandse topmusici. Een dag eerder speelt in dezelfde zaal het kwintet van de jonge Nederlandse bassist Tijs Klaassen. Het kwintet won in 2018 The Records Award, een bijzondere prijs van de Keep an Eye Foundation met oog voor jong en creatief talent. Behalve bassisten spelen op Red Light Jazz 2019 uiteraard ook andere jazzmusici en bands, waaronder de Dutch Swing College Band, Candy Dulfer, Hans Dulfer, Bruut!, Ntjam Rosie, Michiel Borstlap en Trio Peter Beets. Het volledige programma verschijnt de komende dagen op de website.

Toegankelijkheid
Een groot deel van de optredens in de historische en buurtlocaties is gratis toegankelijk. De concerten op de 6 hoofdpodia van Red Light Jazz 2019 zijn daarentegen alleen met een geldig entreebewijs te bezoeken. Die hoofdpodia zijn: Olof’s (Olofskapel), Bimhuis, Industrieele Groote Club, De Waalse Kerk, TOBACCO Theater en de Blue Note zaal van het Conservatorium van Amsterdam. De kaartverkoop van die concerten start vanaf maandag 15 april. Zie daarvoor ook: https://redlightjazz.com/programma