Vrijdag 3 juni om 14.00 uur geeft stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje in de lobby van het vernieuwde NH Collection Barbizon Palace Hotel het officiële startsein voor de 3e editie van het Red Light Jazz Festival met een optreden van het Loran Witteveen Trio.

Loran Witteveen

Pianist Loran Witteveen won in 2013 met zijn kwintet de Keep an Eye International Jazz Award en in 2014 als solist de Dutch Jazz Competition. In datzelfde jaar studeerde hij af op het Conservatorium van Amsterdam en speelde hij met zijn trio op de eerste editie van Red Light Jazz. Een week later stond Loran op het North Sea Jazz Festival. In 2015 maakte hij zijn Young VIPs Tour, een tournee van jong veelbelovend jazztalent.

Het Loran Witteveen Trio dat het Red Light Jazz Festival opent, bestaat naast Loran uit Stefan Lievestro (bas) en Tristan Renfrow (drums).

Na het openingsconcert gaat het festival om 15.00 uur verder in het wallengebied met een optreden van festivalambassadeur Hans Dulfer in The Bulldog Hotel. Gelijktijdig begint in het Casa Rosso Theater een concert van De Fonk, een nieuwe Nederlandstalige funkgroep onder leiding van cabaretier/muzikant Kasper van Kooten die eerder dit jaar hun eerste cd hebben uitgebracht.

Bijzondere aandacht op de eerste festivaldag verdient ook het optreden van WILD Organ & Drums om 20.00 uur in Hotel Torenzicht. WILD Organ & Drums is een tweekoppige formatie rond toetsenist Hans de Wild. WILD Organ & Drums maakt soulachtige jazz met hints naar funk en dance. Na zijn studie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen vertrok Hans naar New York om de jazz verder uit te diepen. In Amerika kreeg hij een beurs om verder te studeren aan de befaamde Berklee College of Music in Boston. Hans speelde onder meer in de band van de wereldberoemde jazzgitarist Lee Ritenour, met drummer Sonny Emory en bassist Melvin Lee Davis.

Het Red Light Jazz Festival staat ook dit jaar weer bol van het talent, grotendeels van eigen bodem, en zet de Nederlandse jazztraditie, die onlosmakelijk verbonden is met de oude binnenstad van Amsterdam, voort. Dit jaar kan de jazzliefhebber zijn hart ophalen, met meer dan 25 deelnemende locaties om te bezoeken en er te genieten van jazz in de meest uiteenlopende vormen.