The Things You Love - NCC ft Matt Bianco‘The Things You Love’ is de titel van een gezamenlijk album van New Cool Collective en zanger/componist Mark Reilly (Matt Bianco). De plaat waarop de klassieke, levendige mix van soul, jazz en pop samenkomen, wordt 27 mei (morgen dus) uitgebracht in de Benelux. ‘The Things You Love’ was er overigens al als EP.  Voor het album is de EP uitgebreid met vijf nieuwe nummers, waaronder ‘Cry’ met Elisabeth Troy (zangeres Clean Bandit).

De samenwerking tussen de Londense Mark Reilly en het Amsterdamse New Cool Collective kwam tot stand na een inspirerende ontmoeting tijdens een festival waar ze een grote indruk op elkaar maakten. De werkethos van beiden bleek al snel een goede match. Professionaliteit, de juiste gezindheid en de gave om snel te creëren.

New Cool Collective ft Mark Reilly © Maarten van der Kamp foto © Maarten van der Kamp

De lange muzikale carrière van de Britse popgroep Matt Bianco, met de legendarische zanger Mark Reilly, begon in de vroege jaren ’80. De band was verantwoordelijk voor een heel nieuw en fris geluid binnen het bestaande muzieklandschap. De smaakvolle en innovatieve nummers en video’s bezorgde Matt Bianco hoge/top noteringen in de Britse, Europese, Amerikaanse en Japanse pop hitlijsten/charts.

Eind 2015 startte de ‘The Things You Love’ tour langs prominente zalen in Nederland waarna in 2016 een tour volgde door Azië. Zaterdag 4 juni treden New Cool Collective en Mark Reilly op in de Sint Olofskapel tijdens de Red Light Jazz Club. Een exclusief evenement met spannende entertainment waarvoor nog enkele tafels beschikbaar zijn.

Red Light Jazz Club 2016 (flyer)

New Cool Collective speelde ook op de eerste editie van Red Light Jazz. De groep werd opgericht in 1993, aanvankelijk als het ‘live dans-vehikel’ van de toenmalige DJ Graham B, bekend van Neerlands eerste jazzdance. Dat het daarbij niet is gebleven mag duidelijk zijn. Inmiddels heeft de band ontelbaar vaak getourd door Engeland, Duitsland, de Benelux, Afrika, Canada, Rusland en Japan. Hierbij deed het niet alleen de hipste jazzclubs en festivals aan, de band stond ook op de meest gerenommeerde rock- en popfestivals als het Deense Roskilde Festival, Sziget in Hongarije, Fuji Rock in Japan, Lowlands en het Camden Mix Festival en Aberdeen Alternative Festival in Engeland.

Jazzdance is voorbij gegaan, als één van de vele muzikale rages van de afgelopen decennia. New Cool Collective heeft een blijvende, eigen stijl op de kaart gezet met de best denkbare instrumentale dansbare en energieke muziek denkbaar.

New Cool Collective bestaat uit saxofonist Benjamin Herman, drummer Joost Kroon, percussionisten Frank van Dok en Jos de Haas, pianist Willem Friede, bassist Leslie Lopez, trompettist David Rockefeller en gitarist Rory Ronde. Na het in 2013 uitgebrachte Chin Chin is in 2014 de meest recente plaat Electric Monkey Sessions uitgekomen. Voor de band een nieuwe studio, een nieuwe manier van opnemen en daarmee een heel andere ‘vibe’ dan de voorgaande platen. New Cool Collective liet zich inspireren door onder meer het Senegalese Orchestra Baobab, maar ook door psychedelische cumbia, Kaapstad, Italiaanse cinema en meerdere grote jazz helden.