In het weekend van 4, 5 en 6 juli vond op de Amsterdamse Wallen de eerste editie plaats van het Red Light Jazz Festival. Met gepaste trots en veel plezier kijken wij terug op een geslaagd evenement.

Michiel Borstlap | Red Light Jazz AmsterdamHet openingsconcert door Michiel Borstlap (foto Jaap van der Klomp) in Het Bethaniënklooster, voorafgegaan door een bijzondere lezing over de Amsterdamse Jazzgeschiedenis door musicologe Loes Rusch was een groot succes.

Het concert van jazz coryfee Hans Dulfer in Café Casablanca, de bakermat van de Amsterdamse Jazz, de Gypsy Jazz formatie Pigalle 44 in het bijzonder sfeervolle Paleis van de Weemoed en de Amsterdam Vocal Night in Bethany’s Jazz Club completeerden de openingsavond in stijl. ’s Nachts werd het Red Light Jazz publiek in Bethany’s Jazz Club getrakteerd op een spontaan gastoptreden van Michiel Borstlap en Deborah J. Carter die het zo toepasselijke ‘My Funny Valentine’ zong, en zo Chet Baker prachtig herdacht.

Lils Mackintosh | Red Light Jazz Amsterdam
De ondeugende optredens van Lils Mackintosh (foto Jos van Zetten) en Clous van Mechelen en van Miss Bee & The Lotus Club in Theater Casa Rosso op zaterdagmiddag baarden veel opzien. Na de Big Band middag in Bethany’s Jazz Club en het optreden van SaraLee Vos met Stormvogel aan de vleugel in Proeflokaal De Prael was het de beurt aan topvocaliste Deborah J. Carter die samen met Zandscape het publiek in Bethany’s Jazz Club een onvergetelijke avond bezorgde. Zelfs de kwartfinalewedstrijd tussen Nederland en Costa Rica op het WK voetbal in Brazilië werd geïntegreerd in het programma. De zaterdagavond werd in Casablanca afgesloten door Saskia Laroo en Jazzkia.

Voor de vroege vogels was er op zondag in de voormiddag een heel speciaal optreden van het Edu Ninck Blok Trio onder de titel ‘Jazz en Poetry’ met Chet baker biograaf Jeroen de Valk op contrabas. In het jonge café Quartier Putain konden we genieten van de Rolux Babies terwijl op datzelfde moment ‘New Kid on the Block’ Alex Rossi in Bethany’s Jazz Club zijn tribute aan Antonio Carlos Jobim ten gehore bracht. In Proeflokaal De Prael deed Naked Ears van zich spreken met funky gitaarrifjes, blazers en dikke baslijnen. Evenals op zaterdag was Red Light Jazz ook op zondag te horen op de Oudezijds Achterburgwal én op de Oudezijds Voorburgwal. Studenten van de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam brachten daar met hun blaasinstrumenten jazzklassiekers ten gehore vanaf de boot en trokken zo veel bekijks.

Om 18.00 uur speelde het Edu Ninck Blok Trio een speciale ‘Remember Chet’ set onder de luifel van Hotel Prins Hendrik, waar de Amerikaanse jazztrompettist Chet Baker in 1988 het leven liet na een val uit het raam van zijn hotelkamer. En om 19.00 uur startte de laatste avond van het Red Light Jazz Festival 2014 met een jazzdiner samengesteld door Restaurant Vermeer in de historische Sint Olofskapel, onderdeel van NH Barbizon Palace. In café-restaurant Mata Hari kon men genieten van Difftone Society, terwijl in de Olofskapel het slotconcert werd verzorgd door niemand minder dan saxofonist Benjamin Herman en zijn New Cool Collective. Samen met twee paaldanseressen van de Bananenclub maakten zij van de afsluiting van dit festival een waar spektakel.

ncc

Het Red Light Jazz Festival is tot stand gekomen dankzij ondernemers verenigd in de Ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal (OVOA), in samenwerking met Amsterdam Oude Stad, sponsoren en samenwerkingspartners. Wij zijn hen zeer erkentelijk dat we in staat zijn geweest het jazz-verleden van onze toch al veelzijdige en kleurrijke buurt een heel weekend te laten herleven.
 

Noteer alvast in uw agenda dat Red Light Jazz in 2015 zal plaatsvinden in het weekend van 3, 4 en 5 juli