Over enkele dagen vindt de eerste editie plaats van Red Light Jazz, een meerdaags jazzfestival in de meest spraakmakende buurt van Nederland.

Zeg Red Light District en iedereen die onze prachtige hoofdstad ooit heeft bezocht weet waar het over gaat. Er is geen buurt in Nederland die zo vaak in het nieuws is als het wallengebied.
Vrijdagavond 4 juli vindt de aftrap plaats van Red Light Jazz met soms een knipoog naar het erotisch entertainment, dat tot en met zondagavond 6 juli zal duren.

Met dit festival willen Ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal, Stichting Red Light Jazz en de participerende deelnemers een brug slaan tussen het oude en het nieuwe elan van de buurt.

Bijzondere locaties in het oudste deel van de stad staan van 4 t/m 6 juli in het teken van jazz, zoals de Sint Olofskapel, Het Bethaniënklooster, Bethany’s Jazz Club, Casablanca, Paleis van de Weemoed, Proeflokaal De Prael, Quartier Putain, Mata Hari. Soms jazz om rode oortjes van te krijgen, zoals bij concerten die zaterdag 5 juli al vanaf 12.00u in het wereldberoemde Casa Rosso Theater plaatsvinden.

Theatre Casa Rosso

Wie de buurtgeschiedenis een beetje kent weet dat dit deel van de oude binnenstad onlosmakelijk verbonden is met jazz. Niet alleen vanwege Chet Baker, de beroemde Amerikaanse jazztrompettist die in 1988 het leven liet na zijn ‘val’ uit Hotel Prins Hendrik. Vooral ook door de legendarische saxofonist Kid Dynamite die in 1928 voet aan wal zette in Amsterdam en vanaf 1949 lange tijd de vaste bespeler werd van jazzcafé Casablanca op de Zeedijk. Tegenwoordig kun je er Hans Dulfer zien optreden, of Saskia Laroo. Zo ook tijdens Red Light Jazz.

In de andere locaties spelen eveneens fantastische jazzartiesten zoals de Amerikaanse zangeres Deborah J. Carter, de talentvolle harmonicaspeler Alex Rossi, saxofonist Benjamin Herman en zijn New Cool Collective, en ‘meesterpianist’ Michiel Borstlap die het festival op vrijdag 4 juli opent met een concert in Het Bethaniënklooster.

En als u over de Oudezijds naar een volgend concert wandelt, kan er zomaar ineens een boot voorbij varen met studenten van het Conservatorium die spontaan vanaf het water een jazzklassieker ten gehore brengen. Ook dat is Red Light Jazz!

Het festival wordt zondagavond 6 juli feestelijk afgesloten met een jazzdiner en bijpassend wijnarrangement in de prachtige Sint Olofskapel, in samenwerking met Restaurant Vermeer. Aansluitend vindt een concert plaats van New Cool Collective, ofwel ‘de koningen van de dansbare jazz’, met een mix van jazz, salsa en afrobeat.

Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar, ook voor het openingsconcert. U kunt ze bestellen op de CONCERTEN-pagina op deze website. Alle andere Red Light Jazz concerten zijn GRATIS toegankelijk!