blokkenschema

 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00
 • 19:00
 • 20:00
 • 21:00
 • 22:00
 • 23:00
 • 0:00
 
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00
 • 19:00
 • 20:00
 • 21:00
 • 22:00
 • 23:00
 • 24:00
 

Hotel NH Collection Amsterdam Barbizon Palace

FLORIS KAPPEYNE TRIO (official opening)
June 1st 14:00 - 15:00
Toegangsprijs: Gratis


Floris Kappeyne van de Coppello (1995) begon op jonge leeftijd met piano spelen. Thuis werd er alleen maar jazz gedraaid en Floris vond het geweldig. Zijn eerste pianospel was quatre-mains met zijn vader, waarbij Floris de baslijn leerde spelen van de blues. Zijn eerste echte muzieklessen kreeg hij in Singapore, waar hij van zijn eerste tot zijn achtste jaar heeft gewoond. In Nederland heeft Floris vervolgens pianolessen gehad van Peter Beets en Tilmar Junius. Op het Conservatorium van Amsterdam studeerde hij bij Karel Boehlee, Rob van Bavel en Harmen Fraanje.

Op veertienjarige leeftijd won Floris een tweede prijs op het Prinses Christina Jazz Concours 2010, gevolgd door een eerste prijs in 2012. Later dat jaar trad hij op in het VPRO televisieprogramma “Vrije Geluiden”.

Sinds de zomer van 2015 wordt Floris ondersteund door het Nationale Muziekinstrumenten Fonds door hem een vleugel te lenen, waarop hij op zijn studentenkamer in Amsterdam kan studeren.
Floris Kappeyne Trio
Het Floris Kappeyne Trio werd door Floris opgezet in 2015. Bestaande uit drie Prinses Christina Concours winnaars (2012) heeft het trio de afgelopen jaren het publiek in binnen- en buitenland verrast met moderne vertolkingen van klassieke jazz standards. Het trio heeft ondertussen stappen gezet naar een authentieker geluid, door het vermengen van de bekende klanken geïnspireerd door het McCoy Trio uit het begin van de jaren ’60, Senegalese sabar ritmes en abstracte muzikale concepten uit de moderne klassieke muziek.

Vorig jaar won het Floris Kappeyne Trio, tijdens het Red Light Jazz Festival, de Gigstarter Jazz Talent Award 2016. Onderdeel van het prijzenpakket was onder meer een optreden op Red Light Jazz 2017 en een platendeal bij een écht jazzlabel.
Floris Kappeyne Trio
Vrijdag 2 juni 2017 verschijnt het debuutalbum van het Floris Kappeyne Trio op Challenge Records International. Dezelfde dag opent het jonge talentvolle trio om 14.00u in de lobby van NH Collection Barbizon Palace, onder toeziend oog van stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje, de vierde editie van het Red Light Jazz Festival.

Het Floris Kappeyne Trio bestaat uit:
Floris Kappeyne: piano
Tijs Klaassen: bas
Wouter Kühne: drums
 
 

Theater Casa Rosso

BRUUT!
June 1st 15:00 - 16:00
Toegangsprijs: Gratis


BRUUT! mengt Hammond-geluiden, hard grooves, jazzy vibes en surfrock uit de sixties tot een uiterst dansbare mix. Daarmee laat BRUUT! haar publiek dansen, zweten en schreeuwen van opwinding, van Nagasaki tot aan de West-Friese eilanden. En op vrijdagmiddag 2 juni op de Amsterdamse Wallen in het wereldberoemde Casa Rosso Theater.


fotografie © Fred van 't Slot

In de loop der jaren bracht de band achtereenvolgens de volgende swingende albums uit: “BRUUT!” (2012), “Fire” (2013) en “Mad Pack” (2015). De laatstgenoemde plaat leverde de groep een Edison nominatie op. In 2016 werd BRUUT! door het glossy mannentijdschrift Esquire uitgeroepen tot ‘Best Geklede Band’.

Hun allernieuwste album heet “Superjazz” (2017) en is net zo divers als de muziek die de leden van BRUUT! inspireert. De kwalificatie waarmee de band de afgelopen jaren al zo vaak is getypeerd, wordt helemaal omarmd op het nieuwe album. BRUUT! is veel meer dan jazz. BRUUT! is superjazz!Quote:
‘Met name bij live-optredens, zowel voor popliefhebbers als voor jazzfanaten, spat het speelplezier van deze energieke groep af.’ (Nederlands Dagblad)

BRUUT! bestaat uit:
Maarten Hogenhuis - sax
Folkert Oosterbeek - hammond
Thomas Rolff - contrabas
Felix Schlarmann - drums
 
 

Café de Zeevaart

REMBRANDT DUO
June 1st 16:00 - 18:00
Toegangsprijs: Gratis


Rembrandt Duo
Deze twee rasmuzikanten werken al meer dan 25 jaar succesvol samen. Eddy Hoorenman is een fan van Johnny Meijer en die stijl heeft hij zich eigen gemaakt. Drummer Huub Eikenboom is een fan van John Engels en Cesar Zuiderwijk met het juiste gevoel voor swing en gezelligheid. Het Rembrandt Duo is niet alleen bekend van het Manke Nelis Trio, maar heeft zijn sporen ook verdiend in het begeleiden van vele Nederlandse en buitenlandse zangers en zangeressen in The Shorts of London op het Rembrandtplein en tijdens de tournees door het hele land. Dit duo is vaste gast bij de Jordaan Festivals, Jumping Amsterdam en vele festivals.

Eddy Hoorenman
Eddy is een geboren Amsterdammer en woont nog steeds in ’t hartje van de Jordaan. Via de Amsterdamse muziekschool, een accordeonclub en privé-les zat Eddy al jong in het vak en speelde op vele feesten en partijen. Tijdens een optreden ontmoette hij zijn grote idool Johnny Meijer. Er ontstond een goed en vriendschappelijk contact. Johnny speelde ’s avonds in de “San Remobar” in Amsterdam. Hij vroeg of Eddy hem een keer wilden vervangen. Het was in 1974 de eerste keer dat Eddy samen met bassist/zanger Manke Nelis speelde. Met Huub Eikenboom speelde Eddy inmiddels al ruim 25 jaar onder andere op het Rembrandtplein in “The Shorts of Londen”. Zo hebben ze elkaar gevonden in The Shorts of Londen. Zo ontstond het Trio “Manke Melis”.

Huub Eikenboom
Huub is geboren en getogen in Maastricht. Drummer worden was zijn jeugddroom en hij ging direct na zijn schooltijd het vak in en werkte in Duitsland, Belgie en later ook op de Canarische eilanden. In de jaren ’70 besloot Huub naar Amsterdam te gaan en speelde in Restaurant Dubois. Daar werd Huub bijna een echte Amsterdammer. Hij leerde daar o.a. Johnny Jordaan, Tante Leen, Willy Alberti en Imca Marina kennen. Op het Rembrandtplein in “The Shorts of Londen” werden Eddy en Huub samen met Manke Melis het trio dat landelijke bekendheid kreeg met de hits: Kleine Jodeljongen, Laat de hele boel maar waaien, Ik zing mijn serenade e.v.a. Dit was het begin van een unieke samenwerking.
 
 

Hash, Marihuana & Hemp Gallery

THE POPE SMOKES DOPE: CANNABIS RECORDS & COVERS (exhibition)
June 1st 16:00 - 18:00
Toegangsprijs: Gratis


Tentoonstelling: 3 juni – 3 september 2017
Dagelijks open, 10.00 – 22.00, gratis entree bij ticket museum

Opening ter gelegenheid van het Red Light Jazz festival 2017 2 juni 2017 16:00-18:00 uur

“It’s an assistant, a friend” zei Louis Armstrong in 1959 over zijn geliefde gage - slang voor marihuana. Deze beroemde trompettist was niet de enige muzikant die er zo over dacht. Musici uit allerlei genres, van jazz tot folk, van reggae tot rock en van house tot hiphop, zagen en zien cannabis als bron van inspiratie en als middel om het hectische muzikantenbestaan te onthaasten. Deze liefde voor marihuana in de moderne muziek staat centraal in de tentoonstelling The Pope Smokes Dope. Cannabis Records and Covers. Vanaf de openingsdag van het Red Light Jazz Festival 2017 presenteert het Hash Marihuana & Hemp Museum onder deze titel een bijzondere selectie lp’s met een cannabis connectie.Everybody’s Smoking Marijuana
Het album The Pope Smokes Dope uit 1972 van de New Yorkse folkrocker David Peel en zijn band The Lower East Side, was een politiek protest tegen het cannabisverbod. De lp - “the finest piece of musical agitprop ever to emerge from the '60s counterculture” volgens allmusic.com - bevat twaalf tracks, waaronder het aanstekelijke Everybody’s Smoking Marijuana. De omstreden titel werd bijna overal ter wereld verboden, alleen in de VS, Canada en Japan kwam hij uit. Samen met andere controversiële platenhoezen, is de plaat nu tijdelijk tentoongesteld in het Hash Marihuana & Hemp Museum.

Purple Haze
Te zien is verder onder meer Long Silver John (1972) van de Amerikaanse rockband Jefferson Airplane. De hoes is een replica sigarendoosje met op de bodem een foto van blunts (sigaren met cannabis). En natuurlijk is er reggae: het debuutalbum Legalize It (1975) van Peter Tosh is een krachtig pleidooi voor de legalisering van cannabis, met name voor medicinaal gebruik. Op Purple Haze (2002) van het Engelse house duo Groove Armada zie je een Andy Warhol-achtige tekening van een dikke paarse joint. De titel van de plaat verwijst naar een paarsige cannabissoort die bekendstaat om haar ongekende potentie, en die op haar beurt weer is vernoemd naar het beroemde nummer van Jimi Hendrix uit 1967.
Purple Haze, all in my brain
Lately things don’t seem the same
Acting funny, but I don’t know why
‘Scuse me while I kiss the sky
Jimi Hendrix, 1967

Hash Marihuana & Hemp Museum
De collectie van het Hash Marihuana & Hemp Museum bestaat uit meer dan 12.000 voorwerpen die getuigen van de geschiedenis, het heden en de toekomst van de cannabis plant. Het museum heeft twee vestigingen: een grachtenpand in hartje Amsterdam en een modernistisch paleis in Barcelona. Eerder was The Pope Smokes Dope te zien in Barcelona, waar nu de tentoonstelling “Cannabis Cuisine” (20 april - 30 september 2017) het belang van hennep als gezonde voedingsbron belicht.
 
 

Casablanca Variete

JOHNNY MEIJER (film/documentary by John Appel)
June 1st 17:00 - 18:00
Toegangsprijs: Gratis


Regie: John Appel
Duur: 50 minuten
Johnny Meijer
De Amsterdammer Johnny Meijer wordt algemeen beschouwd als een van de beste accordeonisten ter wereld. Hij maakte furore in de jaren '50 toen hij veel in het buitenland optrad en de eretitel 'Koning van de accordeon' kreeg. Accordeonmuziek wordt vaak geassocieerd met melige deuntjes en hossende menigtes, maar de muziek van Johnny Meijer was van een andere orde. Weliswaar speelde hij regelmatig Jordanese meedeiners, maar daarnaast ook razendsnelle swing, Roemeense en klassieke muziek.

Als jazz-accordeonist verwierf Meijer internationale erkenning. De discrepantie tussen jazz en de Amsterdamse volksmuziek heeft zijn hele muzikale loopbaan bepaald. Aanbiedingen om bijvoorbeeld in Amerika te gaan spelen, wees hij van de hand. Hij was teveel verknocht aan de Jordaan om die voor langere tijd te kunnen verlaten. En een volksmuzikant bleef hij, samen met zijn eerder overleden neef Manke Nelis.

Hoewel zijn naam een begrip bleef en zijn 75e verjaardag nog werd gevierd met optredens in het BIM-huis en op het North Sea Jazz Festival, raakte Meijers carrière langzamerhand in het slop. De laatste jaren werd hij, mede door zijn onberekenbare karakter en drankzucht, nauwelijks meer gevraagd voor optredens. Op het eind van zijn leven schnabbelde de 'koning van de accordeon' op bruiloften en partijen en bracht hij zijn dagen door in verveling en eenzaamheid.

De film JOHNNY MEIJER is een portret van een accordeonvirtuoos in de nadagen van zijn carrière. De eerste opnamen werden gemaakt toen Meijer een smoking ging kopen voor een gastoptreden in het Amsterdamse Concertgebouw. Dit optreden werd zijn laatste: twee weken later, op 8 januari 1992, overleed hij op 79-jarige leeftijd. De documentaire laat zien hoe Johnny Meijer voortleeft bij mensen uit zijn directe omgeving, met name bij zijn zoon Cor.

Deze documentaire was in 1993 te zien op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA).
 
JOHNNY MEIJER (film/documentary by John Appel)
June 1st 18:00 - 19:00
Toegangsprijs: Gratis


Regie: John Appel
Duur: 50 minuten
Johnny Meijer
De Amsterdammer Johnny Meijer wordt algemeen beschouwd als een van de beste accordeonisten ter wereld. Hij maakte furore in de jaren '50 toen hij veel in het buitenland optrad en de eretitel 'Koning van de accordeon' kreeg. Accordeonmuziek wordt vaak geassocieerd met melige deuntjes en hossende menigtes, maar de muziek van Johnny Meijer was van een andere orde. Weliswaar speelde hij regelmatig Jordanese meedeiners, maar daarnaast ook razendsnelle swing, Roemeense en klassieke muziek.

Als jazz-accordeonist verwierf Meijer internationale erkenning. De discrepantie tussen jazz en de Amsterdamse volksmuziek heeft zijn hele muzikale loopbaan bepaald. Aanbiedingen om bijvoorbeeld in Amerika te gaan spelen, wees hij van de hand. Hij was teveel verknocht aan de Jordaan om die voor langere tijd te kunnen verlaten. En een volksmuzikant bleef hij, samen met zijn eerder overleden neef Manke Nelis.

Hoewel zijn naam een begrip bleef en zijn 75e verjaardag nog werd gevierd met optredens in het BIM-huis en op het North Sea Jazz Festival, raakte Meijers carrière langzamerhand in het slop. De laatste jaren werd hij, mede door zijn onberekenbare karakter en drankzucht, nauwelijks meer gevraagd voor optredens. Op het eind van zijn leven schnabbelde de 'koning van de accordeon' op bruiloften en partijen en bracht hij zijn dagen door in verveling en eenzaamheid.

De film JOHNNY MEIJER is een portret van een accordeonvirtuoos in de nadagen van zijn carrière. De eerste opnamen werden gemaakt toen Meijer een smoking ging kopen voor een gastoptreden in het Amsterdamse Concertgebouw. Dit optreden werd zijn laatste: twee weken later, op 8 januari 1992, overleed hij op 79-jarige leeftijd. De documentaire laat zien hoe Johnny Meijer voortleeft bij mensen uit zijn directe omgeving, met name bij zijn zoon Cor.

Deze documentaire was in 1993 te zien op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA).
 
 

Proeflokaal 't Kelkje

ALEX ROSSI & DAVID GOLEK
June 1st 17:00 - 19:00
Toegangsprijs: Gratis


Alex Rossi & David Golek
Alexandre Rossi

Alexandre Rossi, geboren in 1974 in Blumenau in Zuid-Brazilië, kwam als kind al in aanraking met de mondharmonica omdat hij onderweg naar school en naar zijn oma een mondharmonicafabriek passeerde. Hij bezocht de fabriek vaak maar niemand daar leek het instrument te kunnen bespelen. Op 13-jarige leeftijd zette Alex Rossi zijn lippen voor het eerst op het koude metaal van zijn eerste eigen harmonica.

De jonge muzikant ontwikkelde een eigen techniek en gebruikte daarbij kennis die hij had vergaard uit de fabriek en praktijkkennis van het spelen van saxofoon en percussie. Vanaf 18-jarige leeftijd ervaart Alex hoe het is om te spelen op internationale jazzfestivals. Dat is een mooi uitgangspunt om een ??ervaren professionele muzikant te worden en hij verhuist naar Texas. In zijn jonge jaren speelde Alex met grote namen uit het Blues circuit zoals Hash Brown, Smokin' Joe Kubeck, Holland K. Smith, Tutu Jones, Lucky Peterson, Texas Slim en de legendarische Sam Meyers.

Nadat terugkeerde van familiebezoek in Brazilië mocht Alex de VS niet meer in. Zodoende ontwikkelde hij zich verder in zijn geboorteland. Hij ging les geven en was ook vaak op tournee. Tijdens zijn tours in Zuid-Amerika speelde hij met muzikanten als David Honey, Boy Edwards, Phil Guy, John Primer, Jeff Healey, harmonica-speler Billy Branch en de saxofonist Joshua Redman.

In 2007 brengt Alex zijn eerste solo album uit. De cd heet Let Me In en verschijnt op het Texaanse label TopCat Records. Meer optredens en studio opnamen volgen. In 2008 pakt Alex zijn koffers voor een vertrek naar Europa. Hij komt terecht in Antwerpen waar hij van het Belgische label Blues Boulevard-Music Avenue een distributiedeal aangeboden kreeg voor zijn debuutalbum. In 2010 neemt Alex met gitarist Greg Wilson voor TopCat Records een album op getiteld Acoustic. In 2011 verschijnt het album Sessions. Het is een compilatie van verschillende sessies met blues vrienden als Greg Wilson, Fernando Noronha en Solon Fishbone. Verder leverde Alex met zijn mondharmonica een bijdrage aan de filmmuziek van The Zig Zag Kid, met Isabela Rosslini.

In 2013 bracht  Alex het album Alex Rossi Quartet plays Tom Jobim uit met gastbijdragen van onder meer Mauricio Einhorn en Ludovic Beier. In hetzelfde jaar verhuisde Alex naar Amsterdam waar hij veel optrad in Bethany’s Jazz Club. Daar deed Alex in 2014 zijn eerste optreden op het Red Light Jazz Festival. In het najaar van 2016 produceerde Alex het album Tribute to the great Toots Thielemans waarop hijzelf en 5 andere harmonicaspelers, te weten Gabriel Grossi, Grégoire Maret, Antonio Serrano, Franco Luciani en Oliver Ker Ourio een ode brengen aan de op 22 augustus 2016 overleden Toots Thielemans.

www.alexandrerossi.com

David Golek

Gitarist en componist David Golek is al jaren actief in de jazzscène en in wereldmuziekgroepen. Met een persoonlijke herkenbare stijl en muziektaal geeft David, geïnspireerd door zijn roots en ervaringen, uiting aan zijn eigen muzikale identiteit,.

David kreeg van huis uit een klassieke en jazzmuziekopvoeding mee. Na jarenlange studie van klassieke piano stapte David over naar de gitaar, die hij al gaandeweg had leren spelen. Improvisatie werd zijn ding. Naast zijn eigen projecten is David sideman bij andere formaties die moderne jazz spelen, maar ook bij etnische en wereldmuziek georiënteerde groepen. David's eigen muziek is een mengeling van al deze ervaringen, waaronder joodse en midden-oostelijke invloeden en filmmuziek.

David speelde live of op een album onder meer samen met Benny Bailey, Ravi Coltrane, Lonnie Smith, Walter Blending, Wycliff Gordon, Ron Westray, Arnie Lawrence, Philip Harper, Dale Barlow, Michael Moore, Gary Smulyan, Dick Havens, Franck Amsallem, Simin Tander, Ferdinand Povel, John Ruocco, Anthony Cox, Alex Coke, Eli degibri, Avishai Cohen, Dmitry Shapko, Nelson Latif, Ana Beck, Jimmy Omonga, Odrey Shakir en Maria Jose Ortiz.

Het album A Road Less Traveled dat David in 2014 samen met zijn groep Tiltan uitbracht, werd door Het Parool gerekend tot de beste 5 wereldmuziekplaten van dat jaar. Het album verscheen ook in de top 20 van beste releases van 2014 in alle categorieën. Ook de internationale pers was lovend.

www.davidgolekmusic.com
 
 
BOURGONDISCH COMBO
June 1st 17:00 - 19:00
Toegangsprijs: Gratis


Elke vrijdagmiddag organiseert de Amsterdamse Academische Club het Amsterdams Jazz Café. Dat betekent fijne muziek bij de borrel om het weekend goed te beginnen, met iedere week wisselende bands. Vrijdagmiddag 2 juni speelt het Bourgondisch Combo in de AAC tijdens de vierde editie van het Red Light Jazz festival.

Bourgondisch Combo

Het Bourgondisch Combo speelt elke eerste vrijdag van de maand in de Amsterdamse Academische Club en kan gerust beschouwd worden als de huisband van de AAC. De band speelt een prachtig repertoire van eigen en klassieke jazz nummers en bestaat vrijdag 2 juni uit:

Cees Hamelink (accordeon)
Tamara Hoekwater (zang)
Daniël Mathot (gitaar)
Daniel van Huffelen (contrabas)
Ben Schröder (drums)
Special guests: Ben Mathot (viool) en Jeroen de Rijk (percussie)
 
 

The Bulldog Hotel

THE FUNK DISCIPLES
June 1st 18:00 - 20:00
Toegangsprijs: Gratis


The Funk Disciples are 4 friends united in music. They are true torch bearers of the Funk. Each musician has a rich history of backing and collaborating with musical legends, internationally improvising and channeling the source of all the music from the soul, serving up a cocktail of deep grooves and raw melodies.

The Funk Disciples

The Funk Disciples
 
 
BIGGLES BIG BAND
June 1st 18:30 - 20:00
Toegangsprijs: Gratis
 
CHRIS BECKERS BAND
June 1st 20:30 - 22:00
Toegangsprijs: Gratis


De Nederlandse gitarist en producer Chris Beckers woont en werkt sinds 1996 in Amsterdam. Daarvoor leefde hij in Duitsland en zette daar begin jaren ‘80 zijn eigen muziekstudio, platenlabel en muziekuitgeverij op. Sinds de release van zijn eerste solo project ‘Blue Motions’ in 1980 is Beckers niet meer weg te denken uit de wereld van jazz & fusion. Zijn solo albums verschenen in heel Europa op het CrisCrazz label, maar ook in Japan (Polydor) en in Engeland (Steinar) werden de platen en cd’s van Chris uitgebracht.
ChrisBeckers Live at NSJC

Beckers werkte met vele topmusici uit de internationale jazzscene, zoals Billy Cobham, Peter Erskine, Ernie Watts, Simon Phillips, Jimmy Haslip, Abraham Laboriel, Paulinho da Costa, Alex Acuna, Dick Morrissey, Tony Lakatos en Gerry Brown. Ook met Nederlandse topkrachten als Jasper van’t Hof, Eric Vloeimans, Michiel Borstlap, Marcel Serierse, Marcel Schimscheimer, Mike del Ferro, Nippy Noya, Luluk Purwanto, Saskia Laroo, Peter Guidi, Ton Dijkman, Manuel Hugas en Eddie Conard speelde Beckers in de studio of live op tournees.

‘NAVIGATION’ is de titel van zijn meest recente, twaalfde cd uit 2014. Natuurlijk weer in eigen beheer gerealiseerd in zijn Beau Garage Studio in Amsterdam en vanzelfsprekend met topbezetting ingespeeld met Nederlandse topmusici zoals Eric Vloeimans, Chris Hinze, Ilja Reijngoud, Hermine Deurloo, Efraim Trujillo, Jeroen de Rijk en Marcel Serierse. De partijen van de Amerikaanse ritmesectie bestaande uit Gary Novak (drums) en Jimmy Haslip (bas), die ook als co-producer meewerkte, werd in Los Angeles opgenomen in de studio van en door de bekende producer en toetsenist Jeff Lorber.

Vrijdagavond 2 juni speelt Chris Beckers in Café Casablanca. Aanvang 20.30u (tot 22.00u). Met de gitarist spelen de Nederlandse topmusici Herman Wolters (keyboards), Marcel Serierse (drums) en Phaedra Kwant (bas), die ook op het nieuwe album ‘NAVIGATION’ meespeelden.
Chris Beckers Band

SOLO ALBUMS CHRIS BECKERS
Chris Beckers 'Navigation’ CD-CCR 055 (2014)
Chris Beckers 'Seven Frames Of Mind' CD-CCR 050 (2009)
Chris Beckers 'Nightcruising' CD-CCR 045 (2003)
Chris Beckers 'Messenger Of Truth' CD-CCR 035 (2001)
Chris Beckers 'Wild Kingdom' CD-CCR 028 (1993)
Chris Beckers 'Late Night Breeze' CD-Intersound (1992)
Chris Beckers 'Is This Love?' CD-Single-CCR 024 (1990)
Chris Beckers 'Crossover' CD-CCR 021 (1988)
Chris Beckers 'Chris Beckers' CD/LP-CCR 018 (1988)
Chris Beckers 'High Tension' CD/LP-CCR 016 (1986)
Chris Beckers Splash 'Night Moves' LP-CCR 007 (1983)
Chris Beckers & Friends 'Splash' LP-CCR 006 (1982)
Chris Beckers 'Blue Motions' LP-CCR 053 (1980)
 
 

De Rode Laars

THE RED BOOT QUARTET
June 1st 19:30 - 22:00
Toegangsprijs: Gratis


De naam The Red Boot Quartet verwijst naar het eerste Red Light Jazz optreden van deze inmiddels fameuze gelegenheidsformatie in Café De Roode Laars op de Zeedijk in 2015. Onbetwiste Leider van het kwartet is de geboren Amsterdammer Ronald Jansen Heijtmajer (1947).
The Red Boot Quartet
Ronald studeerde in de jaren ’70 klarinet en saxofoon aan het Conservatorium van Amsterdam en bracht voor het VPRO/BASTA-label het album Fingerbustin’ uit. Als lid van de Dutch Orchestra is Ronald op verschillend cd’s te horen die BASTA in de loop der jaren heeft uitgebracht. Ronald speelde op vele festivals waaronder het North Sea Jazz Festival. Na het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd is Ronald blijven spelen. Hij vindt optreden nog steeds leuk, vooral het spelen op het Red Light Jazz Festival in hartje Amsterdam.

Naast Ronald is de eenarmige trompettist Menno Daams (1961) een opvallende verschijning in het jazzkwartet. Menno is, net als Ronald, Amsterdammer in hart en nieren. Voordat hij op 12-jarige leeftijd zijn rechterarm verloor, speelde Menno gitaar. Terwijl hij op jonge leeftijd werd opgeleid door Freddy Grin - destijds solo kornettist van het Concertgebouw Orkest - begon Menno al met vrienden jazz te spelen in de stijl van zijn grote voorbeeld Louis Armstrong. Op zijn 16-de kon hij al arrangeren. In 1987 werd Menno toegelaten tot het Sweelinck Conservatorium waar hij jazz trompet studeerde onder leiding van Charles Green. In 1988 studeerde Menno cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam als historicus gespecialiseerd in Oude Geschiedenis.
The Red Boot Quartet
Van 1992 tot 2000 was Menno trompettist en arrangeur van The Beau Hunks, een jazzgroep die ook buiten de landsgrenzen bekendheid genoot. Van 1996 tot 2003 speelde Menno in The Jazz Orchestra of the Concertgebouw waarvoor hij eveneens arrangementen schreef. Verder arrangeerde Menno onder andere voor het Metropole Orkest en de Dutch Swing College Band. In de afgelopen jaren speelde Menno met Jake Hanna, Scott Hamilton, Lee Konitz, Toots Thielemans, Monty Alexander en vele anderen.

Van 2008 tot 2015 was Menno docent aan het Conservatorium van Amsterdam en gastdocent aan andere conservatoria. Momenteel geeft Menno privélessen en is hij betroken bij de jaarlijkse ‘Classic Jazz Workshop’ in Ascona Zwitserland. Naast het zo nu en dan optreden met The Red Boot Quartet heeft Menno zijn eigen jazzkwartet: The Unaccounted Four.

De andere twee leden van The Red Boot Quartet zijn gitarist Rolf Koppijn en bassist Rob Veenhuizen. Rolf leerde gitaarspelen van zijn vader die voor de oorlog deel uitmaakte van het Quintet van de Nederlandsche Jazzliga. Op Red Light Jazz speelt Rolf op een hele bijzondere National tenorgitaar uit 1931. En let bij Rob eens op de extra (vijfde) snaar op zijn contrabas waardoor hij zijn swingende loopjes, moeiteloos tot grote hoogte kan blijven spelen.
The Red Boot Quartet
 
 

Sky Lounge DoubleTree by Hilton

VERHEIJ & FRIENDS ft. PAUL VAN KESSEL & HUGH KANZA
June 1st 19:30 - 22:00
Toegangsprijs: Gratis


SkyLounge Amsterdam is evenals voorgaande jaren weer een van de podiumlocaties tijdens het Red Light Jazz Festival, dat dit jaar plaatsvindt op 2, 3 en 4 juni.

Vrijdagavond 2 juni presenteert de SkyLounge de Red Light RoofTop Sessions. Van 19:30 uur tot 22:00 uur kunt u genieten van swingende live muziek met prachtig uitzicht over de stad. SkyLounge Amsterdam presenteert dan niemand minder dan Paul van Kessel, Hugh Kanza en Verheij & Friends. Na de RoofTop Sessions neemt de DJ het over. SkyLounge Amsterdam is geopend tot 03.00 uur. Dit is een avond om niet te missen!

Hugh Kanza is een entertainer van wereldklasse. Zijn repertoire varieert van Marvin Gaye tot Usher en van Stevie Wonder, Ray Charles tot de Black Eyed Peas. Gegarandeerd de voeten van de vloer!
Hugh Kanza

Soul zanger Paul van Kessel zorgt voor de juist energie om het publiek te laten dansen. Bekend bij velen door zijn optredens in het bekende Nederlandse tv-programma ‘De Wereld Draait Door’.
Paul van Kessel

De speciale gasten worden begeleid door Verheij & Friends. Een allround band met bekende professionals uit Nederland, vakkundig geleid door Patrick Verheij, oprichter en MC. Zij switchen tijdens de RoofTop Sessions moeiteloos van soul naar funky en van rhythm ’n blues naar de laatste pophits.
 
 

Winston Kingdom

CONRAD HERWIG (USA)
June 1st 22:00 - 23:00
Toegangsprijs: Gratis


De New Yorkse trombonist Conrad Herwig (USA) staat bekend als een van ‘s werelds meest complete jazzmusici, zowel wat betreft zijn optredens als op het gebied van jazzeducatie. Na het overlijden van de fenomenale Bob Brookmeyer in 2011 is Herwig wel eens gekscherend aangeduid als ‘de beste trombonist die nog leeft’. Herwig speelde bij Miles Davis en Joe Henderson en speelt tegenwoordig veel Latin muziek met pianist en Grammy winnaar Eddie Palmieri. Dat zijn grote namen in de jazzwereld.
Conrad Herwig (USA)
Behalve optreden en lesgeven is Herwig ook actief als componist en arrangeur. Hij heeft 20 soloalbums op zijn naam staan en werkte mee aan zo’n 200 opnamesessies met bekende jazzartiesten zoals Tito Puente, Frank Sinatra, Joe Lovano, Tom Harrell en vele anderen.

De eveneens in New York woonachtige Nederlandse bassist Joris Teepe, haalde Herwig over om in de week die eindigt met Red Light Jazz een masterclass te geven op het Conservatorium in Groningen waar Teepe werkzaam is. Teepe is deels ook woonachtig in Amsterdam. Een optreden op het Red Light Jazz Festival kon daarom niet uitblijven. Bij concerten van Herwig staat de tent regelmatig op zijn kop, waarbij iedereen danst en meeklapt. Dat zal op vrijdagavond 2 juni in Winston niet anders zijn. Behalve Conrad Herwig op trombone bestaat de band die avond uit Joris Teepe (bas), Rob van Bavel (piano) en Marcel Serierse (drums).
 
NEW JAZZ TALENTS
June 1st 19:30 - 21:30
Toegangsprijs: Gratis


Wat zijn de veelbelovende jazz musici van 2017? Op de eerste avond van het Red Light Jazz festival heeft Gigstarter de eer om een paar van de grootste talenten van haar muzikanten-platform het podium te bieden. Drie unieke jazz acts krijgen twintig minuten om het publiek te vermaken en de kenners te overtuigen. Aansluitend zal Conrad Herwig (USA) een concert geven.

De New Jazz Talents zullen optreden vanaf 20:00 uur, wees dus op tijd!

Onze selectie voor 2017 is als volgt:

BELLA JAZZ COMBO
Bella Jazz Combo
Een jong stel jazz musici uit Zeist dat op originele wijze standards speelt. Het trio - bestaande uit piano, gitaar en drums - laat zich beïnvloeden door George Benson en Herbie Hancock. Bella Jazz Combo speelt vanuit de basis swing waardoor de muziek toegankelijk is voor een breed publiek.
Meer over Bella Jazz Combo: www.gigstarter.nl/artiesten/bella-jazz-combo

CARLY E.
Carly E
Een ambitieuze jonge dame met achtergrond in de klassieke muziek breekt los van alle muzikale dogma's. Carly E. speelt op haar cello eigen werk en zingt in verschillende talen. De pop en singer-songwriter elementen zijn evident, desalniettemin mag dit muzikale experiment zeker plaatsnemen op een modern jazz festival.
Meer over Carly E: www.gigstarter.nl/artiesten/carly-e

WILD ORGAN & DRUMS
WILD Organ And Drums
Deze twee mannen hebben de energie van een compleet orkest. Op maximaal volume. Funk, jazz en soul worden samengevoegd; het effect is dat het rockt en dat je niet stil kan staan.
Meer over WILD Organ & Drums: www.gigstarter.nl/artiesten/wild-organ-drums

Na de New Jazz Talents is er een korte ombouw van 30 minuten voor het optreden van Conrad Herwig. Iedereen mag in de zaal blijven.
 
 

Café Zilt

CASARES BROS TRIO ft. JASPER BLOM
June 1st 20:00 - 23:00
Toegangsprijs: Gratis


Line-up :
Lluc Casares-tenorsax,
Joan Casares-drums
Kimon Karoutzos-bass
special guest: Jasper Blom-tenorsax

 
 

Hotel Bar Torenzicht

JURGEN BURDORF BAND
June 1st 20:00 - 22:00
Toegangsprijs: Gratis


Jurgen Burdorf Band
Op 19 maart 2017 verscheen Straight Up Guitar, het nieuwe album van gitarist Jurgen Burdorf (1980). Het is, na het debuut Opening Lines (2016), het tweede album van Jurgen onder eigen naam. Alle composities zijn van zijn hand.

De muziek van de Jurgen Burdorf Band is energiek, aards en broeit onder de oppervlakte. Toegankelijk en altijd met een stevige groove. Jurgen is liefhebber van allerlei soorten muziek en dat hoor je in zijn composities terug. Zo zijn er invloeden van jazz, roots, rock en een vleugje Oost-Europese volksmuziek te horen. Met name live is er veel ruimte voor improvisatie. Dat is niet verwonderlijk, want Jurgen rekent bands als Little Feat en The Allman Brothers Band tot zijn voorbeelden.

In 2015 begon Jurgen, tot dan toe werkzaam als freelance gitarist, te schrijven aan wat zijn debuutalbum Opening Lines zou worden. Het album verscheen in 2016 en werd enthousiast ontvangen. Zo schreef Rootstime.be: “Burdorf is niet alleen een technisch begaafd gitarist met ook nog eens een lekker geluid, maar hij heeft ook 10 knappe composities geschreven met veel afwisseling en welluidendheid.” Met het repertoire van Opening Lines, speelde de band in 2016 oa op Jazz In Duketown in Den Bosch.

Toen Jurgen op tienjarige leeftijd voor het eerst Mark Knopfler hoorde, besloot hij gitaar te gaan spelen. Andere gitaarvoorbeelden zijn Bill Frisell, Steve Lukather en Eef Albers. Hij studeerde jazzgitaar aan het Conservatorium van Amsterdam, maar heeft zich nooit blindgestaard op één stijl. Nu kan hij al zijn invloeden laten klinken in zijn eigen stukken, gespeeld door zijn eigen band en staat hij aan het begin van een mooi avontuur! Vrijdagavond 2 juni, de eerste dag van Red Light Jazz 2017, is de Jurgen Burdorf Band te bewonderen in Hotel Torenzicht. De bezetting van de band bestaat dan, naast Jurgen op gitaar, uit Willem Smid op drums (Saskia Laroo, Og3ne, Amsterdam Saints), Erik Smans op toetsen en Hugo den Oudsten op bas (Shirma Rouse, Sabrina Starke). De toegang is gratis!
 
 

Korpszaal Leger des Heils

YA?AM HANCILAR BAND
June 1st 20:00 - 21:00
Toegangsprijs: Gratis


Ya?am Hancilar Band
Op 5 februari 2017 verscheen het tweede album van de in Amsterdam wonende Turkse zanger en gitarist Ya?am Hanc?lar. De cd-release vond plaats in de inmiddels ter ziele gegane North Sea Jazz Club. De plaat Strange Fish telt tien liedjes waarvan een drietal door de muzikant zelf is geschreven. Het is een mix van jazz en Braziliaanse muziek dat met het eigen werk een extra  verdieping krijgt. Hanc?lar is niet alleen een gepassioneerd muzikant, hij is ook een maatschappelijk betrokken mens. Zo gaat een van de nummers over het drama van het vorig jaar aangespoelde kinderlichaam op het strand van het Turkse Bodrum. Dat zoiets afschuwelijks op zo’n hemelse plek kon gebeuren, raakte hem diep.
Ya?am Hancilar Band
Het debuut Here’s To Life van de Turkse zanger werd nog gekenmerkt door nummers die voornamelijk uit de ‘Great American Songbook’ afkomstig waren. Op Strange Fish heeft Ya?am, naast eigen werk, gekozen voor nummers van hedendaagse componisten uit de wereld van de jazz en de Braziliaanse muziek.

Hanc?lar groeide op in een stadje tussen Istanbul en Ankara in het Noordwesten van Turkije. Op zijn achttiende verhuisde hij naar Istanbul om aan de technische universiteit een opleiding voor ingenieur te volgen. In zijn vrije tijd hield Hancilar zich al volop bezig met muziek. Hij ging in Istanbul studeren omdat die stad een centrum is voor muziek. Als je in Turkije een band op wilt richten of concerten wilt bezoeken moet je in Istanbul zijn, zo legt Ya?am uit. Tijdens zijn studie speelde hij als zanger of als gitarist in veel pop- en jazzbands.

In 2006 richtte Hacilar in Istanbul  de Jazzmates op, een groep die louter jazz speelde. Daarmee begon een nieuw hoofdstuk in zijn leven. De band werd gevraagd voor grote nationale en internationale festivals, van Istanbul tot aan Maastricht.’

In 2008 nam Hanc?lar deel aan het Nardis Young Jazz Vocalisten Concours in Istanbul en viel meteen in de prijzen. Hij mocht Turkije vertegenwoordigen op de  achtste International Young Jazz Artists Competition in Estland. Omdat er in Turkije geen goede opleiding bestaat voor jazzmuzikanten, is Hancilar naar Amsterdam gegaan om daar aan het conservatorium te studeren.

Drie jaar geleden studeerde Hanc?lar af en inmiddels heeft hij in de Nederlandse hoofdstad een eigen muziekschool. Hij tourt met de Ya?am Hancilar Band regelmatig door binnen- en buitenland. Van zijn verhuizing van Istanbul naar Amsterdam heeft hij geen moment spijt gehad. Het was even stevig aanpoten, maar dat was Hancilar wel gewend. Met zijn nieuwe album Strange Fish is hij klaar voor het volgende hoofdstuk in zijn leven.

De vaste band bestaat naast Ya?am uit: Orestis Petrakis (piano), Marco Zenini (contrabas) en  Joan Terol Amigó (drums).
Ya?am Hancilar Band
 
PIERRE DUNKER QUARTET
June 1st 21:30 - 22:30
Toegangsprijs: Gratis


In maart 2014 nam bassist Pierre Dunker het besluit te emigreren van Curaçao naar Nederland. Hij omringde zich met muzikaal gelijkgestemden en vormde het Pierre Dunker Quartet. Eind 2016 presenteerde hij zijn debuut album ‘Nomads’.
Pierre Dunker Quartet
Het Pierre Dunker Quartet wordt gevormd door saxofonist Bernard van Rossum, pianist Ryan Hanseler, drummer Owen Hart jr. en bassist Pierre Dunker. Hun eerste album is Pierre’s ‘commitment’ om veel eigen werk te gaan delen met de wereld. Zijn composities ademen reflecties, gebeurtenissen en emoties uit zijn leven. De werken zijn stuk voor stuk geschreven geïnspireerd vanuit de enorme variëteit aan lokale, regionale en internationale muziek die hij in zijn leven tot nu toe tot zich nam.

Om dit allemaal mogelijk te maken maakte hij de intens moeilijke beslissing om zijn geliefde eiland te verlaten en zijn geliefden achter te laten. De grote verantwoordelijkheid die hij hiermee op zich nam heeft nu geresulteerd in het debuutalbum ‘Nomads’.
 
 

Paleis van de Weemoed

WOUTER KIERS QUARTET ft. NATSUMI SCARLETT
June 1st 20:00 - 23:15
Toegangsprijs: Gratis


Jazz Burlesque


Jazz betekent van oorsprong “zeer energieke dans’. Het Wouter Kiers Quartet en de bekende Burlesque danseres Natsumi Scarlett geven aan Jazz een nieuwe dimensie: jazzmuziek gecombineerd met exotische variété en dans. Een samenwerking om niet te missen.

Het Wouter Kiers Quartet bestaat uit:
Wouter Kiers (sax)
Maarten Kruijswijk (drums)
Cajan Witmer (piano)
Hans Ruigrok (bas)
Wouter Kiers Jazz Burlesque
 
 

Skek

ADRIEN LOSCO QUARTET
June 1st 21:00 - 23:00
Toegangsprijs: Gratis


In 2014, Adrien started the Adrien Losco Quartet, with the great musicians Pierre Balda on bass, Floris van Elderen on drums and Youngwoo Lee on piano, with whom they’ve been part of the Dutch scene and playing tours abroad. Mostly influenced by Lennie Tristano's musical conceptions, this band is proposing Adrien’s own original compositions. What he tries to create in this band is to let people express their own personnal musical influences and convictions through their playing, in order to shape the music through communication happening on the spot, while keeping

the Tristano's Idium alive.Adrien Losco: sax
Youngwoo Lee: piano
Floris van Elderen drums
Pierre Balda: double bass
Adrien Losco