Yaşam Hancilar band


Yaşam Hancilar Band
Op 5 februari 2017 verscheen het tweede album van de in Amsterdam wonende Turkse zanger en gitarist Yaşam Hancılar. De cd-release vond plaats in de inmiddels ter ziele gegane North Sea Jazz Club. De plaat Strange Fish telt tien liedjes waarvan een drietal door de muzikant zelf is geschreven. Het is een mix van jazz en Braziliaanse muziek dat met het eigen werk een extra  verdieping krijgt. Hancılar is niet alleen een gepassioneerd muzikant, hij is ook een maatschappelijk betrokken mens. Zo gaat een van de nummers over het drama van het vorig jaar aangespoelde kinderlichaam op het strand van het Turkse Bodrum. Dat zoiets afschuwelijks op zo’n hemelse plek kon gebeuren, raakte hem diep.
Yaşam Hancilar Band
Het debuut Here’s To Life van de Turkse zanger werd nog gekenmerkt door nummers die voornamelijk uit de ‘Great American Songbook’ afkomstig waren. Op Strange Fish heeft Yaşam, naast eigen werk, gekozen voor nummers van hedendaagse componisten uit de wereld van de jazz en de Braziliaanse muziek.

Hancılar groeide op in een stadje tussen Istanbul en Ankara in het Noordwesten van Turkije. Op zijn achttiende verhuisde hij naar Istanbul om aan de technische universiteit een opleiding voor ingenieur te volgen. In zijn vrije tijd hield Hancilar zich al volop bezig met muziek. Hij ging in Istanbul studeren omdat die stad een centrum is voor muziek. Als je in Turkije een band op wilt richten of concerten wilt bezoeken moet je in Istanbul zijn, zo legt Yaşam uit. Tijdens zijn studie speelde hij als zanger of als gitarist in veel pop- en jazzbands.

In 2006 richtte Hacilar in Istanbul  de Jazzmates op, een groep die louter jazz speelde. Daarmee begon een nieuw hoofdstuk in zijn leven. De band werd gevraagd voor grote nationale en internationale festivals, van Istanbul tot aan Maastricht.’

In 2008 nam Hancılar deel aan het Nardis Young Jazz Vocalisten Concours in Istanbul en viel meteen in de prijzen. Hij mocht Turkije vertegenwoordigen op de  achtste International Young Jazz Artists Competition in Estland. Omdat er in Turkije geen goede opleiding bestaat voor jazzmuzikanten, is Hancilar naar Amsterdam gegaan om daar aan het conservatorium te studeren.

Drie jaar geleden studeerde Hancılar af en inmiddels heeft hij in de Nederlandse hoofdstad een eigen muziekschool. Hij tourt met de Yaşam Hancilar Band regelmatig door binnen- en buitenland. Van zijn verhuizing van Istanbul naar Amsterdam heeft hij geen moment spijt gehad. Het was even stevig aanpoten, maar dat was Hancilar wel gewend. Met zijn nieuwe album Strange Fish is hij klaar voor het volgende hoofdstuk in zijn leven.

De vaste band bestaat naast Yaşam uit: Orestis Petrakis (piano), Marco Zenini (contrabas) en  Joan Terol Amigó (drums).
Yaşam Hancilar Band

Red Light Jazz optredens:

  • Geen evenementen in deze categorie