The Red Boot Quartet


De naam The Red Boot Quartet verwijst naar het eerste Red Light Jazz optreden van deze inmiddels fameuze gelegenheidsformatie in Café De Roode Laars op de Zeedijk in 2015. Onbetwiste Leider van het kwartet is de geboren Amsterdammer Ronald Jansen Heijtmajer (1947).
The Red Boot Quartet
Ronald studeerde in de jaren ’70 klarinet en saxofoon aan het Conservatorium van Amsterdam en bracht voor het VPRO/BASTA-label het album Fingerbustin’ uit. Als lid van de Dutch Orchestra is Ronald op verschillend cd’s te horen die BASTA in de loop der jaren heeft uitgebracht. Ronald speelde op vele festivals waaronder het North Sea Jazz Festival. Na het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd is Ronald blijven spelen. Hij vindt optreden nog steeds leuk, vooral het spelen op het Red Light Jazz Festival in hartje Amsterdam.

Naast Ronald is de eenarmige trompettist Menno Daams (1961) een opvallende verschijning in het jazzkwartet. Menno is, net als Ronald, Amsterdammer in hart en nieren. Voordat hij op 12-jarige leeftijd zijn rechterarm verloor, speelde Menno gitaar. Terwijl hij op jonge leeftijd werd opgeleid door Freddy Grin – destijds solo kornettist van het Concertgebouw Orkest – begon Menno al met vrienden jazz te spelen in de stijl van zijn grote voorbeeld Louis Armstrong. Op zijn 16-de kon hij al arrangeren. In 1987 werd Menno toegelaten tot het Sweelinck Conservatorium waar hij jazz trompet studeerde onder leiding van Charles Green. In 1988 studeerde Menno cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam als historicus gespecialiseerd in Oude Geschiedenis.
The Red Boot Quartet
Van 1992 tot 2000 was Menno trompettist en arrangeur van The Beau Hunks, een jazzgroep die ook buiten de landsgrenzen bekendheid genoot. Van 1996 tot 2003 speelde Menno in The Jazz Orchestra of the Concertgebouw waarvoor hij eveneens arrangementen schreef. Verder arrangeerde Menno onder andere voor het Metropole Orkest en de Dutch Swing College Band. In de afgelopen jaren speelde Menno met Jake Hanna, Scott Hamilton, Lee Konitz, Toots Thielemans, Monty Alexander en vele anderen.

Van 2008 tot 2015 was Menno docent aan het Conservatorium van Amsterdam en gastdocent aan andere conservatoria. Momenteel geeft Menno privélessen en is hij betroken bij de jaarlijkse ‘Classic Jazz Workshop’ in Ascona Zwitserland. Naast het zo nu en dan optreden met The Red Boot Quartet heeft Menno zijn eigen jazzkwartet: The Unaccounted Four.

De andere twee leden van The Red Boot Quartet zijn gitarist Rolf Koppijn en bassist Rob Veenhuizen. Rolf leerde gitaarspelen van zijn vader die voor de oorlog deel uitmaakte van het Quintet van de Nederlandsche Jazzliga. Op Red Light Jazz speelt Rolf op een hele bijzondere National tenorgitaar uit 1931. En let bij Rob eens op de extra (vijfde) snaar op zijn contrabas waardoor hij zijn swingende loopjes, moeiteloos tot grote hoogte kan blijven spelen.
The Red Boot Quartet

Red Light Jazz optredens:

  • Geen evenementen in deze categorie