René van Beeck & Friends ft Ack van Rooyen


Elke zondag organiseert en host jazzbassist René van Beeck Sunday Live Jazz in Proeflokaal De Prael aan de Oudezijds Armsteeg 26. Daarbij nodigt René altijd bijzondere gastmuzikanten uit. Zondag 4 juni, tijdens het Red Light Jazz Festival, is dit niemand minder dan de 87-jarige trompettist en bugellist Ack van Rooyen. Deze jazzveteraan behoort nog steeds tot de top op jazzgebied in Nederland en daarbuiten. Hij wordt begeleid door pianist Juraj Stanik en René van Beeck op de contrabas.
Ack van Rooyen
Ack van Rooyen is geboren op Nieuwjaarsdag van 1930. In 1946 reisde hij met zijn broer Jerry af naar Indonesië met de Tom van der Stap Bigband waar zij voor het eerst de muziekstijl hoorden die hun leven zou beïnvloeden: bebop. In 1949 studeerde Ack van Rooyen “cum laude” af aan het Koninklijke Conservatorium van Den Haag. Later dat jaar bezochten de broers met pianist/trompettist Rob Pronk New York waar ze de grote jazz helden op 52nd Street beluisterden. Terug in Nederland vormden de Van Rooyen’s een jazzband met o.a. pianist Rob Madna, genaamd ‘Boptet’, opgericht door Rob Pronk. Vanaf deze tijd was Ack van Rooyen veelzijdig bezig. Hij maakte tevens deel uit van Het Gelders Orkest (tot 1952) en daarna als studiomusicus bij Radio Hilversum.

Ack van Rooyen speelde o.a. bij het: Aimé Barelli Orchestra (Parijs), Peter Herbolzheimer Big Band, WDR Big Band, Dutch Jazz Orchestra, Metropole Orchestra, SFB Bigband, Süd-Deutscher Rundfunk Orchestra, Clark Terry Orchestra, Gil Evans Orchestra en de Clarke-Boland Bigband.

Hij speelde met talloze grootheden waaronder: Miles Davis (Montreux festival), Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Steve Gadd, Gil Evans, Kenny Clarke, Nils Henning Orsted Petersen.

Ack van Rooyen was mede-oprichter van het “United Jazz & Rock Ensemble” en vormde jarenlang een duo met pianist Jörg Reiter. Hij was verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als hoofdvak docent jazztrompet. Hij geeft workshops en concerten door heel Europa.

Website: www.ackvanrooyen.com

Vanaf 15.00u tot 17.00u speelt saxofonist Marco Kegel een tweede en een derde set met Juraj en René. Marco is een fantastische saxofonist in de bebop traditie en lead-altist bij diverse top big bands.
Marco Kegel
Marco Kegel (© fotografie Carl Mierop)

Red Light Jazz optredens:

  • Geen evenementen in deze categorie