Hermon Mehari


Martijn van Iterson (winnaar van de Bird Award in 2004) geldt als één van de beste jazzgitaristen van Nederland. Wim Overgaauw, de nestor van de Nederlandse jazzgitaar, was zijn leermeester.
Martijn van Iterson
Martijn speelt onder andere in het kwartet van trombonist Ilja Reijngoud, het Ruud Jacobs kwintet en het Sjoerd Dijkhuizen kwartet en is daarnaast een veelgevraagd gastsolist. Met zijn eigen kwartet speelt Martijn uitsluitend eigen composities.

De muziek van Van Iterson valt het beste te omschrijven als “eigentijdse jazz met een hart voor traditie”. Het album “The Whole Bunch” van het Martijn van Iterson kwartet, dat in 2004 uitkwam op het label Munich Records, bereikte een jaar later de 11de plaats op de Amerikaanse “Jazzweek Jazzchart”, wat nog steeds uniek is voor een Nederlandse productie.

In 2016 bracht Martijn een “digital only” reissue uit van zijn smoothjazz album “It’s Happening” uit 1998. De plaat kwam destijds tot stand in samenwerking met vriend en producer Lou Guldemond. Martijn wordt begeleid door de topmuzikanten Karel Boehlee op Fender Rhodes, Peter Tiehuis op slaggitaar, Toon Roos op sax, Michel van Schie, Theo de Jong en Boudewijn Lucas afwisselend op bas en Martin Verdonk op percussie. Het album, dat anno 2017 nog steeds uitstekend en tijdloos klinkt, is onder meer te downloaden bij CD Baby: http://www.cdbaby.com/cd/martijnvaniterson

Nu gitaar het thema is van de vierde editie van het Red Light Jazz Festival mag Van Iterson natuurlijk niet ontbreken. Martijn brengt een bijzondere gast mee: de Amerikaanse trompettist Herman Mehari.

Hermon Mehari’s recent verschenen eerste soloalbum “Bleu” markeert een nieuw tijdperk in de carrière van deze talentvolle trompettist uit Kansas City waar hij in 2010 afstudeerde aan het conservatorium. Op de plaat spelen mee: Aaron Parks op piano, Logan Richardson op alto saxofoon, Peter Schlamb op vibrafoon, Ryan J. Lee op drums en Rick Rosato op bas.
Hermon Mehari
Mehari won in 2015 de Carmine Caruso International Trumpet Competition en was semifinalist in de Thelonious Monk Jazz Competition van 2014. Eerder was Mehari als student winnaar van de 2008 National Trumpet Competition en bereikte hij de tweede plaats in de International Trumpet Guild competitie in Sydney, Australië.

Mehari is de oprichter van de jazzformatie Diverse. Met deze groep, waarvan het gelijknamige debuutalbum uitkwam op het jazzlabel Origin Records uit Seattle dat wordt gerund door muzikanten, bereikte Mehari de Top 40 van de Jazzweek Radio Charts. Sindsdien omringt Mehari zich bekende saxofonisten als Jaleel Shaw, Logan Richardson, Bobby Watson en Ben Van Gelder. Hij speelde ook met Joe Sanders, Hubert Laws, Randy Brecker, Tony Tixier, Dave Pietro, Clay Jenkins en vele andere geweldige jazzmusici. In 2014 kwam “Our Journey” uit, het tweede album van Diverse.

Mehari tourt over de hele wereld, met zijn eigen groep en als sideman. Parijs is zijn tweede thuisbasis.
Dat is dichterbij Amsterdam dan Kansas City. De organisatie van Jazz at the Vic is vereerd om de Amerikaanse wereldtrompettist als speciale gast van gitarist Martijn van Iterson te mogen presenteren op het Red Light Jazz Festival.

Line-up Jazz at the Vic op 4 juni:
Hermon Mehari –Trumpet
Martijn van Iterson – Guitar
Kimon Karoutzos – Bass
Martijn Vink – Drums

Website Hermon Mehari: www.hermonmehari.com
Website Martijn van Iterson: www.martijnvaniterson.com

Red Light Jazz optredens:

  • Geen evenementen in deze categorie